Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Runa vairs nav tikai par IT un līdzīgu nozaru kvalificētu speciālistu trūkumu

Darbaspēka trūkums jau sāk ierobežot investīcijas Latvijā

Latvijā jau ir iestājusies situācija, kad darbaspēka nepieejamība sāk ierobežot investīciju piesaisti, intervijā aģentūrai LETA pirms Latvijas valdības un Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) augsta līmeņa tikšanās uzsvēra padomes valdes priekšsēdētāja Jūlija Sundberga.

"Mēs jau daudzus gadus runājam par to, ka nepietiekams darbaspēka pieejamības jautājums var ierobežot investīcijas Latvijā. Diemžēl tagad šis brīdis ir klāt. Mēs patiešām jau redzam, ka nepietiekams darbaspēks ierobežo investīcijas. Pašlaik darbinieku trūkst visās jomās - gan augstāk kvalificētu, gan zemāk kvalificētu," uzsvēra Sundberga.

Viņa pauda, ka ārvalstu investori no valdības beidzot vēlas sagaidīt konkrētu rīcību, lai šo problēmu risinātu.

"Ziņa valdībai ir ļoti konkrēta - mums ir nepieciešama rīcība, mums ir jāieved darbaspēks un tas jādara organizētā veidā. Nesen publiskotajā ēnu ekonomikas pētījumā ir aplēsts, ka Latvijā pašlaik ir jau 10 000 - 15 000 nelegālu darbinieku. Mēs šādā veidā nevaram turpināt. Ja šie skaitļi turpinās augt, situāciju jau būs visai grūti kontrolēt," teica Sundberga.

Viņa piebilda, ka šobrīd runa vairs nav tikai par trūkstošiem informācijas tehnoloģiju (IT) speciālistiem vai citiem konkrētu profesiju pārstāvjiem, kā tas bija pirms dažiem gadiem. Pašlaik darbinieku trūkst praktiski visās nozarēs un ļoti dažādu kvalifikāciju darbos. Tāpat ir skaidrs, ka šo problēmu neizdosies atrisināt tikai ar emigrējušo Latvijas iedzīvotāju aicināšanu atpakaļ vai dzimstības veicināšanas programmām.

"Jā, mēs joprojām redzam, ka daudz kur var uzlabot efektivitāti un strādāt produktīvāk ar esošajiem darbiniekiem. Tas jau notiek un katrs darbinieks noteikti kļūs daudz efektīvāks, izdarīs vairāk. Tas ir labi un tas ir ļoti svarīgi. Diemžēl ar to nepietiek, lai turpinātos izaugsme. Runa tiešām vairs nav par to, ka mums ir jāieved tikai noteiktu jomu speciālisti," atzina padomes pārstāve.

Viņa gan noliedza, ka kāds no ārvalstu investoriem jau gatavotos pilnībā atstāt Latviju nepietiekama darbaspēka dēļ.

"Mēs pašlaik neredzam, ka kāds no mūsu biedriem gatavotos pamest to, ko pašlaik dara. Taču mēs redzam, ka viņi vairs nespēj noturēt tādu pašu izaugsmi kā iepriekš. Ja ierasts ir, ka izaugsmes līkne kopumā iet uz augšu, kas dod iespējas reinvestēt līdzekļus, tad tagad tas palēninās. Ja investīcijas netiek veiktas tagad, tad bizness neattīstīsies arī nākotnē un ar laiku mēs jau redzēsim lejupejošu tendenci. Tādēļ tagad mēs jau redzam, ka daži izvēlas veikt investīcijas kaut kur citur," sacīja Sundberga, piebilstot, ka investīciju apmērs Latvijā pašlaik varētu būt arī lielāks.

Vēl ĀIPL pārstāvji ar valdību pārrunās jautājumus, kuri skar ekonomiskos noziegumus un korupciju, publiskā sektora efektivitāti, digitalizāciju, transporta jomu, augstākās izglītības pārvaldību, enerģētikas un atkritumu apsimniekošanas sektoru, Moneyval rekomendāciju ieviešanas gaitu u.c.

Top komentāri

.
.
Visa pasaule nedrīkst būt pakārtota biznesam. Valsts galvenais uzdevums ir nodrošināt saviem pilsoņiem cilvēka cienīgu dzīvi. Lētā darbaspēka imports degradē vidi.
Naf naf
N
Ja nav darbinieku, lai parcel razosanu uz arzemem. Kops kura laika ir vieglak parvietot darbiniekus neka kapitalu?
Krējums Saldais
K
"Darbaspēka trūkums jau sāk ierobežot investīcijas Latvijā" - kāda nebijusi nekaunība, aborigēni atsakās kalpot par 430 eirām mēnesī. Pilnīgi izlaidušies, sēž uz pabalstiem un nekā negrib darīt. Nu, nekas, mēs ievedīsim ārzemju viesstrādniekus un maksāsim šiem vismaz 1000 eiro.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasts jāinformē apsaimniekotājam

Gan Rīgā, gan citur Latvijā daudzdzīvokļu māju pastkastītes mēdz atrasties kāpņu telpā, kuras ārdurvis ir aprīkotas ar kodu. Reizēm gadās, ka šī koda nezināšana kļūst par šķērsli pasta piegādei.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses