Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Gada laikā cenas kāpušas vidēji par 2,6%

2018. gada decembrī, salīdzinot ar 2017. gada decembri, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 2,6 %, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Precēm cenas pieauga par 2,3 % un pakalpojumiem – par 3,1 %.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2018. gada decembrī, salīdzinot ar 2017. gada decembri, bija cenu kāpumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem, veselības aprūpei, dažādu preču un pakalpojumu grupā.

Atšķirībā no 2017. gada, kas bija raksturīgs ar salīdzinoši strauju pārtikas cenu pieaugumu, it īpaši pienam un piena izcelsmes produktiem, olām, gaļai un gaļas izstrādājumiem, 2018. gada laikā pārtikas cenu pieaugums bija mērenāks. Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 0,6 %. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija maizei (+7,9 %), miltiem un citiem graudaugiem (+7,3 %), kam cenu kāpumu ietekmēja arī 2018. gada sausā un karstā vasara, kas veicināja graudaugu ražas būtisku samazināšanos Eiropā. 

Gada laikā cenas pieauga arī augļu un dārzeņu sulām (+11,7%), gaļas izstrādājumiem (+7,5%), kartupeļiem (+10,5%), konditorejas izstrādājumiem (+2,1%), šokolādei (+4,2%), žāvētiem augļiem un riekstiem (+9,2%), cūkgaļai (+1,4%). Samazinoties cenām pasaules tirgos, lētāks bija cukurs (-18,1%). Cenu kritums bija žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (-1,7%), mājputnu gaļai (-2%), sviestam (-5,6%), olām (-3%). Par 8,4% bija lētāki svaigi augļi. Gada laikā cenas samazinājās arī svaigiem dārzeņiem (-1,2%), ko daļēji ietekmēja PVN samazinājums Latvijai raksturīgiem dārzeņiem no 2018. gada 1. janvāra.

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis palielinājās par 6%. Cenu pieaugumu gada laikā ietekmēja akcīzes nodokļa pieaugums lielākajai daļai alkoholisko dzērienu no 2018. gada 1. marta, kā arī akcīzes nodokļa pieaugums cigaretēm no 2018. gada 1. jūlija.

Alkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 5,9%, sadārdzinoties stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, alum un vīnam. Tabakas izstrādājumu cenas pieauga vidēji par 6,1%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas pieauga par 4,8%, ko noteica vairāku komunālo pakalpojumu, kā arī malkas sadārdzināšanās gada laikā. Dārgāks bija cietais kurināmais, ūdensapgāde, kanalizācijas pakalpojumi, dabasgāze, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, mājokļa īres maksa, siltumenerģija, atkritumu savākšana, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi. Savukārt vidējais cenu līmenis samazinājās elektroenerģijai. 

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 2,7%, ko galvenokārt veidoja cenu kāpums zobārstniecības pakalpojumiem. Dārgāki kļuva arī ārstu speciālistu pakalpojumi un farmaceitiskie produkti.

Ar transportu saistīto preču un pakalpojumu grupā būtiskākā ietekme uz cenu kāpumu bija degvielai (+8,2%). Dīzeļdegviela sadārdzinājās par 11,5%, benzīns – par 2,8% un auto gāze – par 13,3%. Cenas palielinājās arī personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, savukārt lētākas bija lietotas automašīnas un pasažieru aviopārvadājumi.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumu vidējais cenu līmenis pieauga par 4%. Cenu pieaugumu galvenokārt noteica ēdināšanas pakalpojumi, tai skaitā vidējais cenu līmenis palielinājās restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem par 4,3%, ēdnīcu pakalpojumiem – par 3,7% un ātrās ēdināšanas pakalpojumiem – par 3,3%.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis palielinājās par 2,9%, ko galvenokārt noteica cenu kāpums frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumiem, autotransportlīdzekļu apdrošināšanai un finanšu pakalpojumiem. 

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais sadārdzinājums bija televīzijas abonēšanas maksai, apģērbiem, telekomunikāciju pakalpojumiem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem. Savukārt vidējais cenu līmenis samazinājās kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem.

2018. gada decembrī, salīdzinot ar novembri, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,4%. Precēm cenas samazinājās par 0,8%, savukārt pakalpojumiem palielinājās par 0,6%. Lielākā ietekme uz cenu izmaiņām bija cenu kritumam apģērbam un apaviem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, mājokļa iekārtai, dažādu preču un pakalpojumu grupā, kā arī cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskiem dzērieniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses