Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Grib atcelt ierobežojumus pašvaldībām iznomāt zemi

Ar valdībā pārstāvētās Reformu partijas atbalstu Saeimas vairākums ceturtdien nobalsoja par grozījumiem likumā par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatā, kas tika pieņemti 1. lasījumā. Tie paredz atbrīvot pašvaldības no tām noteiktajiem ierobežojumiem iznomāt zemi, kas tām paredzēta pašvaldību un valsts funkciju veikšanai.

Pret iesniegto projektu iestājās Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (Vienotība), atsaucoties uz vairāku ministriju negatīvajiem atzinumiem un norādot uz riskiem, kas var rasties, ja pašvaldības no privātīpašniekiem iegūto neapbūvēto zemi iznomās ar apbūves tiesībām uzņēmējiem.

I. Čepāne deputātiem atgādināja, ka savulaik pašvaldības esot pieprasījušas nesamērīgi daudz zemes, kas tām varētu būt nepieciešama, piemēram, skolu, bērnudārzu vai sporta būvju celtniecībai, un par ko īpašniekiem tika samaksāta kompensācija, jo nebija viegli atrast līdzvērtīgu zemi, ko piešķirt vietā. «Atceļot minētos ierobežojumus, zemi varēs izmantot ar pašvaldības funkcijām nesaistītu objektu būvniecībai,» skaidroja deputāte. Likums tagad liedz šīs pašvaldību un valsts vajadzībām paredzētās zemes iznomāt, pārdot vai ieķīlāt noteiktu laiku pēc to ierakstīšanas zemesgrāmatā. Projekta autori aicina atcelt tikai aizliegumu iznomāt zemi, pārējos ierobežojumus atstājot.

Tautsaimniecības, agrārās vides un reģionālās attīstības komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) savukārt sēdē uzsvēra, ka komisija vienbalsīgi atbalstījusi projektu 1. lasījumā un tā tālākajā izskatīšanas gaitā iespējamos riskus var novērst, taču šādas izmaiņas likumā aicina veikt arī Latvijas Pašvaldību savienība, jo pašvaldībām ir apgrūtinātas iespējas piesaistīt investorus, ja tās nevar piedāvāt zemi. Tas jo sevišķi aktuāli esot Latgalē, kur investoru ienākšana būtu nozīmīgs atspaids teritorijas attīstībai. Pašvaldības pašas šīs zemes nespējot izmantot, kā sākotnēji varbūt bija cerējušas. I. Čepāni nepārliecināja arī šie argumenti.

Par konceptuālu atbalstu projektam balsoja 51 deputāts no Saskaņas centra, Zaļo un Zemnieku savienības un Zatlera Reformu partijas. Priekšlikumus likumam deputāti varēs gatavot līdz septembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses