Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Cemex pārdod Baltijas un Ziemeļvalstu aktīvus Vācijas Schwenk

Meksikas cementa ražošanas koncerns Cemex, S.A.B. de C.V. (Cemex) trešdien paziņojis par uzņēmumam piederošo aktīvu Baltijā un Ziemeļvalstīs pārdošanu, ko par aptuveni 340 miljoniem eiro iegādājusies vācu būvmateriālu ražotāja uzņēmumu grupa Schwenk, aģentūru LETA informēja Cemex.

Pārdodamie aktīvi Baltijā iekļauj vienu cementa rūpnīcu Brocēnos ar ražošanas jaudu aptuveni 1,7 miljoni tonnu gadā, četrus minerālmateriālu ieguves karjerus, divus cementa izejmateriālu ieguves karjerus, sešas betona ražotnes, vienu ostas termināli un vienu sauszemes transporta termināli Latvijā. Darījums ietver arī Cemex netiešu līdzdalību 38% apmērā vienā cementa rūpnīcā Akmenē, Lietuvā, ar ražošanas jaudu aptuveni 1,8 miljoni tonnu gadā, kā arī eksporta biznesa virzienu uz Igauniju.

Pārdodamie aktīvi Ziemeļvalstīs iekļauj trīs importa termināļus Somijā, četrus importa termināļus Norvēģijā un četrus importa termināļus Zviedrijā.

2018.gadā šo aktīvu konsolidētie ieņēmumi pirms procentu, nodokļu, nolietojuma un amortizācijas atskaitījumiem (EBITDA) bija aptuveni 27,3 miljoni eiro.

Ieņēmumus no darījuma plānots izmantot galvenokārt kopējā parāda mazināšanai un citām uzņēmuma vajadzībām.

Darījuma pilnīgai slēgšanai tiek īstenotas visas standarta procedūras, tostarp arī atbildīgo iestāžu apstiprinājums. Sagaidāms, ka process noslēgsies 2019.gada pirmajā ceturksnī.

Cemex ir globāls būvmateriālu ražotājs, kas sniedz produktus un pakalpojumus klientiem un kopienām vairāk nekā 50 pasaules valstīs.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka būvmateriālu ražotājas SIA Cemex apgrozījums Latvijā 2018.gadā bija 86,924 miljoni eiro un tas ir par 11,3% lielāks nekā 2017.gadā, savukārt Cemex peļņa pērn bija 5,947 miljoni eiro pretstatā gadu iepriekš ciestajiem zaudējumiem, liecina Firmas.lv informācija.

Uzņēmuma gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka pērn Cemex pārdeva vairāk nekā miljonu tonnu cementa, eksporta īpatsvaram pieaugot līdz 70%. Eksports galvenokārt veikts uz Somiju, Zviedriju un Igauniju.

Iegādājoties starptautisko celtniecības materiālu piegādātāju uzņēmumu RMC Group o.l.c. 2005.gada martā, Cemex kļuva par Brocēnu cementa ražotnes īpašnieku. 2010.gada Cemex uzsāka ražošanu pilnībā no jauna uzbūvētajā Brocēnu cementa rūpnīcā, kas ir Eiropā modernākā cementa rūpnīca. Tās izveidē Cemex ir investējis 300 miljonus eiro, kas ir lielākās investīcijas Latvijas rūpniecībā pēc neatkarības atgūšanas. Iepriekš Brocēnu cementa rūpnīcas jauda bija 600 000 tonnu gadā, savukārt jaunā rūpnīca spēj saražot 1,6 miljonus tonnu cementa gadā.

Cemex Latvijā ražo un izplata cementu, betonu un minerālmateriālus, kā arī piedāvā valčbetona risinājumu ceļu un laukumu būvniecībai. Uzņēmuma augstās kvalitātes cements tiek pārdots arī eksporta tirgos - Somijā, Zviedrijā, Igaunijā, Lietuvā, Baltkrievijā un Krievijā.

Cemex kopējās investīcijas Latvijā uz 2016.gada beigām sasniedza jau 348 miljonus eiro. Cemex vienīgais īpašnieks kopš 2018.gada maija ir Spānijas kompānija Cemex Espana SA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses