Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgas ostā pieaug autotransporta kravu plūsmas intensitāte

Šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmo ceturksni, Rīgas ostā par 12 % palielinājusies ar autotransportu pārvadāto kravu plūsma, portālu Diena.lv informēja Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāve Liene Ozola.

Ja 2019. gada 1. ceturksnī ostā apkalpotas 119 295 kravas automašīnas, tad 2020. gada 1. ceturksnī apkalpoto kravas automašīnu skaits pieaudzis par 15,7 tūkstošiem, sasniedzot 134 985 automašīnu vienības.

Pēdējos gados ar sauszemes autotransportu uz un no Rīgas ostas pārvadāts vairāk nekā 13 miljonu tonnu kravu gadā jeb 40% no visām ostā pārkrautajām kravām.

Turklāt pirmā ceturkšņa rādītāji liecina, ka, ja situācija krasi nemainīsies, pērnā gada autokravu aprites rādītāji šogad varētu arī tikt pārsniegti.

Pērn caur ostas caurlaižu kontroles posteņiem izbrauca vairāk nekā 500 000 kravas automašīnu vienību, vienlaikus lielākā daļa (~77%) no visām autotransporta kravām apstrādātas termināļos, kas izvietoti Daugavas labajā krastā, tai skaitā, Rīnūžos.

Tieši ostas caurlaižu kontroles punktā Rīnūžos ik gadu tiek apkalpots 35% no visas autotransporta plūsmas, turklāt 2020. gada 1.ceturksnī, salīdzinājumā ar pērnā gada attiecīgo periodu, autotransporta plūsma šeit pieaugusi par vairāk nekā 15%.

Rīnūžos strādā vairāki ostas termināļi un noliktavu uzņēmumi, tai skaitā SIA Rīgas universālais termināls (RUT), kurš, sadarbojoties ar savu lielāko beramkravu piegādātāju, Rīgas brīvostas pārvaldi, Latvijas Autotransporta direkciju un VID Muitas pārvaldi, ir uzsācis pilotprojektu, kas paredz digitalizēt dokumentu apriti autokravu pārvadāšanai uz ostas termināļiem un automatizēt autotransporta apkalpošanu ostas teritorijā.

"Elektroniskā dokumentu aprite un automatizētā kravas autotransporta apkalpošana paaugstinās uzņēmuma darbības efektivitāti un konkurētspēju. Palielināsies autotransporta apkalpošanas un kravas piegādes ātrums. Automatizācija padarīs procesus precīzākus un drošus pret cilvēciskajām kļūdām. Rezultātā terminālim tas būs ātrāk, lētāk un efektīvāk. Pirmie sistēmas testi mūsu terminālī paredzēti jau pēc mēneša. Mēs rēķinām, ka pēc pilotprojekta ieviešanas automatizētā režīmā varēsim apkalpot ap 30 tūkstošiem kravas automašīnu gadā. Pēc tam sistēmai varēs pieslēgt arī citus klientus. Ja kopumā ap 90% no mūsu terminālī apstrādātajām kravām tiek saņemtas ar autotransportu, tad ieguvums, digitalizējot un automatizējot kravas autotransporta apkalpošanas sistēmu, būs gana nozīmīgs," akcentē SIA Rīgas Universālais Termināls valdes loceklis un izpilddirektors Jānis Kasalis.

Autotransports Rīgas ostā galvenokārt tiek izmantots Latvijas eksporta un importa kravu nogādāšanai. Līdz ar to lielākā daļa kokmateriālu kravu (šķelda, granulas, apaļkoki u.c.), kā arī labības produktu kravu, akmens šķembu, kūdras u.c. kravu ostā tiek saņemti ar autotransportu. Tāpat autotransports ir neaizstājams konteinerkravu piegādes ķēdēs – līdz pat 85% no visām konteinerkravām tiek apkalpotas tieši ar autotransportu.

Top komentāri

Uldis
U
KĀ NAV KAUNA DULINĀT LATVIJAS IEDZĪVOTĀJUS . DIENA AR KO JŪS NODARBOJATIES ?! Latvijas ostai būs beigas ,un tas ir pateicoties ,ka Latvijā pie varas atrodas ASV salašņu kalpi utainas cūkasssss kuras ir jāsoda ,un jāsauc pie atbildības .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses