Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Nodokļu maksātāju reitings papildināts ar jauniem kritērijiem

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pirms diviem gadiem izstrādātais Nodokļu maksātāju reitings papildināts ar jauniem kritērijiem, līdz ar to uzlabojot uzņēmumu vērtēšanas sistēmu, ceturtdien žurnālistiem stāstīja VID Nodokļu administrēšanas risku vadības daļas vadītāja Natālija Fiļipoviča.

Šā gada februārī reitinga sistēma papildināta ar divām jaunām sadaļām - Nodokļu administrēšanas procesu rezultāti un Nodokļu deklarēšanas riski, kurās ir iekļauti pieci būtiski rādītāji - VID administrēto maksājumu piespiedu piedziņa, nodokļu kontroles pasākumos papildus aprēķinātā summa, tematiskajās pārbaudēs piemērotie naudas sodi, darba samaksas nedeklarēšanas riski un pievienotās vērtības nodokļa riski.

Fiļipoviča skaidroja, ka jaunie rādītāji nodrošina pilnvērtīgāku ainu gan par uzņēmuma saimniecisko darbību, gan nodokļu aprēķināšanu un nomaksu budžetā. Savukārt paplašinātais rādītāju loks padara reitingu elastīgāku - izpildot savas saistības, uzņēmums var operatīvi uzlabot reitingu.

Savukārt, uzklausot uzņēmēju vēlmes, ieteikumus un objektīvus argumentus, paralēli šiem jaunumiem ir uzlaboti arī vairāki līdzšinējie rādītāji, skaidroja Fiļipoviča. 

Rādītājā Deklarāciju iesniegšanas disciplīna tagad arī gadījumos, ja vienas vai divu deklarāciju iesniegšanas termiņš nokavēts tikai par vienu dienu, reitings netiek samazināts.

Rādītājā VID administrēto maksājumu kopējā parāda izmaiņas patlaban arī gadījumos, ja nodokļu maksātājiem izveidojies neliels nodokļu parāds, var saņemt labu vērtējumu.

Savukārt rādītājā Darba samaksa šobrīd tiek vērtēta darbinieku vidējā stundas darba samaksa sadalījumā pa profesijām, savukārt vidējā mēneša darba samaksa tiks salīdzināta ar vidējo vērtību nozarē atbilstošā reģiona ietvaros. 

Fiļipoviča skaidroja, ka kopumā reitinga sistēmā ir 18 kritēriji, kuri tiek vērtēti piecu baļļu sistēmā, līdz ar to maksimālais baļļu skaits ir 90. 

Fiļlipoviča stāstīja, ka reitinga sistēma palīdz uzņēmējam ieraudzīt sevi ar nodokļu administrācijas acīm. ''Tas ir ļoti praktisks instruments, kas palīdz uzņēmumam operatīvi apzināt un novērst savas darbības nepilnības. Vienlaikus tas ir komunikācijas rīks, ko uzņēmums var izmantot savas reputācijas veidošanai. Savukārt mēs kā nodokļu uzraugi redzam šo rīku kā iespēju celt godprātīgas uzņēmējdarbības prestižu un nostiprināt pozitīvu motivācijas sistēmu labprātīgas nodokļu nomaksas veicināšanai," sacīja Fiļipoviča. 

Reitinga sistēma ļauj uzņēmējiem regulāri sekot līdzi informācijai par viņu saimniecisko darbību raksturojošo radītāju atbilstību vispārējām ekonomiskajām tendencēm, kā arī nodokļu saistību izpildes disciplīnai. Reitinga sistēma motivē brīvprātīgu nodokļu nomaksu, kā arī sniedz uzņēmējiem rīku savas reputācijas veidošanai un darījumu partneru informēšanai. 

Reitinga sistēma nav publiski pieejama, savu reitingu var apskatīt tikai pats nodokļu maksātājs, taču viņam ir atļauts to izdrukāt, publicēt savā mājaslapā vai kādā citā veidā informēt sadarbības partnerus.

Top komentāri

ciets jautājums
c
Vai AP Staķis iekļaujas reitingā ar nodokļu maksāšanu?
GoodMaan&ParexK&K
G
Tikai pilnībā apmērkaķoti nodokļu maksātāji spēs debīlojoties atmaksāt gan izrītos miljardus gan tos kurus drīz izrīs.
Ingrīda
I
Nodokļu maksātaju reitings papildināts ar citiem ingiem?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Grib digitalizēt biznesu

Attīstoties uzņēmuma darbībai, digitālā transformācija var ievērojami uzlabot tā efektivitāti.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses