Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

EM centīsies uzņēmumus aktīvāk iesaistīt dabasgāzes tirdzniecības tirgū

Ekonomikas ministrija (EM) meklēs risinājumus aktīvākai uzņēmumu iesaistei dabasgāzes tirdzniecības tirgū, teikts ministrijas sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas regulējumu. 2017. gada 3. aprīlī tika atvērts dabasgāzes tirgus. Patlaban dabasgāzes tirgotāju reģistrā reģistrēti 36 komersanti, no kuriem desmit ir uzsākuši aktīvu dabasgāzes tirdzniecību.

EM norādīja, ka daļai darbību uzsākušo un arī pagaidām tikai reģistrēto uzņēmumu ir salīdzinoši zems pamatkapitāls. Iepazīstoties ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) dabasgāzes tirgotāju reģistrā un Lursoft uzņēmumu datu bāzē publiski pieejamo informāciju, ministrija secina, ka vismaz 14 Latvijā reģistrētajiem dabasgāzes tirgotājiem pamatkapitāls ir robežās no viena līdz 3000 eiro.

"Tā kā ikviens dabasgāzes tirgotājs pilda nozīmīgu sabiedrisko funkciju, tam ir atbildība par drošu un nepārtrauktu dabasgāzes piegādi saviem klientiem, jo tas ietekmē klientu labklājību, piemēram, siltuma nodrošināšanu lietotājiem ar gāzes apkuri ziemas sezonā. Saistību neizpildes gadījumā šāds tirgotājs riskē ar savu pamatkapitālu, kamēr lietotājiem tas var izraisīt dažādas negatīvas sekas," norādīja EM.

Lai mazinātu riskus, ministrija risinās jautājumu par mazkapitāla sabiedrību reģistrēšanu kā dabasgāzes tirgotājiem. EM, pieaicinot citus nozares ekspertus, paredz vērtēt dažādus risinājumus, kā, piemēram, noteikt saprātīgu minimālo pamatkapitālu, kādam jābūt, lai nodarbotos ar dabasgāzes tirdzniecību.

"Augstākas prasības pret tirgotājiem nodrošinātu to, ka tirgotāju reģistrā tiek reģistrēti tikai reāli dabasgāzes tirgotāji, kuri vēlas un īsteno dabasgāzes tirdzniecības pakalpojumu, kā arī nepieļautu noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizāciju," skaidroja ministrijā.

Savukārt Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir saņēmis viedokli, ka viens no iemesliem, kāpēc tirgotāji nesteidzas uzsākt dabasgāzes tirdzniecību mājsaimniecībām ir fakts, ka Enerģētikas likums paredz dabasgāzes tirgus atvēršanu tikai juridiskām personām un dabasgāzes tirdzniecības piedāvājumi tiks izteikti tikai tiem patērētājiem, kuri vēlēsies iegādāties dabasgāzi tirgus apstākļos, t.i., ārpus regulētā tirgus.

EM norādīja, ka līdz laikam, kamēr saglabājas regulēts piedāvājums mājsaimniecību tirgus sektorā, un nosacījumi, kuri neuzliek par pienākumu mājsaimniecībām pārslēgt līgumus ar tirgotājiem, gan no mājsaimniecību puses, gan tirgotāju puses interese par piegādēm mājsaimniecībām un dabasgāzes iegādi brīvajā tirgū saglabāsies zema.

Top komentāri

zvirbulēns
z
Mani vērojumi tādi - visur, kur klāt ķeras EM, sūdi sanāk vairāk kā divas bļodiņas. Viņi kropļo tirgu, dabīgos procesus, piešķir nodokļu atlaides atsevišķiem laimīgajiem ( jādomā korumpantiem), viņi mēģina regulēt tirgu kā PSRS laikos, kaut te jau izsenis noteikts brīvais tirgus. Īsi sakot, ņemās uz velna paraušanu bez jēgas un nojēgas! Šos būtu jālikvidē!
zvirbulēns
z
Dabasgāzes tirgus attīstību paraus vaļā, ja Ekonomikas ministrija ieviesīs obligātos OIK maksājumus no visiem un katra!
zvirbulēns
z
Patlaban dabasgāzes tirgotāju reģistrā reģistrēti 36 komersanti, no kuriem desmit ir uzsākuši aktīvu dabasgāzes tirdzniecību. ---------------------------- Kuri EM darboņi reģistrā reģistrējuši 26 komersantus, kuri nav uzsākuši gāzes tirdzniecību? Kā šito var dabūt gatavu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses