Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

No galošām līdz modernām elektroiekārtām

Atzīmējot leģendārās Rīgas elektromašīnbūves rūpnīcas 120 gadu jubileju, šā gada 25. jūlijā pulksten 19.00 Latvijas Nacionālajā operā notiks svēku pasākums, kurā koncertēs operas orķestris un populārā krievu grupa „B - 2”. Uzaicināto viesu vidū - ministri, ārvalstu vēstnieki, kā arī Latvijas un Krievijas uzņēmēji. Pēc svētku koncerta paredzēta balle.

Veicot mazu ekskursu vēsturē, vietā atgādināt, ka panākumiem bagātās Rīgas elektromašīnbūves rūpnīcas (RER) pirmsākumi saistīti ar 1888. gadā Rīgā, Sarkandaugavā izveidoto uzņēmumu „Provodņik”, kas ražoja ne tikai galošas, bet arī dažādus gumijas izstrādājumus tehniskām un ķirurģiskām vajadzībām, automašīnu riepas, ugunsdzēsēju šļūtenes, izolācijas materiālus, kā arī gumijas rotaļlietas, lielākoties – bumbas. Veiksmīgi izvēršot rūpniecisko darbību un piedāvājot augstvērtīgu produkciju, „Provodņik” kļuva slavens ne tikai cariskajā Krievijā, bet visā pasaulē. Pirmā Pasaules kara laikā rūpnīcas iekārtas evakuēja uz Maskavu, bet pēc kara uzņēmuma akcionāriem diemžēl neizdevās pilnībā atjaunot rūpnīcas darbību un 1928. gadā uzņēmumu likvidēja.

1946. gadā bijušajā „Provodņik” teritorijā tika uzsākta Rīgas elektromašīnbūves rūpnīcas iekārtošana, un tajā sāka strādāt daudzi bijušā uzņēmuma „Provodņik” strādnieki. RER savu darbību izvērsa, ražojot elektrovilcienu un pasažieru vagonu elektroiekārtas un vēlāk šajās nozarēs kļuva par vadošo uzņēmumu visā Padomju Savienībā. Pieminēšanas vērts, ka 1950. gadā RER bija pirmais uzņēmums PSRS, kas uzsāka veļasmašīnu ražošanu. Nemitīgti paaugstinot darba tempus un paplašinot ražoto elektroiekārtu klāstu,  RER eksportēja savu produkciju uz 60 pasaules valstīm.

Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados RER piedzīvoja krīzi, jo trūka pasūtījumu. Ievērojami sašaurinājās ražošanas apjomi un strauji samazinājās rūpnīcas darbinieku skaits.

2000. gadā uzņēmums tika pārveidots par akciju sabiedrību, un par stratēģiskajiem investoriem kļuva uzņēmēji no Krievijas. Laika gaitā RER atkal kļuva pelnošs. It sevišķi strauja izaugsme vērojama pēdējos gados. Piemēram, 2006. gadā saražoto elektroiekārtu apjoms jau bija 1,4 reizes lielāks par saražoto 2005. gadā. Šodien uzņēmumā strādā vairāk nekā 1300 darbinieku. Jau tuvākajā nākotnē iecerēts pamatīgi rekonstruēt rūpnīcas ēkas, kā arī ievērojami modernizēt un attīstīt elektroiekārtu ražošanu. 

Žurnālisti ir laipni aicināti apmeklēt jubilejas koncertu. Sīkāka informācija par pasākumu norisi un iespējām tikties intervijā ar RER valdes priekšsēdētāju, Krievijas uzņēmēju Grigoriju Uspenski – pie RER preses sekretāre Marijas Žukas. Tālr.: 29810865

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kad klasiskā reklāma nav variants, jādomā radoši

Dzīvojot dinamiskās konkurences apstākļos, kur auditorijas uzmanība ir augstvērtīga deficīta prece, par kuru notiek nepārtraukta cīņa, uzņēmumiem un to zīmoliem ir vitāli svarīgi prast izcelties ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses