Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijā no cūku urīna ražos šķīdumu izplūdes gāzu absorbēšanai

Cūkkopības kompleksā Miķelāni Salas pagastā no cūku urīna ražos karbamīda šķīdumu, ko varētu izmatot izplūdes gāzu absorbēšanai, pirmdien vēsta laikraksts Dienas bizness

Nozares eksperti gan norāda – lai karbamīda šķīdumu jeb Ad Blue varētu izmantot dzinējos, ražotnei ir jābūt sertificētai un jāatbilst spēkā esošajiem noteikumiem.

Kopējie ieguldījumi šajā projektā sasniegs 10 miljonus eiro jeb 7.215 miljonus Ls un, iespējams, šī tehnoloģija varētu būt interesanta arī citiem nozares dalībniekiem ārvalstīs, tostarp ASV. Ražošanas procesā paredzēts izmantot tehnoloģiju, ko attīsta Dānijas uzņēmums Green Tech Holding ApS, kas ir formulējis W2G (Waste to Green) koncepciju, kuras ietvaros dažādu veidu atkritumi tiek pārstrādāti videi draudzīgākos un derīgos materiālos. Šī kūtsmēslu utilizācijas tehnoloģija pazīstama ar nosaukumu Agroplast.

Projektu īsteno SIA Micro Tech Baltic sadarbībā ar Miķelānu kompleksu. Līdzīga tehnoloģija tiek izmantota vienā no Dānijas cūku fermām, taču tur apjomi ir ievērojami mazāki, jo cūku skaits tur ir ap 2000. Tādējādi ir pamats apgalvot, ka Miķelāni būs pasaulē lielākie, kas nodarbosies ar šo jauno un inovatīvo tehnoloģiju, jo šajā kompleksā mīt ap 30 tūkstošiem cūku.

Līdzīgu projektu plānots īstenot arī SIA Cirmas bekons cūku kompleksā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses