Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Papildināts (14:38) EK nodod ACTA izvērtēšanai ES Tiesā

Eiropas Komisija (EK) lūgusi Eiropas Savienības Tiesu izvērtēt daudz peltā Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīguma (Anti-Counterfeiting Trade Agreement jeb ACTA) atbilstību bloka tiesību normām.

EK nolēmusi lūgt ES Tiesu sniegt juridisku atzinumu, lai noskaidrotu ACTA līguma un tā ieviešanas atbilstību vārda brīvības un interneta brīvības principiem, teikts izplatītajā paziņojumā.

Pretrunīgi vērtēto nolīgumu parakstījušas arī ASV, Japāna un Kanāda, taču vislielāko pretestību tas izraisījis tieši Austrumeiropā, kur vairākas valstis draudējušas nolīgumu neratificēt.

EK aizstāvējusi ACTA un solījusi gādāt, lai tas šomēnes tiktu ratificēts Eiropas Parlamentā (EP).

"Debatēm jābūt balstītām uz faktiem, nevis dezinformāciju un baumām, kas pēdējās nedēļās dominējušas sociālajos medijos un blogos," paziņojot par lēmumu vērsties ES Tiesā, skaidroja tirdzniecības komisārs Karels de Guhts.

Augstā amatpersona norādīja, ka ACTA nolīguma mērķis "paaugstināt globālos standartus intelektuālā īpašuma tiesību" jomā, un pauda pārliecību, ka pretrunīgi vērtētais līgums "palīdzēs nosargāt darbavietas, kas tiek zaudētas, jo šobrīd ir pieejamas viltotas un pirātiskās preces 200 miljardu eiro vērtībā".

Taču arī pašā Eiropas Komisijā šajā jautājumā nav vienprātības. Tieslietu, pamattiesību un pilsonības komisāre Vivjena Redinga trešdien tviterī raksta, ka "autortiesību aizsardzība nevar būt par attaisnojumu vārda brīvības un informācijas brīvības izskaušanai".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses