Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Mammas iesaka - ko redzēt Šauļos

Kas visu zina vislabāk? Wikipedia? Google? Sieva? Nu nē. Visu vislabāk zina mammas! Tā arī šoreiz – ko darīt Šauļos. No komentāriem sociālajos tīklos atlasījām priekšlikumus, kas atkārtojās visbiežāk. Ko darīt Šauļos ar bērniem? Bet jautājums skanēja aptuveni šādi – ar piecgadīgu bērnu ar vilcienu dodamies uz Šauļiem, ko tur darīt visu dienu?
  1. Rotaļu laukums uz jumta. Netālu no dzelzceļa stacijas atrodas tirdzniecības centrs “Saulės miestas” (latviski - Saules pilsēta), uz tā jumta ir rotaļu laukums, protams, tur visaizraujošāk ir tad, ja ir labi laikapstākļi.
  2. “Rūtas” šokolādes muzejs. No dzelzceļa stacijas līdz šokolādes muzejam – mazāk nekā kilometrs jeb 20 minūtes nesteidzīgā gaitā (bet kā gan var nesteigties, ja tur plūst šokolādes upes!). Ja iepriekš pieteiksiet izglītojošo programmu, bērni varēs vismaz uz īsu mirkli pabūt šokolādes meistari. Kad muzejs aplūkots, kafejnīcā, kas darbojas tajā pašā ēkā, iespējams arī papusdienot. 
  3. Kaķi. Kaķu muzejs, kas Šauļos darbojas jau vairākas desmitgades, mammu rekomendācijās atkārtojas visbiežāk. Kamēr izpētīsiet visas statujiņas, gleznas, izglāstīsiet kaķus, safotografēsieties, skat, jau laiks posties mājup. Pilsētā vēl pieci kaķi gaida uz jumta! Mammas aptiekā “Valerijonas” var iegādāties krēmus, pakonsultēties ar aptiekārēm, bet bērni saskaitīt visus kaķus uz aptiekas jumta.
  4. Talkšas ezera piekraste un Rēkīva. Bērni te grib pabūt ilgāk nekā vecāki – ir, kur karināties, skraidīt, šūpoties, un neparastu mūzikas instrumentu spēlēšana ieilgst. Līdzās esošais itāliešu kiosks vilina ar saldējumu un kakao. Mammas var atpūsties uz uzstādītajiem zviļņiem vai soliņiem, vērot rāmo ezera ūdeni. Neizbēgami visi uzņems fotogrāfiju pie lielākās dzīvnieka skulptūras Lietuvā “Dzelzs lapsas”. Ja vēl būs spēks pēc aktīvajām nodarbēm piekrastē, mammas iesaka skriet paskatīties zirgus. Varbūt tie trenēsies, bet varbūt vien rāmi vēros apkārtni. Ja ezers ir par mazu. Var aizdoties uz 10. lielāko Lietuvas ezeru Rēkīvā. Tur ir gan pludmale, gan garš tilts. Atpūtnieku paradīze jeb kūrorts pilsētā.
  5. Šauļu bulvāra strūklakas. Saskaitījām veselas piecas strūklakas, kas darbojas bulvārī, turklāt dažas no tām vakarā ir izgaismotas! Ja ir karsta vasaras diena, neviens nedusmosies, ja bērni iebāzīs roku vai kāju ūdenī.
  6. Velosipēdu muzejs. Kā atzina mammas, kuras rakstījušas ieteikumus, bērniem patika gan pašiem pamīt pedāļus, gan aplūkot lielo velosipēdu kolekciju.
  7. Saules Pulksteņa laukums. Mammas teic, ka šī ir lieliska vieta, kur bērnu iepazīstināt ar pulksteni. Lielie cipari 1 2 3 6 apzīmē Saules kaujas datumu, bet atbilst arī pulksteņa ciparnīcai. Ja spīdēs saule, iespējams ar bērnu paskatīties, cik ir laiks, pārbaudīt, vai pareizi “rāda” saules pulkstenis. “Strēlnieks” jeb Zelta puisēns “nedusmosies”, ja neizdosies ar pirmo reizi pateikt, cik tagad rāda pulkstenis. 
  8. Fotogrāfijas muzeja terase. Kad pastaigāts pa zemi, var pacelties arī nedaudz augstāk – paskatīties, kā Šauļu gājēju bulvāris izskatās, kādas skulptūras to rotā, cik ātri pilsētā staigā cilvēki. Muzeja terase durvis ver, tiklīdz laiks kļuvis siltāks, camera obscura raisīs interesi arī vismazākajiem. Tieši no terases iespējams ieraudzīt arī citu bērnu iemīļotu objektu – strūklaku Augšāmcelšanās (Prisikėlimo) laukumā. 
  9. Baltu vēsture. Pasmelties vēstures “Baltu ceļa” centrā var ik dienu un turklāt bez maksas. Cik ilgā laikā bērni saliks koka puzli, ir grūti atbildēt. Bet mammas, kas jau ir apmeklējušas šo centru, atzīst, ka tik sakoncentrējušos bērnus sen nebija redzējušas. 
  10. Tūrisma informācija.  Mammas dalās iespaidos, ka tūrisma informācijas centrā ne tikai atrada daudz noderīgas informācijas citiem ceļojumiem, bet tur ir arī saņēmušas lielisku galda spēli “Šauļi”.
  11. Botāniskais dārzs. Mammas stāsta, ka te viņām paticis vislabāk, bet arī bērniem bijis, ko darīt, viņus ieinteresējuši skaistie augi.
  12. Pilsētas centra parks. Vietējās mammas jau ir iemīļojušas Centra parku, tāpēc to iesaka arī citām – ērti pastaigāties ar ratiņiem, aktīvajiem bērniem ir, kur padarboties, bet mazākajiem pusdienu miedziņš noteikti būs īpaši salds koku pavēnī. Vasarā parka estrādē turklāt notiek arī koncerti.
  13. Frenkeļa villa-muzejs un parks. Vēl viena strūklaka, neticami skaistas šūpoles un tūkstošiem rožu. Ja jums līdzi ir savas uzkodas, varat mierīgi apsēsties zālē vai lapenē papusdienot. Vasarā rožu dārzā notiek arī koncerti, tāpēc, iespējams, izdosies paklausīties lielisku mūziku.
  14. Dzelzceļa muzejs. Vilcieni raisa sentimentālas jūtas vecākiem, bet bērniem tas ir viens no interesantākajiem transportlīdzekļiem. Mammas iesaka apmeklēt tikai darbdienās strādājošo muzeju, kurā liela daļa ekspozīcijas atrodas ārā.
  15. Telefona muzejs. Mammas smejas, ka bērni neprot izmantot viņu bērnībā izmantotos telefonus – kā “uzgriezt” numuru, kā darbojas “klusie” telefoni. Šis muzejs gaida dažāda vecuma apmeklētājus, tiesa, ir iepriekš jāpiereģistrējas.

Vairāk informācijas www.visitsiauliai.lt

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena