Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Augstsprieguma tīkls ar Gazprom piederošo Conexus akciju iegādi nodrošina valsts kontroli uzņēmumā

Valstij piederošā AS Augstsprieguma tīkls iegādājusies Krievijas gāzes koncernam Gazprom piederošās Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora Conexus Baltic Grid (Conexus) akcijas, nodrošinot valsts kontroli uzņēmumā, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Šodien Augstsprieguma tīkls ir noslēdzis darījumu ar Gazprom par Conexus 34,10% akciju iegādi, tādējādi palielinot kontroli sabiedrībā līdz 68,46%.

Kā uzsver EM, ar šo darījumu tiek nodrošināta valsts pilnīga kontroli par gāzes pārvades sistēmu valstī, "veicinot valsts enerģētiskās drošības stiprināšanu un sekmējot turpmāko gāzes sistēmas attīstību atbilstoši noteiktajiem enerģētikas politikas mērķiem".

Atbilstoši veiktajām izmaiņām akcionāru struktūrā, turpmāku Conexus pārvaldību Augstsprieguma tīkls, kam līdz šim jau piederēja 34,36% "Conexus daļu", nodrošinās kopā ar MM Infrastructure Investments Europe Limited, kuram pieder 29,06%. Pārējiem akcionāriem kopā pieder 2,48%.

Finanšu ministrija kā Augstsprieguma tīkla kapitāldaļu turētāja neatklāja darījuma summu, vien apstiprinot, ka darījums par Gazprom piederošo Conexus akciju iegādi ir noticis.

LETA jau vēstīja, ka 2019.gada decembra beigās Krievijas valsts kontrolētais dabasgāzes koncerns Gazprom rīkoja izsoli par tam piederošajām Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora Conexus Baltic Grid (Conexus) akcijām. Izsolē 34,09911% Conexus akciju paketes sākumcena bija noteikta 79 miljoni eiro, bet minimālā cena - 70 miljoni eiro. 

Bijušais ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) aģentūrai LETA iepriekš atzina, ka Gazprom ir tiesības pārdot sev piederošās Conexus akcijas jebkuram investoram. Vienlaikus ministrs lika noprast, ka Latvija izolē nepiedalīsies.

Arī otrs Conexus privātais akcionārs - investīciju fonds Marguerite Fund - iepriekš paziņoja, ka pārdos tam piederošos 29,06% Conexus akciju. Pircējs būs Japānas kompānijas Marubeni fonds.

LETA jau vēstīja, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) sertificējusi Conexus ar diviem nosacījumiem, kas uzņēmumam jāizpilda līdz 2019.gada beigām.

Conexus jānodrošina, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuves autoruzraudzību no 2020.gada 1.janvāra īsteno komersants, kas nav tiešā vai netiešā veidā saistīts ar Krievijas Gazprom un tā saistītajiem komersantiem.

Savukārt otrs nosacījums paredz nodrošināt, ka no 2020.gada 1.janvāra Gazprom nav iespēju tieši vai netieši kontrolēt Conexus, proti, Krievijas uzņēmumam jāpārdod sev piederošās akcijas.

Šī nosacījuma otra daļa paredz, ka līdz 2020.gada 1.janvārim Conexus jānovērš arī interešu konflikta riski, ko rada Marguerite Fund vienlaicīga dalība gan Conexus, gan Latvijas gāzē.

Latvijas gāze ir dabasgāzes tirgotājs, kam pieder arī sadales sistēmas operators AS Gaso. Savukārt Conexus ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā. Tas pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latviju ar Krieviju, Lietuvu un Igauniju.

Conexus tika dibināts 2016.gadā reorganizācijas rezultātā, no Latvijas gāzes nodalot pārvades un uzglabāšanas darbības virzienus.

Augstsprieguma tīkls ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. Augstsprieguma tīkls pieder valstij.

Pievienota 5.rindkopa 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses