Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Sietiņsone-Zatlere: 99% Cēsu alus produkcijas ražojam uz vietas Latvijā

Latvijā uz vietas tiek ražoti 98%-99% alus darītavas AS Cēsu alus produkcijas, intervijā atzina uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Eva Sietiņsone-Zatlere.

Jautāta, vai patiesībai atbilst viedoklis, ka visā Baltijā tiekot tirgots viens un tas pats alus "no vienas lielas mucas Igaunijā" ar dažādām etiķetēm, viņa sacīja, kas tas ir "tikai mīts, par ko var pasmaidīt".

"Ja raugāmies uz lietu nopietni, 40 miljoni investīcijās atbild uz šo jautājumu - esam investējuši Latvijā, lai ražotu šeit uz vietas. No produkcijas 98%-99%, ko piedāvājam Latvijā, tiek ražoti uz vietas. Ir daži produkti, kurus ražojam, efektīvi izmantojot esošo ražošanas kapacitāti Olvi Ooj grupas ietvaros," norādīja uzņēmēja.

Viņa arī sacīja, ka alus tirgū joprojām populārākās ir "lager" tipa gaišās alus šķirnes.

"Tām ir ļoti tīra garša, kam ir grūti sajust izteiktas nianses, kā tas ir, piemēram, ar augšējās rūgšanas raugiem darinātām alus šķirnēm - eiliem, porteriem - ar plaša spektra garšas buķeti. Ja raugāmies plašāk uz Eiropas tirgu, tur arī līderpozīcijas ieņem vieglais, gaišais "lager" tipa alus. Nefiltrētais, tumšais vai stiprais alus ir nišas produkti, kurus ikdienā tik plaši nepatērē. Mūsu sortimentā ir arī alus Mītava, kas karamelizētā iesala dēļ ir nedaudz saldāks, tāpēc tieši šo alus šķirni ļoti iecienījušas arī sievietes. Tomēr pieprasījuma pēc nefiltrēta alus nav ne Igaunijā, ne Lietuvā, kas raksturo mūsu tirgus atšķirības," norādīja Sietiņsone-Zatlere.

Savukārt uz jautājumu par alus cenu dinamiku viņa atzina, ka šogad cenas jau paaugstinātas par 3%-5%.

"Visiem pārtikas ražotājiem bija jāsaskaras ar izejvielu cenu pieaugumu, tāpat auga arī energoresursu un degvielas cenas. Alus biznesā viena no galvenajām ir iesala cena pasaulē, kura diemžēl ir augoša, līdz ar to tai līdzi seko cenas veikalu plauktos. Arī šogad iesala cenas turpināja kāpumu, pieaugums sasniedza līdz pat 30%. Tomēr tas nenozīmē, ka par tik pieaugs galaprodukta cenas. Šogad esam alum palielinājuši cenas par 3%-5% atkarībā no produktiem," sacīja Cēsu alus vadītāja, norādot, ka likumdošana liedz runāt par turpmākajiem plāniem cenu jautājumos.

Saskaņā ar Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA Lursoft informāciju Cēsu alus apgrozījums 2010.gadā audzis par 12,46%, sasniedzot 30,4 miljonus latu pret 27,03 miljoniem latu 2009.gadā. Cēsu alus peļņa augusi no 134 741 lata 2009.gadā līdz 980 387 latiem 2010.gadā.

Aizvadītā gada finanšu datus uzņēmums publiskos martā pēc mātesuzņēmuma paziņojuma biržā.

Cēsu alus 99% balsstiesīgo akciju pieder somu koncernam Olvi Ooj. Kopš 2001.gada uzņēmuma attīstībā investēti 27 miljoni latu. 2008.gadā ražotnē tika uzstādīta Baltijā jaudīgākā skārdeņu līnija.

Cēsu alus produktu portfelī pārstāvētas astoņas dzērienu kategorijas: alus, alus kokteiļi, alkoholiskie kokteiļi, sidri, enerģijas dzērieni, kvass, sulas, bezalkoholiskie dzērieni. Cēsu alus importē arī Nīderlandes alu Heineken un Somijas alu Sandels.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kad klasiskā reklāma nav variants, jādomā radoši

Dzīvojot dinamiskās konkurences apstākļos, kur auditorijas uzmanība ir augstvērtīga deficīta prece, par kuru notiek nepārtraukta cīņa, uzņēmumiem un to zīmoliem ir vitāli svarīgi prast izcelties ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses