Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LTRK: Augstās darbaspēka izmaksas padara Latvijas uzņēmējus nekonkurētspējīgus

Darbaspēka izmaksas Latvijā patlaban ir augstākas nekā citās Baltijas valstīs, tādējādi radot papildu slogu biznesam, un padarot Latvijas uzņēmējus nekonkurētspējīgus Baltijā, uzskata Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā (LTRK).

LTRK viceprezidente Elīna Rītiņa aģentūrai LETA atgādināja, ka virsstundu apmaksa Latvijā ir 100% apmērā no darbiniekam noteiktās stundu darba likmes, bet Lietuvā un Igaunijā - 50%. Arī darba nespējas lapu apmaksa Latvijā darba devējiem izmaksā krietni dārgāk nekā kaimiņvalstīs, turklāt "nesakārtotās likumdošanas dēļ Latvijā diezgan bieži darbiniekiem darba nespējas lapas mēdz izsniegt nepamatoti".

LTRK uzsver, ka jau vairākus gadus cīnās par nepieciešamību samazināt dienu skaitu darba nespējas gadījumā, ko apmaksā darba devējs, jo, piemēram, Lietuvā darba devējs apmaksā tikai divas dienas, bet Latvijā - deviņas.

Tāpat LTRK ieskatā Latvijas uzņēmēju konkurētspēju reģionā traucē arī darbaspēka izmaksas - pie mēneša algas 1000 eiro apmērā pēc nodokļu nomaksas Latvijā darba devējam viens darba samaksas eiro izmaksā 1,74 eiro, kamēr Lietuvā - 1,62 eiro, bet Igaunijā - 1,56 eiro. 

LTRK politikas daļas direktora vietnieks Jānis Lielpēteris uzsvēra, ka iepriekš minēto problēmu novēršanas kontekstā ir vairāki būtiski aspekti, kas prasa nekavējošu valdības un Saeimas rīcību. Tostarp, jāveic izmaiņas normatīvajos aktos, kas ļautu ievest Latvijā darbaspēku no trešajām valstīm. 

"Tādēļ, ka likumdošana neļauj darbiniekus piesaistīt pa tiešo no trešajām valstīm, Latvijas uzņēmēji tos "iepērk", izmantojot Polijas starpniecību, tādējādi Latvija zaudē nodokļu ieņēmumus," skaidroja Lielpēteris. Tāpat, pēc viņa teiktā, Latvijā jāļauj jaunajiem vecākiem legāli strādāt un saņemt bērnu kopšanas pabalstu pilnā apmērā, izskaužot pašreizējo situāciju, kad daudzi strādā nelegāli, valstij zaudējot nodokļa ieņēmumus.

Lielpēteris norādīja arī uz problēmām saistībā ar jauno reģionālo reformu un ierosinājumu novadus pārdēvēt par apriņķiem. Pēc viņa sacītā, šādas izmaiņas uzliks uzņēmējiem papildus finanšu slogu un samazinās līdzekļus, ko tie varētu ieguldīt, piemēram, uzņēmumu attīstībā vai darba atalgojuma palielināšanai.

LTRK ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. LTRK pārstāv savu biedru - uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, kā sniedz praktisku atbalstu saviem biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju, kā arī atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.

 

Top komentāri

ļuļa
ļ
satriecoša žurnālistu valoda, es esmu sajūsmā. nekonkurēt spējīgs. nu tas taču ir lieliski, beidzot mēs arī kaut ko spējam, pozitīva ziņa. bet ja nopietni, diena, jums tāds vārds konkurētnespējīgs nav zināms? cik pamatskolas klases jūsu žurnālisti ir beiguši?
Endzelīnsdivreizkapāapgriezies
E
Izlasīju virsrakstu... un apgriezos vēl divas reizes.
Didzis
D
Atkal Maskavas augstskolas fatamorgāniskās izglītības diploma īpašnieks sapņo...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses