Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mikrouzņēmums un citi varianti

Straujiem soļiem tuvojas termiņš, kad beigsies autoratlīdzības ienākumu saņēmējiem noteiktais pārejas periods un stāsies spēkā jaunais regulējums. Autoratlīdzības saņēmējam paredzētas divas iespējas – reģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējam vai nereģistrēties.

Ja autors reģistrēsies kā saimnieciskās darbības veicējs (pašnodarbinātais), viņš varēs no ienākumiem atskaitīt nosacītos izdevumus – 25% vai 50% (pamatojuma dokumenti šādai virtuālajai atskaitīšanai nav nepieciešami) – vai arī atskaitīt faktiskos izdevumus, ja tie ir pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem: čekiem, kvītīm u. c. 

Autoratlīdzības saņēmējs var reģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējs, izvēloties maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli vispārējā kārtībā vai maksāt mikrouzņēmumu nodokli (MUN), vai vispār nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējam. Nav iespējams viennozīmīgi pateikt, kurš variants ir izdevīgāks vai labāks, jo katrs gadījums ir atšķirīgs. Nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējam un strādāt ar autora līgumu ir izdevīgāk, ja autoram papildus ir arī darbavieta, kurā viņš strādā uz darba līguma pamata, un autoratlīdzības summas ir nelielas. Šādā gadījumā autoratlīdzības izmaksātājs no ienākuma ieturēs iedzīvotāju ienākuma nodokli un obligātās sociālās iemaksas kā no algota darba ienākuma un autoram nebūs jāraizējas par grāmatvedības jautājumiem.

Izvēloties reģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējam, ir iespēja maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli vispārējā kārtībā vai mikrouzņēmumu nodokli.

Daudziem šķiet, ka mikrouzņēmumu nodoklis ir ērtākais un vienkāršākais risinājums. Turklāt nodokļa likme pirmajā acu uzmetienā ir daudz zemāka – ieņēmumiem līdz 25 000 eiro gadā likme ir 25%, virs 25 000 eiro gadā – 40%, bet jāņem vērā, ka šī likme tiek aprēķināta no apgrozījuma. Aprēķinot mikrouzņēmumu nodokli, netiek ņemtas vērā izmaksas, kas rodas, īstenojot saimniecisko darbību. Izvēloties iespēju maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli vispārējā kārtībā, ir vērts parēķināt, kādi varētu būt gada kopējie ieņēmumi, jo tieši no tā ir atkarīgs, cik daudz būs jāmaksā pašam autoram. Iedzīvotāju ienākuma nodoklis gada ienākumiem līdz 20 004 eiro būs 20%, no 20 004 eiro līdz 62 800 eiro – 23%, pārsniedzot 62 800 eiro – 31%. Arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātā iemaksa atšķirsies – 31,07% no vismaz 500 eiro vai no izvēlētas lielākas summas plus 10% no starpības starp faktiskajiem ienākumiem mēnesī un 500 eiro vai izvēlētās summas vai 10% no faktiskajiem ienākumiem, ja tie nesasniedz 500 eiro mēnesī.

Raugoties no pasūtītāja viedokļa, jāteic, ka pakalpojumu saņēmējiem nebūs būtiskas atšķirības, kādā režīmā darbosies autors. Uzņēmumam, kuram ir grāmatvedis, nav grūtību izveidot standarta autora līgumu. Tomēr nodokļus pasūtītājs maksā tikai par autoru, kas darbojas uz uzņēmuma līguma pamata, pārējos gadījumos nodokļus rēķina un pārskatus iesniedz pats autors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses