Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tildes mašīntulks uzvar pasaules mēroga sacensībās

Latvijas uzņēmuma Tilde izstrādātais jaunākais mašīntulks uzvarējis starptautiskās mašīntulkošanas sacensībās. Par to tika paziņots trešajā pasaules mašīntulkošanas konferencē WMT2018, kas nedēļas nogalē noslēdzās Briselē, Beļģijā, portālu Diena.lv informē Tilde pārstāve Annija Spēka.

Tilde uzvarēja sacensībās par labāko igauņu–angļu valodas mašīntulku, pārspējot tādu tehnoloģiju gigantu kā GoogleMicrosoft un Yandex publiskos risinājumus. 

"Tik augsta atzinība pasaules mēroga sacensībās apliecina, ka Tildes komanda ir izvēlējusies pareizo attīstības ceļu, īpaši attīstot digitālās tehnoloģijas skaitliski mazākām valodām. Uzvara sacensībās parāda, ka spējam sekmīgi mēroties ar lielākajiem pasaules uzņēmumiem. Tas ir iedrošinājums turpināt darbu, lai stiprinātu latviešu valodu un citas mazākas valodas digitālajā pasaulē," uzsver Tildes valdes priekšsēdētājs Andrejs Vasiļjevs.   

WMT2018 konferences rīkotāji katru gadu izsludina mašīntulkošanas sacensības dažādām valodām. Šī gada sacensību uzdevumos ietilpa arī ziņu tulkošana no igauņu valodas uz angļu valodu un no angļu valodas uz igauņu valodu. Četrus mēnešus pētniecības un izpētes centri no visas pasaules, arī Tilde, izstrādāja jaunākās un efektīvākāssistēmas konkrētā uzdevuma izpildei.   

Valodas speciālisti, salīdzinot dažādu mašīntulku rezultātus, atzina Tildes igauņu mašīntulku par labāko. Turklāt mašīntulku darbs tika salīdzināts arī ar profesionālu tulkotāju (cilvēku) veikumu, lietojot automātiskās salīdzināšanas metodes. Tās parādīja, ka Tildes tulkojumi par 64,9% atbilst cilvēka tulkojumam, savukārt Google―tikai par 52,1%. Mašīntulkošanas sistēmai šis ir ļoti augsts rādītājs, jo simtprocentīga atbilstība nav iespējama — pat labākie cilvēki–tulkotāji vienu un to pašu tekstu mēdz iztulkot nedaudz atšķirīgi.  

Tilde WMT2018 piedalījās ar savu jaunāko mašīntulkošanas risinājumu, kas balstīts neirontulkošanā — mākslīgā intelekta tehnoloģijā. To izstrādājusi Tildes datorlingvistikas pētniecības grupa, kurā strādā astoņi zinātņu doktori un kurasadarbojas ar galvenajiem valodu pētniecības centriem pasaulē: Vācijas Mākslīgā intelekta pētījumu centru (DFKI), Edinburgas Universitāti, Prāgas Kārļa Universitātiun citiem. Cieša sadarbība Tildei izveidojusies arī ar Latvijas Universitātes pētniekiem. 

Tildes jaunā tehnoloģija nodrošinājusi starptautiskus panākumus jau otro gadu pēc kārtas. 

Pagājušajā gadā WMT2017 konferencē Tildes mašīntulks uzvarēja sacensībās par kvalitatīvāko angļu–latviešu valodas tulkojumu. Sacensībās uzvarējušais risinājums ir jau pieejams ikvienam Latvijas iedzīvotājam programmā Tildes BirojsTildes specializētosmašīntulkošanas risinājumus izmanto uzņēmumi un iestādes dažādās Eiropas valstīs, piemēram, Igaunijas, Bulgārijas un Austrijas prezidentūras vajadzībām Eiropas Savienības Padomē. 

Sabiedrība Tilde ir viens no Eiropas vadošajiem valodu tehnoloģiju uzņēmumiem. Attīstot mākslīgā intelekta tehnoloģijas, Tilde nodrošina atbalstu valodu dzīvotspējai digitālajā laikmetā. Uzņēmuma izstrādātie risinājumi ietver mašīntulkošanas sistēmas, viedus virtuālos asistentus, uzņēmuma vadības un grāmatvedības sistēmas, runas atpazīšanu un sintēzi un citus risinājumus. 

 

Top komentāri

reptilis
r
Vismaz ,kāda laba ziņa!....var tikai apsveikt!
Kaspars
K
Izlasīju nosaukumu un nošokējos, jo latviešu - angļu Tildei ir pilnīgi nekāds. Bet izrādās, ka latviešu tilde labi tulko igauņus. Veiksmi, lai izdodas arī savu valodu iemācīties!!
Raimonds
R
50% tulkošanu ir grūti kaut kur praktiski izmantot. Es zināt valodu labi, mans būt malacis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses