Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

PTAC un ECC brīdina: Rezervējot ceļojumus, sākotnēji norādītā cena var izrādīties maldinoša

Arvien vairāk patērētāju brīvdienu ceļojumus rezervē tiešsaistē, tāpēc Eiropas Patērētāju informēšanas centrs (ECC – Latvia) kopīgi ar Eiropas Patērētāju centru tīklu (ECC-Net) un Patērētāju tiesību aizsardzības centru (PTAC) ir sagatavojis ziņojumu Brīvdienu rezervācija tiešsaistē: Vai sākotnējā cena ir galējā cena?.

2015. gadā aptuveni 19% no ECC Latvijas tīkla un visa Eiropas mēroga ECC tīkla sniegtajām konsultācijām bija par brīvdienu tēmu – auto noma, viesnīcas un lidojumi. Sākotnēji šķietami labs darījums nebūt nenozīmē, ka tas būs izdevīgs. ECC brīdina, ka patērētāji var saskarties ar iespējamu cenu celšanu ceļojumu rezervēšanas gaitā tiešsaistē. 

Cenu atšķirības starp rezervēšanas procesa sākumā uzrādīto cenu un gala maksājumu visbiežāk konstatētas, rezervējot aviobiļetes. Vairākumā šādu gadījumu cenu kāpums saistīts ar sākotnēji cenā neiekļauto apkalpošanas maksu, kredītkaršu izmantošanas maksu un maksu par reģistrēšanos lidojumam.

Lai palīdzētu patērētājiem, ECC iesaka patērētajiem ņemt vērā 10 padomus, kas ļaus izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem, brīvdienu ceļojumu rezervējot internetā:

1. Pārbaudiet, vai nodokļi jau ir iekļauti cenā;
2. Pārbaudiet vai papildu piedāvājumi ir iekļauti cenā;
3. Nesteidzieties, rūpīgi izlasiet informāciju;
4. Pārbaudiet vai "elastīgo datumu funkcija" nav iestatīta automātiski;
5. Apdrošināšana? Izvēlieties gudri, ko un kādam nolūkam pērkat;
6. Automātiskās ieklikšķināšanas lodziņi nav atļauti Eiropas Savienībā;
7. Kredītkaršu izmantošanas maksa var tikt pievienota atsevišķi;
8. Uzņemiet ekrānšāviņus vairākos rezervācijas procesa posmos;
9. Pārbaudiet divreiz, ko un par cik pērkat;
10. Pārbaudiet rezervācijas apstiprinājumu e-pastā.
 

Tāpat ECC sniedz dažus padomus pakalpojumu piedāvādājiem: 

1. Izcelieties kā paraugs citiem – pieņemiet redzamas un labas prakses modeļus;
2. Izmantojiet pārredzamu un godīgu cenu norādīšanas politiku;
3. Nodrošiniet ātru un izpalīdzīgu klientu apkalpošanu; 
4. Iegūstiet uzticības zīmi;
5. Palūdziet klientiem dalīties ar viņu pozitīvo pieredzi jūsu mājaslapā.

ECC ir izstrādājis arī padomu bukletu par brīvdienu un lidojumu rezervēšanu tiešsaistē gan patērētajiem, gan komersantiem. Ar bukletā iekļauto informāciju var iepazīties, klikšķinot šeit.

Vienlaikus ar ECC kopprojektu par tiešsaistes brīvdienu rezervāciju, Eiropas Komisija un ES Patērētāju aizsardzības iestādes 2016. gada oktobrī veica tīmekļa vietņu ES mēroga pārbaudes (Sweep) 352 cenu salīdzināšanas un ceļojumu rezervācijas vietnēs visā Eiropas Savienībā, un par rezultātiem informēja šā gada aprīļa sākumā. Šī gada jūnijā gaidāma atjaunota informācija ar labojumiem.

Saistībā ar Eiropas Komisijas koordinēto Sweep aktivitāti 2016. gada oktobrī, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs veica pārbaudi interneta vietnēs tūrisma pakalpojumu cenu salīdzināšanas jomā Latvijā. Rezultātā tika uzsāktas 14 administratīvās lietas, sešas no tām izbeigtas, jo pārkāpumi nav konstatēti vai PTAC konstatētie pārkāpumi ir novērsti, savukārt astoņās administratīvajās lietās turpinās darbs pie to izvērtēšanas un konstatēto pārkāpumu novēršanas.

Būtiskākie pārkāpumi aviobiļešu cenu salīdzināšanas jomā ir saistīti ar to, ka patērētājiem netiek sniegta informācija par vietnes uzturētāju un pakalpojumu sniedzēju, kā arī saistībā ar to, ka atsevišķos gadījumos patērētājiem netiek norādīta gala cena vai gala cenu veidojošās izmaksas.

PTAC pārbaudītās interneta vietnes Latvijā ir Aviokase.lv, Bode.lv, Superbiletes.lv, Letasaviobiletes.lv, Flysiesta.lv, Lidot.lv, Lidotleti.lv, Avio.lv, Avio.gudriem.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena