Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Uzņēmēja Dienā 13. novembrī

Pirmdien, 13. novembrī, Uzņēmēja Dienā uzmanības centrā juridiskie jautājumi.

Aug interese par drošības spilvenu

Profesionālās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas popularitāte patlaban visumā aug. "Juristu un zvērinātu advokātu profesionālās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas apjomi ir mazi, jo šīs nozares pārstāvjiem tā ir brīvprātīga apdrošināšana. Kopumā šie apjomi Latvijas apdrošinātājiem svārstās no dažām polisēm līdz 3% no kopējā profesionālo civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polišu klāsta," skaidro Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins un turpina: "Savukārt atbildības limiti mēdz būt lieli, pat krietni virs 100 tūkstošiem eiro." Jāpiebilst, ka maksātnespējas administratoriem un zvērinātiem tiesu izpildītājiem profesionālās civiltiesiskās atbildības apdrošināšana gan noteikta kā obligāta, uzsver apdrošināšanas jomas pārstāvji.

Juristu netrūks. Pietrūkst spožu profesionāļu

Latvijā ir daudzveidīgas iespējas iegūt juridisko izglītību, savukārt juridiskās jomas darba tirgū runā gan par strādājošo trūkumu, gan par pārprodukciju. Juristu darba tirgū ir daudz, tomēr, lai atrastu izcilu prātu un talantu, ir krietni vien jāpiepūlas, jo tādus juridiskie biroji izķer jau no augstskolas sola, situāciju raksturo personāla atlases kompānijas Workingday mārketinga direktors Māris Silinieks.  

Bizness ir, samaksātu nodokļu un to parādu nav?

Kombinācijas starp uzņēmumu apgrozījumu, peļņu vai zaudējumiem, samaksātajiem nodokļiem un darbinieku skaitu mēdz būt dažādas. Vispārpieņemtais variants ir, ka uzņēmums, kas apgroza noteiktu summu un algo darbiniekus, tiecas uz peļņu un maksā nodokļus. Tomēr dzīvē situācijas var būt dažādas. Teorētiski var būt gadījumi, kad uzņēmumi darbojas ar lielu peļņu un mazu darba spēka nodokļu nomaksu, piemēram, speciāliem darījumiem radīti uzņēmumi. Katra situācija gan jāvērtē individuāli, tomēr visdrīzāk tā nav ilgtspējīga. Normatīvie dokumenti paredz, ka vismaz vienam darbiniekam uzņēmumā jāsaņem alga un tātad jāmaksā arī iedzīvotāju ienākuma nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Jāņem arī vērā biznesa patiesība – jebkura uzņēmuma pastāvēšanas mērķis ir gūt peļņu un to eventuāli sadalīt. Tas ietver gan algas maksāšanu, gan arī nodokļu nomaksu.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses