Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Lai pabalsti nebūtu pārāk pievilcīgi, piedāvā reformas

Visdrīzāk lētāka [jaunā] sistēma nebūs, taču efektīvāka gan, saka labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība) par trešdien ar Latvijas Pašvaldību savienību (LPS) apspriestajiem iespējamajiem risinājumiem sociālās palīdzības pabalstu sistēmas reformēšanā. Lai pārietu no pasīvās pabalstu sistēmas uz klientu motivējošo, Labklājības ministrija (LM) apsver atteikšanos no trūcīgas personas statusa un pieļauj, ka līdzšinējo garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmeņa pabalstu varētu dalīt divos veidos - 35 latu iztikas pabalstā un īslaicīgā 70 latu integrācijas pabalstā.

Jau vēstīts, ka LM rīcībā ir ziņas no pašvaldībām un medijiem, ka esošais tiesiskais regulējums neļauj operatīvi reaģēt uz klienta situācijas izmaiņām, sekmē klientu atkarību no pabalstiem, neveido motivāciju uzlabot savu dzīves situāciju un izkļūt no pabalstu saņēmēja statusa. Tāpēc pabalstu sistēmas reformas plānotas jau no nākamā gada sākuma. LM ar LPS vienojusies, ka līdz 1. jūlijam LPS iesniegs izvērtētu viedokli par iecerētajiem risinājumu variantiem. LPS padomniece Silvija Šimfa Dienai norāda, ka pagaidām nekomentēšot vēl diezgan «zaļo» LM izstrādāto pabalstu sistēmas reformu darba materiālu, to vēl plānots nopietni apspriest LPS iekšienē, jo jaunajā modelī palielinātos pašvaldību atbildība.

Par vienu no LM piedāvātajiem risinājumiem - atteikšanos no trūcīgas personas statusa kā atsevišķa statusa - I. Viņķele saka: «Jebkura statusa piešķiršana mūsu valstī apaug ar milzu pakalpojumu klāstu, kas padara šo statusu tik pievilcīgu, ka grūti atrast argumentus, lai pelnītu, uzrādītu ienākumus, kas pārsniedz statusa līmeni.» Tiesa, risinājuma variants prasīšot lielāku atbildību no pašvaldību puses, izvērtējot klientus. Ministre norāda, ka kopā ar pašvaldībām LM spriež ne tikai par kritērijiem, pēc kuriem izvērtēs klientus, bet arī par to, kā nodrošināt trūkumā nonākušajiem bezmaksas veselības aprūpes pakalpojumus, ja turpmāk nebūs trūcīgas personas statusa. Tie šobrīd pienākas personām, kam ir trūcīgas personas statuss.

Pašreiz noteiktais GMI apjoms ir 40 latu pieaugušajiem un 45 lati bērniem, taču LM apsver risinājumu dalīt līdzšinējo GMI pabalstu, kuru valsts apņēmusies līdzfinansēt līdz šā gada beigām, divās daļās. Tā sauktais integrācijas pabalsts iespējams - 70 latu apmērā, uz sešiem mēnešiem tiktu piedāvāts personām, lai veicinātu to atgriešanos darba tirgū, pasargātu no nokļūšanas nabadzībā. I. Viņķele saka - te būtu liela nozīme sociālajam dienestam, kuram katrs klients jānovērtē, jāuzklausa, jākonsultē. «Atbalsts būtu lielāks nekā GMI, bet ar lielāku līdzdalību un sociālā darbinieka iesaisti,» skaidro ministre. Minimāls pabalsts varētu būt darba tirgū neintegrējamajiem, kuru ienākumi zemāki par minimālo līmeni, viņiem tiktu piedāvāts iztikas pabalsts - 35 lati. Darba variants paredz -to plānotu uz ilgāku laiku un finansētu pašvaldības. Integrācijas pabalstam būtu uz pusēm dalīts finansējums - valsts un pašvaldības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses