Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +11 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pīlēns: Attīstīties likusi interese redzēt, kas aiz horizonta

Industriālais koncerns AS UPB par starptautisko holdingu kļuvis netīšām, sakrītot pareizajiem apstākļiem pareizajā laikā, intervijā laikrakstam Diena stāsta holdinga īpašnieks Uldis Pīlēns.

"Sākām kā mazs arhitektu birojs ar trijiem četriem cilvēkiem. Nebija domas, ka gribētu kļūt par Latvijas mērogam pietiekami lielu holdingu, kur nu vēl ar vairāk nekā tūkstoš darbiniekiem. Varbūt tas ir tieši tāpēc, ka vienmēr esam tās lietas ņēmuši tā nesaspringti un ar interesi. Tāds Dullā Daukas sindroms - redzēt, kas tur aiz tā horizonta ir," stāsta U. Pīlēns.

Viņš norāda, ka 2011. gadā piedzīvotais apgrozījuma pieaugums par 35% ir intensīva pēdējo piecu gadu darbošanās. Viņš norāda, ka šajā laikā spējuši tirgū plašā ģeogrāfijā pierādīt savu produktu alternatīvas enerģijas sfērā. "Piecos gados tikai tiek pārbaudīta uzņēmējdarbības ideja, un, ja tā šajā laikā sāk nest augļus, izvēle bijusi pareiza," viņš norāda.

Enerģētikas projektu ģeogrāfija uzņēmuma esot ļoti plaša - Amerikas Savienotajās Valstīs pasūtītāji ir industrijas koncerni, Īrijā tās ir servisa organizācijas, Vācijā ir daudz pašvaldības un valsts speciālo organizāciju, bet Itālijā tā ir zinātnes institūcija. Latvijas iekšējā tirgū šī struktūra ir par labu privātajiem pasūtītājiem - tie ir zemnieki ar biogāzes stacijām, pašvaldībām piederošie uzņēmumi, piemēram, Daugavpilī.

Jautāts, vai būvētu arī atomelektrostaciju, ja piedāvātu, viņš norāda, ka ir pret atomenerģētikas plašāku pielietošanu pasaulē, īpaši šaurajā ģeogrāfiskajā vienībā kā Eiropa, īpaši šajā šaurajā pierobežas situācijā.

Viņaprāt Visaginas AES projekts ir ar dīvainu redzējumu uz lietām. "Mēs metamies visās lielajās cīņās, it kā tie būtu mūsu pašu kari. Ne mums enerģētiskais resurss, ne inženiertehniskais personāls, ne arī, investējot naudu šajā projektā, intelektuālā ietilpība Latvijā palielinās. Tas pat nav klasisks Baltijas valstu sadarbības produkts, tā vienkārši ir vienas valsts deficīta segšana ar tradicionālām metodēm. Man labāk patiktu, ja mēs solidarizētos, piemēram, airBaltic jautājumā, kā SAS Skandināvijā."

Savukārt Latvijas enerģētikas stratēģiju U. Pīlēns dēvē par katastrofu. "Tur ir skaidri redzami divi punkti - reālais patēriņa apjoms salikts absolūti neracionāli, kurš neparedz taupības pasākumus, bet paredz gigantisku rūpniecības sektora izaugsmi līdz 2030. gadam, ko es pie labākās gribas nespēju iedomāties. Automātiski tur ielikta iekšā arī lielāka atkarība no gāzes, absolūtajos ciparos lielāks gāzes patēriņš."


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses