Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Uzņēmēja Dienā 5. decembrī un 7. decembrī

Uzņēmēja Dienā 5. decembrī un 7. decembrī lasi:

Virtuālā realitāte uzstājīgi ielaužas ikdienā

Kopš pagājušā gadsimta Holivudas filmu laikiem zinātnieki un tehnoloģiju fani alkuši pēc fantastikas kinolentēs demonstrētās virtuālās realitātes. Nu jau pāris gadu tā nav vairs tikai ideja uz papīra – 2016. gada izskaņā virtuālā realitāte, ja vēl gluži nav ikdienas sastāvdaļa, tad ar salīdzinoši nelieliem ieguldījumiem jau pieejama ikdienā.
 

Vai roboti drīzumā aizstās daudzus darbiniekus?

Šķietami katru dienu moderno, viedo tehnoloģiju uzņēmumi prezentē kādu jaunu produktu, programmu vai konceptu, veikalos parādās pašapkalpošanās kases, bet datorprogrammas pašas veido filmu scenārijus un ierunā audiogrāmatas. Nav pārsteigums, ka daži no cilvēkiem sāk bažīties par savu darba vietu. Taču pagaidām bažām, ka roboti nozags darbu cilvēkiem nav būtiska pamata, taču jāsāk domāt par atbildīgāku mākslīgā intelekta radīšanu.
 

Digitālo informācijas ekrānu industrija aug strauji

Digitālo informācijas ekrānu tirgus globālie līderi ir lielās Āzijas valstu kompānijas, lielākie tirgi – ASV, Rietumeiropa un attīstītās Āzijas valstis. Līdzīgi kā citās tehnoloģiju jomās, arī te līdz ar attēla kvalitātes uzlabošanos, displeju tehnoloģiju dažādošanos, interaktivitātes iespēju parādīšanos, jaudīga interneta attīstību un pieprasījuma pieaugumu vērojama strauja attīstība.
 

Datoru apkopē labāk bez pašdarbības

Lai gan tehnoloģijas kļūst arvien gudrākas un vieglāk lietojamas, tās kļūst arī sarežģītākas un kompaktākas, rezultātā to apkope ir daudz grūtāka. Tieši tāpēc eksperti lietotājiem neiesaka pašiem mēģināt veikt apkopi savām iekārtām – labāk nepažēlot samērā nelielu summu (apmēram no pieciem līdz 30 eiro) un vismaz reizi gadā aiznest datoru uz tīrīšanu un apkopi.
 

Vēl var paspēt ielēkt dronā uz nākotni

Kaut arī dažādas analītikas kompānijas ziņo par atšķirīgiem skaitļiem, raksturojot bezpilota lidaparātu (dronu) tirgu un tā dažādās nišas, ir neapšaubāmi skaidrs – šo nozari gaida kosmiska izaugsme turpmākajos piecos līdz desmit gados un tas padara aktuālu jautājumu par dronu jomas normatīvo regulējumu. Patlaban ir vairākas valstis, kurās regulējums bezpilota gaisakuģu izmantošanai ir detalizēti izstrādāts, turklāt praksē pierādījies, ka tas darbojas veiksmīgi. Savukārt vairākumā valstu šādu noteikumu vispār nav vai arī tie ir virspusēji vai novecojuši.
 

Biznesa vide kļūst mobilāka  un līdz ar to - arī darba tirgus

Patlaban bēdīgi kļūst, redzot, ka Latviju atstāj daudzi būvniecības jomas profesionāļi, savukārt iepriecinoša ir informācijas tehnoloģijas (IT) straujā attīstība, uzsver darba tirgus eksperte, Koučinga federācijas Latvijas nodaļas prezidente Katrīna Ošleja un norāda: "Aktuāla tendence ir tā, ka mainās konferenču biznesa joma –  aizvien vairāk dažādu biznesa nozaru konferences pārceļas uz virtuālo vidi – vairs netiek īrētas telpas, netiek aicināti lektori, netiek organizēta ēdināšana, bet konferences notiek, dalībniekiem un klausītājiem, atrodoties katram savā valstī, ar IT tehnoloģiju un interneta palīdzību."  
 

Maksa par pienu – izdevīga ražotājiem, bet sāpīga pārstrādātājiem

Pašreizējās strauji pieaugušās piena iepirkuma cenas (pēdējos trīs mēnešos par 40%) radījušas duālas izjūtas nozarē un pretim stāvēšanu starp piena ražotājiem un pārstrādātājiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses