Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Kredītdevējs: Situācija Latvijas nebanku kredītdevēju tirgū uzlabojas

Latvijā izsniegto kredītu skaits nedaudz palielinājies, taču kredītu atmaksas termiņu pagarinājumu skaits arvien samazinās, salīdzinot nozares darbības rezultātus 2015. un 2016. gada pirmajā pusgadā, secinājis nebanku kredītdevējs 4finance. Samazinājies arī ar kavēšanos atmaksāto kredītu skaits, bet pieaudzis kredītu atteikumu skaits, kas liecina par kredītdevēju atbildīgu un rūpīgu maksātspējas izvērtēšanu.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas (LAFPA) biedru izsniegtais kredītu apjoms 2016. gada pirmajā pusgadā ir pieaudzis par četriem tūkstošiem eiro, salīdzinot ar 2015. gada attiecīgo periodu (no 415 tūkstošiem līdz 419 tūkstošiem)

Izmaiņas nozares regulējumā, kas stājās spēkā šī gada 1. janvārī, ir veicinājušas kredītu pieejamību, tie ir kļuvuši lētāki. 4finance skatījumā, Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC) aizvien vairāk ierobežojot kredītu cenu, PTAC sasniedz tieši pretējo - padara kredītus pieejamākus patērētājiem un sekmē izsniegto kredītu pieaugumu (no 74,8 līdz 84,5 miljoniem eiro).

4finance klientu vidū pagarināto kredītu skaits 2016. gada pirmajos sešos mēnešos ir sarucis par 13%. Tas apliecina, ka 4finance kā tirgus līderis iegulda daudz resursu klientu izglītošanā par atbildīgu aizņemšanos, un ka palielinās klientu spēja plānot savus finanšu resursus un laikus nokārtot savas saistības.

Salīdzinot LAFPA biedru kredītu atteikumu skaitu 2015. gada un 2016. pirmajā pusgadā, kredītu atteikumu skaits ir pieaudzis par 12% jauniem klientiem un samazinājies par 2% esošajiem klientiem. Atteikumi jauniem klientiem 2016. gada pirmajā pusgadā sasniedza 64% no kopējo pieteikumu skaita, salīdzinot ar 52% attiecīgajā periodā pērn. Tas nozīmē, ka LAFPA biedri spēj efektīvi izvērtēt savu klientu maksātspēju - esošajiem klientiem atteikumu skaits samazinās, jo ir pārbaudīta un pierādīta to maksātspēja. Savukārt jaunos klientus rūpīgi vērtējam atbilstoši likuma regulējumam, un vēl būtiskāk un stingrāk - ievērojot komplicētus vērtēšanas elementus ("scooring" modelis). Kredītriska izvērtēšanas modelis jeb skorkarte ir kredītriska novērtēšanas sistēmas matemātiskais modelis, kas balstīts uz statistiski pamatota vēsturisku datu kopuma izvērtējuma.

LAFPA biedru izsniegto kredītu atmaksa bez jebkāda kavējuma 2016. gada 1. pusgadā veikta 85% izsniegtajiem kredītiem. Tas ir uzlabojums, salīdzinot ar to pašu periodu 2015. gadā, kad bez nevienas kavējuma dienas kredītņēmēji atmaksāja 80% kredītu.

Kā uzsver AS 4finance Operatīvās vadības direktors Gvido Endlers, "lai gan ir daudz darāmā, lai kopīgiem spēkiem uzlabotu nebanku kreditēšanas nozari Latvijā, izvērtējot jaunākos datus, uzskatām, ka kopējā situācija tirgū uzlabojas. Tam par pamatu nenoliedzami ir PTAC kā nozares uzraugošās institūcijas un LAFPA pārstāvēto nozares spēlētāju konstruktīvs dialogs".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses