Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pētersone: SVF atzinība ir labs stimuls Latvijas tēlam

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektores Kristīnes Lagardas paustā atziņa, ka Latvijas veiksmīgi īstenotā starptautiskā aizdevuma programma var kalpot par paraugu citām valstīm, ir labs arguments Latvijas pozitīvās atpazīstamības veicināšanai, norāda Latvijas Institūta direktore Karina Pētersone.

Viņa norāda, ka tam noteikti kalpos arī citu ekspertu izteiktā atzinība Latvijas veikumam, stabilizējot makroekonomisko situāciju un atsākot ekonomisko izaugsmi.

"Neviens neapšauba, ka patlaban visa Eiropas ekonomika piedzīvo grūtus laikus, taču tieši Latvijas pieredze līdzīgu problēmu pārvarēšanā ir tā, kas var radīt cerību, ka to ir iespējams izdarīt," uzsver Pētersone.

Valsts sasniegumi, īstenojot starptautiskā aizdevuma programmu nosaka, ka patlaban vairums publikāciju par Latviju starptautiskajos portālos ir tieši par ekonomisko situāciju. Pēc Latvijas Institūta datiem, pērn no visām ziņām ārvalstu plašsaziņu līdzekļos, kur minēts Latvijas vārds, 25% bija veltītas ekonomikai, turklāt 69% bija ar pozitīvu ievirzi. Nākamās populārākās tēmas bija dažādi ar sabiedrību saistīti jautājumi (23%), tad iekšpolitika (15%), ārpolitika (13%) un sports (13%).

"Redzams, ka starptautisko sabiedrību interesē mūsu pieredze, un sagaidāms, ka šogad, it īpaši pēc tik prominentu viesu vizītēm, šī interese tikai pieaugs," akcentē Pētersone, piebilstot, ka "tiekoties ar ārvalstu diplomātiem, vairs nav aktuāls jautājums, kur atrodas Latvija. Esam ieraudzīti un sadzirdēti. Tomēr svarīgi ir panākt to, ka makroekonomisko rādītāju veiksmes stāsts neapstājas, un kļūstam atpazīstami arī ar attīstību."

Vienlaikus nedrīkst aizmirst arī tās lietas, kas veido valsts tēlu, taču virspusīgam skatienam paslīd garām nepamanītas. Piemēram, veselības aprūpe, izglītības un sociālā sistēma. Tie ir svarīgi elementi sabiedrības dzīvē gan viesiem, gan vietējiem iedzīvotājiem.

"Nenoliedzami, pēdējo gadu laikā Latvijas uzņēmēji, iedzīvotāji un Latvijas valdība ir kopīgiem spēkiem sasnieguši labus panākumus, tomēr svarīgi šo pozitīvo tēlu nepazaudēt un turpināt par kopīgi padarīto lepoties – gan ārvalstīs, gan pašmājās. Kaut arī cilvēcīgi ir saprotamas pretrunīgās sajūtas Latvijas iedzīvotājos, lasot par valsts izaugsmi un neizjūtot to personīgi," uzskata Pētersone.

Latvija ir spērusi vairākus politiski drosmīgus soļus, ko prasīja apņemšanās īstenot starptautiskā aizdevuma programmu, un šī griba apliecina, ka Latvija var īstenot savus mērķus arī savā ceļā uz eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasts jāinformē apsaimniekotājam

Gan Rīgā, gan citur Latvijā daudzdzīvokļu māju pastkastītes mēdz atrasties kāpņu telpā, kuras ārdurvis ir aprīkotas ar kodu. Reizēm gadās, ka šī koda nezināšana kļūst par šķērsli pasta piegādei.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses