Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Aptauja: 73% iedzīvotāju atteiktos iepirkties pie tirgotāja bažās par higiēnas prasību neievērošanu

72% Latvijas iedzīvotāju uzticas pārtikas tirgotājiem un ražotājiem, tomēr tik pat daudz - 73% - atzīst, ka, ja būtu bažas par tirgotāju higiēnas prasību ievērošanas līmeni, iepirkties pie konkrētā tirgotāja viņi pārtrauku, liecina tekstila nomas servisa uzņēmuma "Lindstrom" un pētījumu kompānijas "Norstat Latvija" veiktās aptaujas rezultāti.

Īstenotās aptaujas dati liecina, ka tikai 4% respondentu ļoti uzticas pārtikas tirgotājiem un ražotājiem, 68% drīzāk uzticas, savukārt 24% respondentu drīzāk neuzticas un 3% ļoti neuzticas tirgotājiem. "Aptaujas dati atspoguļo iedzīvotāju uzmanību un pieaugušo izpratni, ka darba drošības un higiēnas jautājumiem ir būtiska loma sabiedrības veselības un drošības nodrošināšanā. Lai arī rezultāti norāda arī uz lielo uzticību tirgotāju un ražotāju darba ētikai, tomēr tie arī atklāj, ka 27% iedzīvotāju neuzticas tirgotājiem.  Tas būtu jāuztver kā iedzīvotāju aicinājums uzņēmējiem turpināt investēt higiēnas un darba drošības standartos, kā arī uzticamās pārvaldības sistēmās. Jāatzīst, ka aptaujas dati savā ziņā atspoguļo arī Pārtikas un veterinārā dienesta regulāri veiktos pārbaužu rezultātus, kuros pārkāpumi tiek atklāti, tādējādi nenodrošinot 100% iedzīvotāju uzitību," skaidro "Lindstrom" vadītājs Ivars Šmits. 

PVD dati liecina, ka vien katrs ceturtais no pērn pārbaudītajiem 40 425 uzņēmumiem jeb 26.2% pilnībā atbilst prasībām, kamēr 73.6% prasībām atbilst, taču tajos konstatētas neatbilstības, kas ietekmē pārtikas drošumu, un 0.17% tika atzīti par prasībām neatbilstošiem uzņēmumiem.

Kā norāda PVD, visbiežāk neatbilstības ir konstatētas uzņēmumu paškontroles (HACCP) procedūrās, iekārtu un aprīkojuma higiēnā, telpu un personāla higiēnā, personāla apmācībā un pārtikas marķējumā. 

Tikmēr 73% aptaujas respondentu neslēpj, ka gadījumā, ja būtu bažas par tirgotāja higiēnas prasību neievērošanu, viņi neiepirktos pie konkrētā tirgotāja, 12% iepirktos, bet izteiktu aizrādījumu, savukārt vien 13% iepirktos neatkarīgi no apstākļiem.

"Lindstrom" eksperti uzsver, ka dati ir spēcīgs signāls tirgus dalībniekiem, ka ieguldījumi augstas kvalitātes un drošos ražošanas procesos ir ne tikai pareizi noteikto normu dēļ, bet arī veicina biznesa izaugsmi un peļņu.

"Dati liecina, ka patērētāju lojalitāte ir cieši saistīta ar uzticību tirgotāju spējai ievērot higiēnas un darba drošības standartus. Patērētāji vēlas būt pilnīgi droši, ka pārtika tiek ražota un pārdota atbilstoši visām normām un prasībām. Tirgotājiem ir svarīgi atcerēties, ka patērētāji ir piesardzīgi un pieņem lēmumus, izvērtējot arī savas veselības drošības riskus. Pārtikas drošība ir neapšaubāmi svarīga iedzīvotājiem, un tirgotājiem ir jāpārzina ikkatra drošības prasība - nedrīkst aizmirst par apģērbu, pareiziem apaviem un ražošanas telpas higiēnisko līmeni. Tas ir pilns cikls, kas sniedz augstāko no rezultātiem," norāda "Lindstrom" vadītājs Ivars Šmits.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses