Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

papildināta - Eļļas ražotājam Iecavnieks neizdodas vienoties ar Swedbank; sāks uzņēmuma pārdošanu

Maksātnespējīgajam graudu pārstrādātājam un eļļas ražotājam Iecavnieks nav izdevies vienoties ar Swedbank, līdz ar to no 31.oktobra tiks sākta uzņēmuma pārdošana, pastāstīja Iecavnieka maksātnespējas administratore Ivita Baumane.

"Diemžēl ar banku nav izdevies vienoties un atkārtoti tiek sākta bankrota procedūra," atzina Baumane un apliecināja, ka banka vēlas Iecavnieka īpašumu izsoli. "Pašreiz īpašums tiek vērtēts, un atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai īpašums arī tiks izsolīts," sacīja maksātnespējas administratore.

Par Iecavniekam piederošo iekārtu un lauksaimniecības zemes iegādi interesējušies vairāki pretendenti, taču kā veselu uzņēmumu to pagaidām neviens nav vēlējies pirkt, informēja Baumane.

Iecavnieka darbība pagaidām nav pārtraukta, jo pašlaik noris labības novākšana – arī novāktās ražas vērtība tiks ierēķināta izsoles cenā. "Darbība līdz šim tika turpināta, un tā kā ir ražas novākšanas laiks, tad tā arī vēl tiek veikta, jo visiem saprotams, ka graudus uz lauka neviens neatstās," teica Baumane un piebilda, ka, par spīti gaidāmajai uzņēmuma pārdošanai, uzņēmuma darbības finanšu rezultāti šogad ir ļoti labi.

"Mazumtirdzniecības apgrozījums ir pieaudzis divas reizes, salīdzinot ar pagājušo gadu, bet situācija ir šāda – grāmatvediski rēķinot, gads būtu ar pozitīvu zīmi, tas arī bija pagājušajā gadā, bet ir jāņem vērā arī parādsaistības," klāstīja Baumane un paskaidroja, ka banka pieprasa uzreiz samaksāt visu parāda summu, neskatoties uz to, ka līgums bija noslēgts uz ilgstošu termiņu. "Protams, tādā gadījumā ir uzskatāms, ka ir bankrots, jo uzreiz nevar samaksāt visu," atzina Iecavnieka pārstāve.

Iecavnieka kreditoru sapulcē, kas notika 5.septembrī, kā termiņš, kad sākama uzņēmuma pārdošana, noteikts 31.oktobris. Baumane informēja, ka uzņēmuma darbinieki uzteikumus saņems no 1.oktobra. "Darbiniekiem uzteikumi būs ar pirmo oktobri – vienu mēnesi iepriekš, kas sasaucas ar 31.oktobri," paskaidroja uzņēmuma maksātnespējas administratore un piebilda, ka pašreiz Iecavniekā ir 79 darbinieki.

Savukārt Iecavnieka tirdzniecības vadītāja Ineta Gulbe pastāstīja, ka šogad pieaudzis ne tikai mazumtirdzniecības apgrozījums, bet arī eksports. "Eksportējam pagaidām tikai uz Lietuvu, bet tur mums šogad iet ļoti labi – salīdzinot ar pagājušo gadu, būs kādas trīs reizes kāpums," sacīja Gulbe un atzina, ka Iecavniekam Lietuvā ir labas eksporta iestrādes un sadarbība ar esošajiem partneriem tiek turpināta.

Iecavnieks eksportē 15–20% no saražotās produkcijas. Gulbe minēja, ka tas nav liels apmērs, jo uz Lietuvu pārsvarā tiek eksportēta tikai linu produkcija – linu eļļas un smalcinātās linsēklas. "Viņiem tieši tas iet vairāk – mums uz vietas rapšu eļļa veido gandrīz visu apgrozījumu, bet Lietuvā vairāk smalcinātās linsēklas un linu eļļa," klāstīja Iecavnieka tirdzniecības vadītāja.

Tāpat Gulbe informēja, ka šogad uzņēmums iegādājies jaunas fasēšanas iekārtas, lai palielinātu ražošanas jaudas, kā arī nomainījis eļļas iepakojumus, jo ar līdzšinējo pudelīšu sagatavju piegādātāju bieži bijušas problēmas.

Swedbank preses sekretāre Kristīne Jakubovska norādīja, ka pašlaik norit Iecavnieka maksātnespējas process, kura ietvaros notiek izsole. "Banka vienmēr ir atvērta, lai atrastu vienošanās iespēju ar godprātīgiem uzņēmumiem, galvenais nosacījums ir atvērta sadarbība un mērķtiecīgs kredītņēmēja darbs risinājuma īstenošanai," viņa uzsvēra un atzina, ka ir daudzi piemēri, kad banka kopā ar klientiem ir atradusi veiksmīgu situācijas risinājumu.

"Šajā gadījumā, ņemot vērā maksātnespējas procesa norisi un apstākļus, izsole ir likumsakarīgs tā posms," sacīja Swedbank preses sekretāre.

Daugavpils tiesa Iecavnieku par maksātnespējīgu pasludināja pērn maijā. Ar pieteikumu tiesā vērsās uzņēmums Latagra, pamatojoties uz Iecavnieka neizpildītām parādsaistībām 69,1 tūkstoša latu apmērā.

Vēl šā gada martā uzņēmums mēģināja vienoties ar Swedbank par izlīgumu, kā arī gatavojās piesaistīt investoru. Taču marta beigās kreditoru sapulcē tika nolemts sākt bankrota procedūru. Pēc tam gan Valsts ieņēmumu dienesta Lielo nodokļu maksātāju nodaļas vadība iesniedza rakstveida pieprasījumu sasaukt vēl vienu kreditoru sapulci, lai atkārtoti apspriestu izlīguma iespēju ar banku, taču bez rezultātiem.

Uzņēmuma vadītājs Dainis Lagzdiņš iepriekš plānoja, ka uzņēmums nostāsies uz kājām pāris gados, šim nolūkam veikta reorganizācija un attīstīti rentabli ražošanas virzieni, tostarp eļļas linu audzēšana un pārstrāde.

2010.gadā Iecavnieka apgrozījums samazinājās par 26% – līdz 4,127 miljoniem latu, savukārt uzņēmuma zaudējumi samazinājās vairākas reizes – līdz 255,3 tūkstošiem latu, liecina datubāzē Lursoft publicētais uzņēmuma finanšu pārskats.

Iecavnieks nodarbojas ar eļļas ražošanu, graudu pieņemšanu, pirmapstrādi un glabāšanu, kā arī ar transporta un elektromontāžas pakalpojumiem, projektēšanu un celtniecību. Uzņēmums apsaimnieko 1000 hektāru zemes.

Pēc Lursoft informācijas, uzņēmuma īpašnieki ir vairākas privātpersonas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses