Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Arī pilsētā top garšīgs medus

Maijā tika atzīmēta Starptautiskā bišu diena. Kā zināms, Latvijā biškopības tradīcijas tiek koptas gan profesionālā, gan amatieru līmenī. Interesanti, ka ne tikai laukos. Pērn par visgaršīgāko Latvijas medu tika atzīts medus, ko bites bija savākušas Latvijas galvaspilsētā, dzīvojot uz Pārdaugavas viesnīcas Janne jumtiem. Bet tik tikko desmit bišu stropi uzstādīti pašā Rīgas centrā uz Radisson Blu terases, kur jau vistuvākajās nedēļās biškopis palīdzēs iekārtoties arī pašām bišu saimēm.

Urbānajai biškopībai ir jau 100 gadu ilga vēsture un biškopji zina stāstīt par dažādiem gadījumiem, piemēram, ka ārsti turējuši savā birojā vienu stropu, lai iegūtu vajadzīgo materiālu cilvēku ārstēšanai. Tomēr urbānā biškopība tagad uzņem plašākus apgriezienus arī uz Rīgas jumtiem, tāpat kā citur Eiropā un pat aizokeāna lielajās pilsētās. Un gribas ticēt, ka tas nav tikai modes kliedziens, bet patiesa vēlme pilsētā iedzīvināt dabu. 


Bites dzīvo uz jumtiem

"Pie mums viesnīcā Janne tā ir sirdslieta un mīlestība pret šo darbīgo kukaini, un ļaujam bitēm apdzīvot Āgenskalna jumtus jau vairākus gadus kopš viesnīcas darbības sākšanas," par savām dravām pilsētā stāsta viesnīcas īpašnieks biškopis Valdis Janovs. Viesnīcas Janne bišu dravu veido pieci uz jumtiem izvietoti Latgales guļstropi. Vidēji vienā stropā var būt no 60 000 līdz pat 120 000 bišu. Āgenskalnā plaši sastopamas liepas, kas ir Janne bišu galvenais nektāra avots.

"Šogad mēs apgūstam jau otru viesnīcas pagalma mājas jumtu. Esam sākuši ierīkot paraugdravu, eksponējot dažādos stropu veidus, kurus Latvijā izmanto biškopībā. Savas zaļās pārliecības dēļ mēs vēlamies popularizēt ar dabu saskaņotu dzīvesveidu pilsētā, kā arī lepojamies ar Latvijas biškopības daudzveidību un tradīcijām. Mūs arvien biežāk apmeklē skolu un tūrisma aģentūru organizētas grupas, kurām ir interese par urbāno biškopību, un tas mums sagādā vēl vairāk prieka nekā medus daudzums, ar kuru cienājam viesnīcas viesus un draugus. Šogad esam arī izveidojuši savu zīmolu dāvanu medus burciņām – Rīgas Jumtu medus –, un visi interesenti ir laipni aicināti nogaršot mūsu godalgoto medu viesnīcas recepcijā," stāsta biškopis.

Jau divus gadus pēc kārtas biškopju vasaras saietā par visgaršīgāko Latvijas medu tika atzīts tieši Rīgas liepu medus, ko bites savākušas pilsētvidē. Pērn pirmajā vietā starp 73 kandidātiem bija uz viesnīcas Janne jumta ievāktais liepziedu medus. Savukārt otro vietu ieguva Rīgas Latviešu biedrības sadarbībā ar SIA Vinnis ievāktais liepziedu medus no bišu saimēm, kas bija izvietotas Merķeļa ielā uz Rīgas Latviešu biedrības jumta. Galvaspilsētas centrā bites medu ievāca no Vērmanes dārzā, kanālmalas apstādījumos un Esplanādē ziedošajām liepām.

"Liepu medus ir gaišs, ar specifisku garšu – nedaudz rūgtens ar mentola piegaršu. Izrādās, ka tieši šī garšu kombinācija visvairāk patīk medus ēdājiem. Rīgā un citās lielās pilsētās var ievākt 100% tīru liepu medu, jo liepziedu laikā pilsētā nekas daudz cits nezied, no kā bites varētu ievākt nektāru, līdz ar to tās lido tikai uz liepām. Viss Rīgā ievāktais medus tiek rūpīgi analizēts, pārbaudot tā kvalitāti un nekaitīgumu, tādēļ pavisam droši varam apliecināt, ka pilsētā ievāktais medus ir labs," saka Latvijas Biškopības biedrības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.


Augstvērtīgs medus

Maijā Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel sadarbībā ar biškopi Jāni Šnikvaldu uz viesnīcas terases jumta uzstādījusi 10 bišu stropu, plānojot ievākt 500 kilogramu medus. Mērķis ir veicināt dabas daudzveidību pilsētā un vērst sabiedrības uzmanību uz bišu būtisko lomu dabā un to iznīkšanas risku. Ir paredzēts arī praktisks izmantojums. Viesnīcas direktors Gerhards Erasmus stāsta: "Ir plānots medu ne tikai pasniegt Rīgas viesiem pie ēdienreizēm, bet brūvēt savu medalu un medus liķieri."

Urbānā biškopība ir globāla un strauji augoša tendence daudzās pilsētās ne tikai Eiropā, bet arī citur pasaulē. Nereti pilsētas dravniecība ir hobija līmenī, taču novērojams, ka arvien vairāk uzņēmumu, īpaši viesnīcas un restorāni, savus jumtus izmanto lietderīgi – ieviešot bišu stropus. Radisson Blu viesnīcu tīklā šādi projekti iepriekš realizēti galvenokārt Vācijas pilsētās – Berlīnē, Frankfurtē, Drēzdenē, Dortmundē un Diseldorfā –, un šādu praksi piekopj arī zīmola viesnīcas citos kontinentos, piemēram, Amerikā, Blūmingtonā Minesotas štatā. Arī Rīgā iepriekš bijusi jau šāda pieredze – 2016. gadā 12 bišu stropi tika novietoti uz netālās Radisson Blu Elizabete Hotel jumta. Un, tāpat kā šoreiz, projekts īstenots sadarbībā ar biškopi Jāni Šnikvaldu. Tolaik bites uz viesnīcas jumta rosījās no 17. jūnija līdz 18. jūlijam, kas tām ļāva saražot vairāk nekā 300 kilogramu medus. Pēc tam sadarbībā ar Madonas alusdarītavu tika izgatavots medalus Beer, kas tika tirgots viesnīcas bārā. Sadarbība bijusi veiksmīga, tāpēc kopā ar biškopi stropiem izvēlēta vieta uz Radisson Blu Latvija trešā stāva jumta, jo pāris metru attālumā ir Esplanādes parks, kurā var ievākt liepziedu nektāru un ziedputekšņus. 

"Iepriekšējo reizi stropus uzstādījām uz jumta, kur tos vajadzēja kārtīgi nostiprināt pret vēju, šoreiz izvēlējāmies vieglāk pieejamu vietu, kurā arī vējš nav tik liels. Tāpat tagad zinām, ka bites noteikti meklēs vietu, kur dabūt ūdeni, lai varētu audzēt nākamās paaudzes. Tā ir vēl viena lieta, kas pagājušajā reizē radīja sarežģījumus. Tāpēc nodrošināsim, lai bitēm būtu, kur tikt pie ūdens," stāsta biškopis Jānis Šnikvalds, kas rūpēsies par Radisson Blu bišu dravu, un piebilst: "Vēlos uzsvērt, ka bites, kas vāc nektāru pilsētā, tiek izvēlētas īpaši miermīlīgas, lai tās netraucētu nedz iedzīvotājiem, nedz pilsētas viesiem. Tās vairāk dzīvo pa kokiem, kuros visu dienu aktīvi vāc nektāru. Raža pilsētā var būt lielāka nekā lauku teritorijā, jo liepu vienuviet ir daudz, kā arī tas, ka naktis tā neatdziest, dod iespēju bitēm sākt darbu jau agri no rīta, kas laukos nebūtu iespējams pēc aukstas nakts. Tad bitēm būtu jāpagaida, kamēr diena iesilst un nektārs ir gatavs vākšanai."

"Var šķist dabiski, ka lauku vidē izvietotas saimes attīstās labāk, taču mūsdienās tas tā vairs gluži nav. Bišu saimes, kuras izvietotas pilsētās, spēj ievākt ne tikai vairāk, bet arī augstvērtīgāku medu. Tas pateicoties tam, ka ir daudz apstādījumu, dārzu un parku, mazākas temperatūras svārstības un galvenokārt pilsētvide ir brīva no konvencionālajā lauksaimniecībā izmantojamām bitēm un cilvēkam kaitīgajām pesticīdu atliekvielām. No bitēm iegūst arī pati pilsēta, jo tiek apputeksnēti tuvumā esošie koki un ziedi," stāsta biškopis.


Pilsētas lauksaimniecība

"Viens no iemesliem, kāpēc tūristiem tik ļoti patīk Rīga, ir tas, ka tā ir viena no viszaļākajām pilsētām Eiropā. Bišu stropu izvietošana uz jumta mums ļauj ienest vēl vairāk dabas pilsētā. Nākotnē ceram piepildīt arī ideju par vertikālo lauksaimniecību un uz vietas audzēt bioloģiski tīrus produktus," saka Erasmus. Viesnīcas Radisson Blu Rīdzene un Radisson Blu Elizabete terasēs jau kopš 2017. gada tiek audzēti dažādi garšaugi, piemēram, piparmētra, pipari, baziliks, kā arī dārzeņi: tomāti, kartupeļi un zemenes. Viesnīcā Radisson Blu Latvija to nav iespējams realizēt, jo nav šādas apzaļumotas terases, tāpēc nākotnē ir plānots to darīt iekštelpās.

Arī viesnīcas Janne īpašnieks stāsta, ka pašu teritorijā Pārdaugavā tiek audzēti augļi un dārzeņi, kas ziedēšanas laikā savu artavu dod arī bitēm.  

Top komentāri

melnais humors
m
Garšīgs ta garšīgs, bet vai veselīgs?
hmmm
h
Ja pilsētā, kur intensīva satiksme, iegūtais medus ir tikpat labs kā tīrā dabā, tādā gadījumā zaļajiem būtu jāpiever mute un jāpārstāj aģitēt par ekoloģiski tīru pārtiku. Ja, tomēr, šāds medus ir ar trūkumiem, vai pat bīstams vesleībai - šī bodīte jāklapē ciet. Jebkurā gadījumā kāds melo un būtu labi šo lietu izmeklēt un celt patiesību gaismā. Vai tiešām ar loģisko spriestspēju, zinot švakos centralizēto eksāmenu rezultātus, mūsu valstī jau ir tiktāl slikti, ka neviens nemana acīmredzamu pretrunu mūsu tautsaimniecības nozarē "Biškopība"?
dfgvsdf
d
Kārtējais modes kvieciens.Medū esošie ziedputekšņi ,kas saķepuši kopā ar dīzeļdegvielas kvēpu daļiņām , domāti lietošanai priekš optimistiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena