Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Rūpniecībā Latvijā turpinās noturīgi sasniegumi

Rūpnieciskā aktivitāte pasaulē arvien izteiktāk liecina par ieiešanu lejupslīdes fāzē. Kaut arī uz kopējā fona saglabājas retas gaišas saliņas, pieauguma tempi līdz šim aktīvākajos reģionos Āzijā, ASV sarūk, savukārt kritums atsevišķās eiro zonas valstīs ir tuvu, vai pat pārsniedz 2009.gadā novēroto.

Tas atstās būtisku ietekmi uz globālās ekonomikas, tai skaitā arī uz eiro zonas izaugsmi un saasinās parādu krīzi. Saglabājoties augstajai nenoteiktībai par eiro zonas parādu krīzes risinājumiem, aktivitātes kritums var paātrināties. Turklāt nervozitāti drīzumā uzjundīs ASV budžeta un parāda jautājumi.

Uz šī, visai drūmās perspektīvas fona, Latvija ir viena no retajām, kas saglabā atzīstamu rūpniecisko izaugsmi, kaut pieauguma tempi pamazām rūk.

Tā jūnijā rūpniecības produkcijas apjoms turpināja pieaugt. Salīdzinot ar iepriekšējā gada jūniju, rūpniecības apjomi palielinājušies par 5.4%. Īpaši uzsverams apstrādes rūpniecības pieaugums par 8.1%. Jāpiezīmē, ka atsevišķās nozarēs uzrādās kritums, taču tas vēl neliecina par ilgtermiņa tendencēm, bet skaidrojams ar sezonalitātes un pasūtījumu izpildes grafiku ietekmi.

Tomēr, visticamāk, no pieauguma tempu palēnināšanās izvairīties iespējams nebūs. Augot turbulencei pasaules tirgos, gada otrajā pusē kopējais nozares pieaugums varētu arī izsīkt pilnībā, iezīmējot arvien lielāku atšķirību dinamikā starp nozarēm un sabremzējot arī pozitīvās tendences darba tirgū.

No otras puses, pilnīgi iespējams, ka aina var izrādīties arī mazāk saspringta, kad pilnā mērā apliecināsies esošā konkurētspēja, uzņēmēju elastība un krīzes laikā gūtās atziņas.

Latvija pozitīvi izceļas arī uz savu kaimiņu fona. Igaunijas apstrādes rūpniecības apjomi jūnijā, salīdzinot ar 2011.gada jūniju, saruka par 3.9%, pirmajā pusgadā kopumā balansējot starp izaugsmi un kritumu. Tai pat laikā Lietuvas apstrādes rūpniecības apjomos jūnijā bija pieticīgs 1.2% pieaugums, gada sešos mēnešos tikai par 0.1% pārsniedzot pērnā gada rādītājus, kamēr Latvijas apstrādes rūpniecība ir attīstījusies krietni pārliecinošāk - 11%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses