Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +22 °C
Pērkona negaiss
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Siltuma tarifu pieaugumu prognozē par 30%

Līdz ar situāciju, kad vienīgie, kuriem jāmaksā jaunais dabasgāzes akcīzes nodokli un plānotais paaugstinājums pievienotās vērtības nodoklim siltumenerģijai iedzīvotājiem no pašreizējiem 10% uz 21%, tad iedzīvotājiem siltuma izdevumi mēnesī pieaugs vidēji par 10 latiem par megavatstundu jeb aptuveni 30%, laikrakstam _Dienas bizness _prognozē Latvijas Siltumuzņēmumu asociācija.

«Būtībā jaunais akcīzes nodoklis ir ārprāts, kas novājinās visu siltumražotāju industriju. Dabasgāzes cenas pieaug nemitīgi jau no šī gada aprīļa. Paredzams, ka jaunā akcīzes nodokļa dēļ palielināsies arī par siltumu nemaksājošo skaits, ko nozare vērtē kā traģisku pavērsienu,» teic siltumuzņēmuma Dalkia pārstāvis Latvijā Guntars Kokorevičs. Siltumuzņēmumi uzskata, ka šobrīd, kad siltumenerģija veido aptuveni 80% no ikmēneša mājsaimniecību komunālajiem maksājumiem, līdz ar tarifa kāpumu pieaugs nemaksātāju skaits.

"Arguments, kāpēc dabasgāzes akcīzes nodoklis palicis tikai siltumražotājiem, bija tāds, ka siltums nav nekāds eksporta produkts un maz ietekmē ražotājus. Tik un tā šis nodoklis pēc ES direktīvas būtu jāievieš vēlākais 2014. gadā,lai veicinātu pievēršanos atjaunojamiem energoresursiem," skaidro Saeimas Tautsaimniecības komisijas biedrs Dzintars Zaķis (JL). Viņš norāda, ka nodoklis būs spēkā vismaz līdz šā gada beigām, jo līdz 1. jūljiam likumu vairs nevar paspēt mainīt. Vienlaicīgi siltumuzņēmumiem tarifu saskaņošana ar regulatoru prasīs vairākus mēnešus, kas nozīmē, ka tajā laikā izmaksas segs nevis patērētāji, bet ražotāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses