Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Skolēnu Mācību Uzņēmumu festivālā Rīgā uzvar ideja par presētu sauso pienu

Šā gada 10. martā, Rīgā notiekošais Starptautiskais skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) festivāls pulcēja vairāk nekā 400 dalībniekus no 12 pasaules valstīm.

Šogad žūrijas komisija par labāko SMU 78 SMU konkurencē atzina SMU MilkCube no Nīderlandes, kuri ražo sauso pienu, kurš ir sapresēts kubiņos.

Festivāla laikā katram uzņēmumam bija jāprezentē savas biznesa idejas un paveiktais, pārliecinot žūriju un apmeklētājus par savas preces vai pakalpojuma vērtību un kvalitāti. Kā būtisks vērtēšanas kritērijs šogad tika noteikts SMU mārketings – preces kvalitāte, komandas stenda noformējumus un koptēls, kā arī pārdošanas spējas.

Latvijā notiekošais SMU festivāls bija viens no  šā gada lielākajiem Eiropā, jo vienkopus pulcēja 78 Skolēnu mācību uzņēmumus un viņu biznesa konsultantus no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Vācijas, Somijas, Zviedrijas, Beļģijas, Norvēģijas, Turcijas, Nīderlandes, Ēģiptes un Krievijas.

SMU tika vērtēti 4 dažādās nominācijās – Labākais stends, Inovatīvākais produkts, Sociāli atbildīgs produkts un Labākā pārdošanas komanda. Žūrijas komisijā bija augstskolu pārstāvji, uzņēmēji un nozaru profesionāļi. Tāpat tika izvērtētas SMU iesniegtās video reklāmas, ko veica Latvijas Reklāmas asociācija.

Reizē ar gadatirgu notika arī Junior Archievement skolotāju kluba salidojums. Tikšanās laikā 120 skolotāji un biznesa konsultanti apsprieda un prognozēja Latvijā notiekošos procesus uzņēmējdarbības attīstībā. Salidojuma dalībnieki apmeklēja uzņēmumus Getliņi ECO  un S.B.C. metāls.

"Esmu gandarīts, ka šogad Starptautiskajā Skolēnu mācību uzņēmumu festivālā piedalījās tik daudz dalībnieku, kas nopietni strādā, lai pilnveidotu savas uzņēmēja dotības – šie ir cilvēki, kurus raksturo uzņēmība, drosme un vēlme sasniegt savus mērķus. Skolēnu uzsāktais ceļš – kļūt par uzņēmēju – nav viegls, taču ir izaicinošs un interesants. Valsts uzdevums ir palīdzēt jums sasniegt galamērķi – Jūsu Latvijas Nokia, un šo uzdevumu pildām ar vislielāko atbildības sajūtu," teicis Valdis Dombrovskis, Latvijas Republikas ministru prezidents.

Uzsākot SMU darbību, skolēni tiek virzīti uz inovatīvu, sociāli atbildīgu ideju ģenerēšanu un risinājumu meklēšanu, to realizēšanā izveidojot un attīstot savu uzņēmumu. Programmas laikā skolēniem tiek attīstīta ļoti svarīga kompetence – uzņēmējspējas, kas ir svarīgs nodarbinātības, konkurētspējas, ekonomikas izaugsmes priekšnoteikums zināšanu sabiedrībā. Latvijā šogad jau nodibināti vairāk nekā 560 SMU, 15 no tiem piedalījās 10. marta festivālā.

SMU praktiskā mācību programma ir neatņemama mācību procesa sastāvdaļa gan ekonomikas, gan sociālo zinību, gan citos mācību priekšmetos gandrīz visās Eiropas valstīs. Eiropas Komisijas veiktais pētījums norāda, ka programmas absolventi pēc statistikas dibina savus uzņēmumus studiju laikā vai absolvējot augstskolu. Vidēji 15% no SMU dalībniekiem uzsāk savu reālo biznesu vecumā no 20 līdz 29 gadiem un 36% plāno uzsākt tuvāko trīs gadu laikā.

Festivālu organizēja biznesa izglītības biedrība Junior AchievementYoung Enterprise Latvija sadarbībā ar SMU programmas stratēģisko atbalstītāju Baltijas valstīs – Swedbank un sponsoriem – Coca-Cola HBC Latvia un Rīga Plaza.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses