Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Kontrabandu apkaro aktīvāk, bet vēl par maz

Pērn seškārtojies izņemtā kontrabandas alkohola apjoms, bet uzņēmēji uzskata, ka ar to ir par maz un atbildīgajiem dienestiem prasa pastiprināt cīņu ar pelēko sektoru, raksta Dienas Bizness.

Valsts ieņēmumu dienests pērn izņēmis 9606,5 litrus nelegālā alkohola iepretim 1603 litriem gadu iepriekš. Pieaudzis arī izņemtās degvielas un cigarešu, bet samazinājies izņemtās tabakas apjoms.

Uzņēmēji uzskata, ka statistika neatspoguļo reālo situāciju. Īpašu satraukumu pauž gaļas nozares pārstāvji, norādot, ka valstī joprojām ienāk nezināmas izcelsmes prece, kas ir lētāka un vietējiem uzņēmējiem neļauj izturēt konkurenci. Cīņa pret pelēko ekonomiku palielināšoties arī gaļas nozarē. Gaļas pārstrādes uzņēmuma PF Vecauce valdes priekšsēdētājs norāda, ka vislielāko postu nodara gaļa bez atbilstošiem dokumentiem un ar"falšu" vērtību.

Jautāts, cik liels varētu būt pelēkais gaļas tirgus, K. Melbārdis teica, ka precīzas aplēses neesot, taču apkopojot pašpatēriņa datus ar importa/eksporta statistiku, nākas secināt, ka kopējais imports veido aptuveni 2/3, kas ir pietiekami liels, lai noteiktu cenu līmeni pašmāju tirgū. "Šobrīd vairs nav izdevīgi cūku kaut, jo mēs nespējam konkurēt ar Rietumu cūkām," satraukumu pauž PF Vecauce vadītājs. Viņaprāt dažu darboņu intereses tiek piesegtas arī augstākajā līmenī, tāpēc arī rezultāta neesot.

To, ka liela apjoma kontrabandu nevar piesegt bez amatpersonu akcepta un atbalsta, iepriekš norādīja arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka vietniece Juta Strīķe, piebilstot, ka diemžēl tajā iesaistītas arī amatpersonas. 

Šobrīd cīņa notiekot par pārdesmit litru nelegālā alkohola izņemšanu no točkām, bet varbūt vairāk jāmobilizējas, lai tiktu klāt pie avotiem - sadales punktiem, no kuriem točkas saņem šo preci, uzskata Mobil Plus tirdzniecības direktors Vitolds Bremmers. Pēc viņa aplēsēm nelegālā alkohola tirgus apjomi ir ap 40% no legālā tirgus apjomiem.

To, ka pelēkā sektora mazināšana tiks aktivizēta, Dienas Biznesam uzsvēris arī Iekšlietu ministrijas parlamentārais sekretārs, Saeimas deputāts Edmunds Demiters (Zatlera reformu partija), kurš kā alkoholisko dzērienu ražošanas uzņēmuma Jaunalko vadītājs līdz ievēlēšanai Saeimā jau aktīvi cīnījās pret pelēko ekonomiku. Viņš pauž optimismu kontrabandas apkarošanā, norādot ka tam palīdzēs jau pieņemtais likums, kas samazina pār robežu atļauti pārvesto akcīzes preču daudzumu un biežumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paaudzes krāj atšķirīgi

Pēdējos gados Baltijas valstīs privātpersonu veiktie investīciju apjomi ir auguši gan ieguldītāju skaita, gan iemaksāto apjomu ziņā. Investīciju jomā paaudžu izvēlēs gan pastāv būtiskas atšķirības.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses