Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Vienvirziena ceļojumam uz Marsu divās nedēļās piesakās 78 000 cilvēku

Mars One misija pārstāv visu cilvēci un tā var izdoties tikai tad, ja piedalīsies cilvēki no visas pasaules, uzsver Lansdrops, piebilstot, ka tieši tas arī šobrīd notiek.
Pirmdien apritēja divas nedēļas kopš sākusies interesentu pieteikšanās vienam no ambiciozākajiem projektiem cilvēces vēsturē – vienvirziena ceļojumam uz Marsu. Izrādās, gribētāju uz visiem laikiem pamest dzimto Zemi, lai kolonizētu Sarkano planētu, ir ārkārtīgi daudz.

Pirmajās divās nedēļās kopš 22.aprīļa bezpeļņas organizācijas Mars One projektam pieteikušies aptuveni 78 000 cilvēku no visas pasaules. Projekta mērķis ir 2023.gadā uz Marsa izsēdināt četrus cilvēkus, kas pamazām veidotu tur pastāvīgu cilvēku koloniju. Plānots, ka ik pēc diviem gadiem viņiem pievienotos arvien jauni astronauti.

“Piesakoties 78 000 gribētāju divās nedēļās, šis izrādījies pieprasītākais darbs cilvēces vēsturē”, savā paziņojumā norāda Mars One dibinātājs un vadītājs Bazs Lansdrops. “Šie cipari ļauj cerēt, ka sasniegsim izvirzīto mērķi saņemt pusmiljonu pieteikumu”, sacīja organizācijas vadītājs.

Mars One aprēķini liecina, ka četru kolonizatoru nogādāšana uz Sarkanās planētas 2023.gadā varētu izmaksāt aptuveni 6 miljardus ASV dolāru. Nīderlandē bāzētā organizācija cer nosegt lielāko daļu šīs summas, veidojot globālu realitātes šovu, kurā tiks dokumentētas visas misijas fāzes, sākot ar astronautu atlasi, beidzot ar kolonistu pirmo dzīves gadu atspoguļojumu uz Sarkanās planētas.

Šobrīd pieteikšanās process ambiciozajam projektam pagarināts līdz 31.augustam un tajā var piedalīties jebkura 18 gadu vecumu sasniegusi persona, kas norādītajā termiņā projekta mājaslapā (http://applicants.mars-one.com/ ) iesniegs minūti garu motivācijas video.

Tiesa, lai pieteiktos, nāksies maksāt dalības maksu, kas atkarīga no iesniedzēja valsts turības. Nabadzīgāko valstu iedzīvotājiem jāmaksā aptuveni pieci dolāri, bet turīgāko – līdz pat 75 ASV dolāriem. Piemēram, Amerikas Savienoto Valstu iedzīvotājiem jāmaksā 38 dolāri, norāda Lansdrops. Pretendentiem no Latvijas jāmaksā 16 dolāri jeb aptuveni 8,59 lati.

Pieteikšanās procesam noslēdzoties, no 300 reģioniem visā pasaulē tiks atlasīti 50 – 100 kandidāti. Ap 2015.gadu tiks atsijāti 28 – 40 kandidāti. Tālāk viņi tiks sadalīti grupās pa četriem cilvēkiem un sāksies intensīva septiņu gadu apmācība ceļojumam uz Marsu. Visbeidzot, auditorijas balsojumā tiks izvēlēta viena grupa, kas tad arī kļūs par pirmajiem cilvēkiem, kas spers kāju uz Sarkanās planētas virsmas un pavadīs tur visu savu atlikušo mūžu.

Līdz šim projektam pieteikušies cilvēki no vairāk nekā 120 valstīm, paziņojušas amatpersonas. Visvairāk pieteikumu saņemts no ASV – 17 324, tām seko Ķīna ar 10 241 pieteikumu un Apvienotā karaliste ar 3581 dalībnieku. Tālāk seko Krievija, Meksika, Brazīlija, Kanāda, Kolumbija, Argentīna un Indija.


Paziņojums par Mars One misijas pieteikumu plūdiem sakrita ar citu Sarkanās planētas kontekstā svarīgu notikumu. Zinātnieki, inženieri, NASA amatpersonas un virkne citu Marsa izpētes nozaru pārstāvju šonedēļ tikās Humans 2 Mars  (Cilvēki uz Marsu) samitā Vašingtonā, kas norisinājās līdz ceturtdienai, 8.maijam.

Tāpat Apollo 11 astronauts Bazs Aldrins, kurš savulaik izkāpa uz Mēness virsmas, šonedēļ publicējis savu jauno grāmatu “Misija uz Marsu: Mana vīzija par visuma izpēti” (National Geographic Books).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena