Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Swedbank peļņa Latvijā pērn - 108 miljoni eiro

Swedbank peļņa Latvijā pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 108 miljoni eiro, kas ir par apmēram 1% jeb miljonu eiro mazāk nekā 2018.gadā, aģentūrai LETA pavēstīja bankas mediju attiecību vadītājs Jānis Krops.

Viņš skaidroja, ka peļņas samazinājumu ietekmēja mazāka kredītuzkrājumu atbrīvošana, kā arī lielāki izdevumi.

Vienlaikus bankas mājaslapā publiskotais finanšu pārskats liecina, ka 2019.gadā Swedbank grupas provizoriskā peļņa Latvijā bija 96,219 miljoni eiro, kas ir par 12,7% mazāk nekā 2018.gadā, bet pašas Swedbank peļņa samazinājusies par 11,7% un bija 98,148 miljoni eiro.

Swedbank grupas Latvijā aktīvi 2019.gada beigās bija 5,823 miljardi eiro, kas ir par 0,2% jeb 11,554 miljoniem eiro mazāk nekā 2018.gada beigās, kad grupas aktīvi bija 5,835 miljardi eiro, liecina publiskotais finanšu pārskats.

Bankā informēja, ka, pateicoties kredītportfeļa izaugsmei, tīrie procentu ienākumi palielinājušies par 4%. Pieaugot gan uzņēmumu, gan mājsaimniecību kreditēšanai, kredītportfelis pērn audzis par 5%, bet piesaistīto noguldījumu apmērs pagājušajā gadā samazinājies par 1%.

Swedbank tīrie komisiju ienākumi pagājušajā gadā auguši par 2%. Zemākus ienākumus no ieguldījumu pārvaldīšanas kompensēja lielāka klientu aktivitāte maksājumu jomā. Savukārt citi ieņēmumi ir palielinājušies par 5%, galvenokārt tāpēc, ka pieaudzis pieprasījums pēc apdrošināšanas risinājumiem.

Kopējie Swedbank izdevumi gada laikā palielinājušies par 8%. Izdevumus ietekmēja darba spēka izmaksu kāpums, kas saistīts ar naudas atmazgāšanas risku turpmāku samazināšanu un arī klientu izpētes padziļināšanu. Tāpat ieguldījumi veikti uzraudzības pasākumos un digitālajos risinājumos.

Kredītuzkrājumu atbrīvošana veidoja 0,4 miljonus eiro, kamēr gadu iepriekš divus miljonus eiro.

"Neskatoties uz lēnāku Latvijas ekonomikas izaugsmi, aizvadītā gada nogalē turpināja pieaugt kreditēšanas apmēri, kā uzņēmumu, tā mājsaimniecību segmentā, kopējo bankas kredītportfeli palielinot par 5%. Tāpat pērnais gads iezīmējis izrāvienu klientu digitālo paradumu attīstībā - kodu kartes aizvietotas ar mūsdienīgākiem autentifikācijas līdzekļiem, plaši iepazīti norēķini ar tālruņiem un viedpulksteņiem, savukārt mobilās lietotnes izmantojums jau apsteidzis aktivitāti internetbankā. Tāpat decembrī Swedbank klienti saņēma ziņu par mūsu lēmumu atcelt komisijas maksu par darījumiem ar vērtspapīriem. Šis lēmums iezīmē Swedbank apņēmību ne vien sekmēt Latvijas iedzīvotāju finanšu ilgtspēju, bet arī attīstīt prasmes veikt ieguldījumus, tuvinot tās attīstīto valstu līmenim," pauda Swedbank Latvijā valdes priekšsēdētājs Reinis Rubenis.

Bankā minēja, ka pagājušā gada noslēdzošajā ceturksnī Swedbank turpināja pilnveidot klientu pieredzi bankas digitālajos kanālos. Klientu pāreja uz jauno mobilo lietotni tika noslēgta novembrī, turklāt klienti ir aktīvi sākuši izmantot biometrijas autorizācijas iespējas, veicot maksājumus mobilajā lietotnē. Decembrī Swedbank ieviesa Apple Pay, kas ļauj klientiem veikt norēķinus ar iPhone un Apple Watch

Decembrī Swedbank paziņoja, ka atceļ visas komisijas maksas vērtspapīru tirdzniecības darījumiem ar Baltijas biržās tirgotajiem vērtspapīriem. Tāpat atceltas vērtspapīru glabāšanas komisijas maksas privātpersonu klientiem, kuru vērtspapīru portfelis nepārsniegs 30 tūkstošus eiro. 

2018.gadā Swedbank grupa Latvija strādāja ar auditēto peļņu 110,238 miljonu eiro apmērā, bet pašas Swedbank peļņa bija 111,193 miljoni eiro.

Pēc aktīvu apmēra Swedbank ir lielākā banka Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses