Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Gaidāms vēl straujākas izaugsmes gads

Decembris mazumtirdzniecībā ir aktīvākais gada mēnesis, tāpēc arī kurjerpastu darbiniekiem ir darba pilnas rokas, ņemot vērā, ka ekomercijas pieauguma apjomi ir būtiski lielāki nekā vidēji mazumtirdzniecības nozarē.

Lai arī Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka šā gada vasaras mēnešos Latvijas e-komercijā bijis novērojams relatīvi kluss periods, jāņem vērā, ka būtisku, bet neaprēķinātu daļu veido ārvalstu sūtījumi, līdz ar to kurjerpastu pārstāvji ir vienisprātis, ka decembris un šis gads kopumā būs veiksmīgāks, nekā bijis iepriekšējais gads. Turklāt, ņemot vērā turpmākās Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozes, arī nākamajā gadā sagaidāms pieaugums nozarē.

Pēdējā laikā vērojams, ka cilvēki arvien vairāk iepērkas internetā. DHL Express Latvia mārketinga un tirdzniecības direktors Artis Dekšenieks norāda, ka lielākā daļa šo pirkumu ir pārrobežu pirkumi, – šie sūtījumi tiek sūtīti uz Latviju un no Latvijas, visbiežāk izvēloties tieši kurjerpastu pakalpojumus.

Tā, piemēram, šovasar DPD un Kantar TNS veiktajā pētījumā 86% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju norādīja, ka iepirkušies ārzemju mājaslapās, un tas ir otrs augstākais rādītājs Eiropas valstu vidū aiz Horvātijas. Augstu popularitāti Latvijas iedzīvotāju vidū ir iemantojuši ārzemju interneta veikali – gan Ķīnas interneta veikali, gan Eiropas valstu, īpaši Lielbritānijas un Vācijas interneta veikali.

Tomēr arī vietējā Latvijas tirgū ir spēcīgi spēlētāji, kuri īpaši gada pēdējos mēnešos nodrošina būtisku paku skaita pieaugumu. Te noteikti jāmin divi lielākie Latvijas internetveikali – 1a.lv un 220. lv, kuru apgrozījums 2016. gadā sasniedza attiecīgi 31,5 miljonus eiro un 30,4 miljonus eiro, liecina Crediweb.lv dati, tāpat ievērojamus tirdzniecības apjomus internetā sasnieguši veikali, kuri līdz šim orientējās uz pircēju apkalpošanu klātienē.

Decembra efekts

Ņemot vērā kurjerpastu tiešo sasaisti ar tirdzniecības izmaiņām, skaidrs, ka tieši decembrī eksprespastu apjomi palielinās visvairāk. Sezonalitātes ietekmi apstiprina degvielas uzpildes staciju (DUS) tīkla Circle K Tirgus attīstības departamenta direktors Gatis Pavārs. Jāatgādina, ka uzņēmuma DUS ir vienas no raksturīgākajām vietām, kur pircēji var izņemt savus Latvijas internetveikalos veiktos pasūtījumus. Sūtījumu apjoms tajos sāk palielināties augusta beigās, kad, visticamāk, pieaug kancelejas preču un dažādu skolai nepieciešamo lietu pasūtījumu piegāde. Tomēr kopumā aktīvākais mēnesis ir decembris, jo īpaši pirms Ziemassvētkiem. "Klientu skaits, kas izvēlas sūtījumus saņemt mūsu stacijās, gada laikā pieaudzis vairākkārt, un tas turpina palielināties," teic Pavārs, prognozējot, ka pieauguma tendence saglabāsies.

DPD Latvija valdes priekšsēdētājs Jānis Grants min, ka pārsteigumu sagādāja oktobra rezultāti, – DPD Latvija šā gada oktobrī piegādāja teju tādu pašu paku skaitu kā pērnā gada decembrī. "Šis fakts iezīmē šī gada e-komercijas straujos attīstības tempus, un šī tendence arvien pieņemsies spēkā," piekrīt Grants.

Līdzīgi arī Latvijas pastā visa šī gada garumā vērojama eksprespasta sūtījumu pieauguma tendence, un, protams, uzņēmumā prognozē sūtījumu pieaugumu arī decembrī, kad tas tradicionāli pieaug gan gada griezumā, gan salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Būtisks pieaugums vērojams abos segmentos – gan vietējie, gan starptautiskie internetveikali šajā periodā aktīvi rīko akcijas, un pircēji tās aktīvi izmanto. Līdz ar to šogad eksprespasta sūtījumu apjoms Latvijas pastā salīdzinājumā ar 2016. gadu audzis jau par 15%.

Arī DHL Express prognozes liecina, ka šā gada decembrī, salīdzinot ar pagājušo gadu, varētu sasniegt vairāk nekā 20% lielu pieaugumu.

Mazāk variantu

Rīga ir Latvijas mērogā vadošais biznesa dzīves centrs, taču reģioni arī nesnauž, un gan uzņēmumi, gan privātpersonas novērtē un pieprasa ātrāku sūtījumu piegādi. Līdz ar to kurjerpasti cenšas nodrošināt savu klātbūtni reģionu lielākajos centros, piemēram, DPD Latvija attīsta savu tā dēvēto Pickup tīklu reģionos, šobrīd nodrošinot piegādes gala saņēmējiem uz 141 punktu visā Latvijā.

Savukārt Latvijas pasta Eksprespastam ir septiņi reģionālie centri, un sazarotais sūtījumu izsniegšanas tīkls dod iespēju sūtījumus piegādāt visur, kur darbojas Latvijas pasta nodaļas, pastnieki vai kāda no Circle K degvielas 60 uzpildes stacijām, ar ko Latvijas pasts sadarbojas. Pavārs atklāj, ka aktivitāte reģionos ir divreiz augstāka nekā Rīgā. Tas skaidrojams ar to, ka galvaspilsētā pieejami daudzi dažādi risinājumi sūtījumu saņemšanai, taču ārpus Rīgas paciņu saņemšana ir ievērojami ierobežotāka. Līdz ar to Circle K stacijas reģionos ir viens no pieejamākajiem kanāliem pasta sūtījumu saņemšanai. "Pastāv ievērojamas atšķirības starp Rīgu un reģioniem, tomēr pa reģioniem sūtījumu apjoms ir līdzvērtīgs, nav redzamas būtiskas atšķirības, piemēram, starp Vidzemi un Latgali vai Kurzemi," norāda Pavārs.

Runājot par sūtījumu saturu, Grants teic, ka, pēc uzņēmuma aptauju datiem, cilvēki novados gluži tāpat kā galvaspilsētā internetā iegādājas preces skaistumkopšanai, apģērbus, preces atpūtai un vaļaspriekiem. Sūtījumu satura ziņā nav vērojamas izteiktas atšķirības starp sūtījumiem Rīgā un Latvijas reģionos.

Izaugsme turpinās

Lai arī ekonomistu prognozes nedaudz atšķiras, kopumā nākamgad tiek gaidīta Latvijas ekonomikas izaugsme ap 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP). jāatgādina, ka šī gada prognozes ir apmēram 4,5% no IKP robežās. Neskatoties uz bažām, Latvijas eksporta tirgu perspektīvas tomēr iezīmējas labvēlīgos toņos.

Arī Latvijā atvērušās Eiropas Savienības fondu naudas slūžas, kas "paraus līdzi" patēriņu, kas savukārt nesīs vairāk darba un vairāk naudas daudzās nozarēs, tajā skaitā kurjerpastā. Vienlaikus strauji attīstās e-komercija, un Dekšenieks teic – prognozes liecina, ka līdz 2019. gadam 58% interneta lietotāju iepirksies tiešsaistē. DHL Express izpētījis, ka ik gadu globālā pārrobežu e-komercija pieaug par 25%, kas nozīmē, ka pieaugs arī pieprasījums pēc starptautiskajiem kurjerpastu pakalpojumiem. "Šādi valsts ekonomikas attīstības tempi atstās pozitīvu iespaidu uz iedzīvotāju pirktspēju un mājsaimniecību patēriņu, kā arī uz e-komercijas attīstību un DPD rezultātiem. Šāds valsts ekonomikas un nozares attīstības fons rada pamatu optimismam par 2018. gada finanšu rādītājiem," secina Grants.

Arī Latvijas pastā visas pozitīvās prognozes palikušas spēkā. Tā sadarbības partnera Circle K Tirgus attīstības departamenta direktors teic, ka sūtījumu apjoms ir būtiski palielinājies, kam par iemeslu kalpo gan e-komercijas apjomu pieaugums, gan aktīvāka sadarbība ar Latvijas pastu. Turklāt gada laikā arī būtiski palielinājies tirgotāju skaits, kuri piedāvā iespēju saņemt sūtījumus uzņēmuma stacijās. Jaunie partneri ir gan vadošie internetveikali, gan plašs loks mazāku tirgotāju. Pavārs ir drošs, ka nākamais gads būs ar dinamisku pieauguma zīmi. Arī Dekšenieks apstiprina, ka šis gads DHL Express ir labāks nekā iepriekšējais un, runājot par nākamo gadu, plāno, ka tas būs labāks par šo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses