Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Diena ceļo stāsti: Iedvesmai nedēļas nogalē

Itālijas ekonomikas milzene Milāna ir piektā lielākā Eiropas Savienības pilsēta.

Grezni un dārgi. Tā mēdz runāt par modes pilsētu Milānu Itālijas ziemeļos, kur radušies arī tādi slaveni zīmoli kā Pirelli un Alfa Romeo. Tomēr Ferratum Group Latvijas koordinatore Evita Grundberga, kura šajā Itālijas otrajā lielākajā pilsētā gan svinējusi Jāņus, gan sagaidījusi Jauno gadu, neuzsver nedz greznību, nedz dārdzību. Arī modes pilsētas statusu viņa labprātāk piedēvētu Parīzei vai pat Romai: "Katrai Eiropas metropolei piemīt savs šarms, un man šķiet, ka dārdzību un arīdzan greznību var piesaukt katrā no tām. Milānu gan dēvē par modes Meku, bet jāteic godīgi – manuprāt, francūzietes ir spilgtākas modes dāmas, arī Romā modes kults ir izteiktāks."

Spilgtu iespaidu Evitai Grundbergai atstājis pilsētas simbols – Milānas Doma katedrāle: "Arhitektūra Milānā ir ļoti skaista, iespējams, tā arī raisa šo greznības iespaidu. Pašā Doma katedrālē gan neesmu bijusi, bet esmu to aplūkojusi no visiem rakursiem ārpusē. Blakus katedrālei izvietots tirdzniecības centrs ar kafejnīcām uz terasēm, kur katedrāli var aplūkot no augšas. Skaisti!" Vienā no ceļojumiem uz Milānu pie katedrāles Evita sagaidījusi Jaungadu. "Tas bija vēl pirms tam, kad Eiropa sāka piedzīvot teroraktus –  cilvēki vēl nebija pārsātināti ar bailēm un nedrošību un nenervozēja, kad izšauj pat salūta zalves. Man gan jāsaka – es nebaidos no tā visa. Saprotu, ka tīri statistiski iespējamība atrasties nepareizajā vietā nepareizajā laikā ir maza. Bažīgāki ir tie, kas dzīvo Eiropas lielajās pilsētās."

Šovasar Evita kopā ar draugiem uz Milānu devusies svinēt Jāņus. Uz dzīvi Itālijā ir pārcēlušies daži Evitas draugi, pie viņiem arī devušies ciemos. "Eiropu bija pārņēmis milzīgais karstuma vilnis, un Milānas akmeņi bija burtiski uzkarsuši. Pilsētā uzturēties bija ļoti grūti, tāpēc ceļojuma laiku vairāk pavadījām Milānas apkārtnē," stāsta Evita, viņa turpina: "Devāmies uz Komo, nelielu pilsētiņu Komo ezera krastā. Tur ir interesants vilcieniņš, kas uzved ļoti stāvā kalnā, no kura paveras fantastiska ainava. Noteikti iesaku aizbraukt! Milānas apkārtne vispār ir ļoti kalnaina un skaista."

Itāļi uzskata, ka kafijai ir jāmaksā ne dārgāk kā eiro, un pat visparastākajā benzīntankā tā garšo lieliski

Itāļu virtuve Evitai ir ļoti tuva, bet jo īpaši garšo itāļu kafija. "Itāļi uzskata, ka kafijai ir jāmaksā ne dārgāk kā eiro, un pat visparastākajā benzīntankā tā garšo lieliski. Esot Itālijā, vienmēr nobaudu viņu espresso vai kapučīno," atzīst Evita. Vēl Itālijā viņa mēdz iegādāties olīveļļu un kādu paciņu makaronu. "Varbūt Latvijā neprotu atrast īstos, bet no Itālijas atvestie, pat visparastākie makaroni ir nesalīdzināmi garšīgāki," uzskata Evita. Šovasar Milānas apkārtnē viņas un draugu kompānijas pavadonis bijis itālis, līdz ar to varējuši apmeklēt vietējā cilvēka ieteiktos restorānus un krodziņus.

Evita neslēpj: "Ceļojumos cenšos neapmeklēt veikalus, jo tad, manuprāt, zūd ceļojuma kvalitāte. Gadās, protams, ieiet kādā mazā skaistā veikaliņā, lai kaut ko nopirktu mērķtiecīgi, tomēr rēķinos, ka iepirkšanās vienmēr patērē laiku un tā ir arī nedaudz darbs. Man ceļojumā patīk izbaudīt sajūtas, tvert mirkļus, ieraudzīt un atrast ko līdz šim nezināmu. Satikt cilvēkus, kuri ierosina aiziet uz kādu nepopulāru vietu vai restorānu. Tā pabiju restorāniņā, kur nogaršoju izmeklētu gardumu – pastu ar svaigām trifelēm."

Navigli un Porta Ticinese rajoni mūsdienu Milānā ir nakts dzīves centrs. Evita apmeklējusi vienu no tiem. "Tā ir maza ieliņa ar nakts bāriem un klubiem. Jāteic, alkohols tajos ir ļoti dārgs, bet arī tā patēriņa kultūra nav izteikta. Būšu godīga – varbūt vecums vairs nav tas, bet man vairāk patīk pavadīt vakarus restorānos," smej Evita un turpina par šiem iespaidiem: "Jā, klubos visi dejo, daudz arī tūristu, bet pietrūkst Itālijai raksturīgās piemīlības. Protams, uz vienu ballīti var aizbraukt un iepazīt pilsētas nakts dzīvi."

Taujāta par personiskajām sajūtām Milānā, Evita Grundberga atzīst: "Milāna ir skaista un patīkama, ļoti piemērota nedēļas nogales ceļojumam. Tirdzniecības centri ir ļoti krāšņi, man šajā pilsētā ir laba sajūta, arī cilvēki ir pozitīvi, atsaucīgi. Citas pilsētas var šķist samērā aukstas, lai gan, piemēram, Verona šķiet vēl grandiozāka. Tomēr lielākais Itālijas šarms, manuprāt, slēpjas tieši Itālijas mazajās pilsētiņās." 

 

Citi ceļošanas stāsti un praktiski padomi - www.diena.lv/dienacelo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena