Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Augstsprieguma tīkla tarifi vidēji pieaugs par 7,4%

No šā gada 1.aprīļa pieaugs AS Augstsprieguma tīkls elektroenerģijas pārvades sistēmas diferencētie tarifi, lēmusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padome.

Patlaban spēkā esošais pārvades sistēmas pakalpojumu vidējais tarifs ir 7,50 lati par megavatstundu (MWh), bet apstiprinātais vidējais tarifs ir 8,06 lati par MWh, informēja regulatora pārstāve Daiga Reihmane. Tādējādi vidējais tarifs pieaugs par 7,4%.

Tarifu projektu regulatorā uzņēmums iesniedza pērn 1.decembrī. Projekta izvērtēšanas gaitā regulators ir panācis izmaksu samazinājumu par gandrīz vienu miljonu latu - pēc regulatora pieprasītā tarifu projekta pārrēķina tajā iekļautās izmaksas ir samazinātas par 973 200 latu.

Salīdzinot ar spēkā esošajām tarifā iekļautajām izmaksām, jaunajā tarifā samazinātas kopējās personāla un sociālās, kā arī kapitāla izmaksas. Savukārt pieaugušas ir elektroenerģijas zudumu un tehnoloģiskā procesa izmaksas, avārijas jaudas rezervju uzturēšanas izmaksas, nodokļu izmaksas, kā arī aktīvu nomas maksas izmaksas.

Ja mainās tarifus ietekmējošie faktori, regulators var ierosināt tarifu pārskatīšanu un atcelt šo lēmumu.

Patlaban spēkā esošie elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifi ir apstiprināti ar regulatora 2010. gada 7. maija lēmumu.

Lai ieviestu Eiropas Savienības tā dēvētā trešā enerģētikas direktīvu kopuma prasības, ar Ministru kabineta rīkojumu ir noteikts, kā veicama elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora nodalīšana. Ir veikts Augstsprieguma tīkla reorganizācijas process, nodalot uzņēmumu no AS Latvenergo koncerna, un koncernā izveidojot AS Latvijas elektriskie tīkli, kuras pamatkapitālā tika ieguldīti elektroenerģijas pārvades sistēmas aktīvi. No 2012. gada 1. janvāra Augstsprieguma tīkla kapitāla daļu turētājs ir Finanšu ministrija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses