Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Brīnumlīdzekļi no pārtikas plaukta - superfūdi

2017. gada superfūds būs kurkuma, kas, iespējams, palīdz novērst vēzi! Keila kāposti, paejiet malā – jūsu vietā uzvaras gājienu sāk reiši sēnes!

Šādi un līdzīgi uzsaucieni sastopami interneta medijos par tā saucamajiem superfūdiem (superfoods – angļu val.) – unikāliem, īpaši vērtīgiem produktiem, kas sola ne tikai uzturvielām sevišķi bagātu maltīti, bet pat palīdzību cīņā ar nopietnām slimībām. Gluži kā modes pasaulē, arī ēdiena gatavošanas jomā pastāv jaunākās tendences un trendi, kuru definēšanu par savu pienākumu uzskata vai katrs ēdienu blogeris un šefpavārs. Viens superfūds tiek celts uz pjedestāla, tomēr drīz vien tiek nomainīts ar jaunu atklājumu – vēl vērtīgāku un dziedinošāku. Ar veselīgu ēšanu aizrāvušies daudzi, un tas ir ne tikai apsveicami, bet arī moderni, tāpēc mārketinga speciālisti piedāvā tirgū arvien jaunus superproduktus. Plašajā piedāvājumā un veselības solījumos var viegli apjukt, tāpēc jautājām ekspertiem, cik tirgziņu teiktajā ir patiesības un kā superpārtiku varam izmantot savā labā.

Pret visām kaitēm?

"Cilvēkiem patīk ticēt brīnumiem. Mums gribētos, lai pašiem būtu pēc iespējas mazāk jādara, bet, lai, piemēram, viens produkts atrisinātu visas mūsu ar uzturu un uzturvielu deficītu saistītās problēmas," stāsta sertificēta uztura speciāliste Inese Siksna no pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR. "Mēģinot definēt šo terminu, varētu teikt, ka tas ir produkts, kura sastāvā ir vielas, kas cilvēka veselībai ir īpaši vērtīgas. Tomēr šis termins – superfood – nav zinātniski apstiprināts. Eiropā šādus apgalvojumus par pārtikas produktiem, piedēvējot tiem īpaši labvēlīgas īpašības, ja tas nav zinātniski apstiprināts un šāda norāde nav iesniegta Eiropas Komisijai izvērtēšanai, lietot nemaz nedrīkstētu," norāda I. Siksna.

Speciāliste atzīst, ka pārtikas produktu saukšana par superfūdiem varētu būt mārketinga triks ar mērķi izcelt tos starp pārējiem. Daudzus pavisam parastus pārtikas produktus zināmā mērā varētu dēvēt par superproduktiem, tomēr tie vieni paši nenodrošinās cilvēka organismu ar visām nepieciešamajām vielām. Cilvēkiem, kuru ēdienkarte ir pārdomāta un nodrošina visas organismam vajadzīgās vielas, superproduktu lietošana neko īpaši nemainīs, savukārt tie, kuriem pārtikas plānošana pieklibo, šādi vērtīgi un moderni produkti varētu būt pamudinājums ēdienkarti uzlabot un veids, kā iekļaut uzturā trūkstošos elementus, I. Siksna uzskata.

Ticēt apgalvojumiem par pārtikas produktu spējām dziedēt vai novērst nopietnas slimības, piemēram, vēzi un sirds un asinsvadu slimības, gan būtu naivi, norāda uztura speciāliste: "Pārtikas produktiem nevajadzētu piedēvēt īpašības, kas nav pa spēkam pat medikamentiem. Šeit mums jārunā drīzāk par pārdomātu uzturu kopumā, lai samazinātu slimību risku, kas varētu rasties no uzturvielu deficīta."

To, kāpēc superfūdi kļuvuši tik populāri tieši tagad, I. Siksna skaidro šādi: "Viss jaunais ir labi aizmirsts vecais. Kaņepes ir mūsu vietējais superfūds, kuru mūsu vecvecāki tika lietojuši jau sen, tagad šis produkts atdzimis un tiek radītas arvien jaunas idejas tā izmantošanai. Un, protams, ar mūsdienu zināšanām un tehnoloģijām iespējams noskaidrot, kāpēc tad šis produkts mūsu veselībai ir tik noderīgs. Čia sēklas savukārt tiek uzskatītas par acteku uzturā tradicionāli lietotu produktu un pie mums varētu būt atceļojušas no ASV. Godži ogas ir tradicionālas Ķīnā. Mūsdienās ceļošana vairs nav problēma, tāpēc arī šādu, citās valstīs tradicionālu produktu parādīšanās pašu mājās vairs nav pārsteigums."

Vietējie un svešzemju

Latvijas ekopārtikas veikalos atrodams plašs klāsts īpaši vērtīgu produktu ar vietēju vai ārzemju izcelsmi, tajā skaitā tādi, kas lēni kaltēti un sagatavoti pulvera veidā, lai tos varētu ērtāk uzglabāt, transportēt un arī lai to īpaši vērtīgās sastāvdaļas vitamīnus un minerālvielas varētu uzņemt īpaši koncentrētā veidā. Skaidro veģetārā uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase: "Kad ēdu burkānu, tad uzņemu arī ūdens daļu, ūdenī šķīstošos vitamīnus. Bet diez vai varu apēst 800 gramu burkānu vienā piegājienā. Savukārt, kad ēdu burkānu pulveri, neuzņemu ūdens daļu, tāpēc jāpiedomā pie dzeršanas. Toties uzņemu daudz vairāk šķiedrvielu, nekā uzņemtu ar pašu burkānu, jo pulveri vienkārši varu vairāk apēst. Tāpat arī vitamīnus, kas tur saglabājušies, uzņemu intensīvāk."

Lietot uzturā importa vērtīgos superproduktus D. Lase iesaka, lai nodrošinātu uzturā tādas vielas, kādu mūsu platuma grādos trūkst, piemēram, selēnu un jodu. Vitamīni un minerālvielas, ko uzņemam, ēdot augļus un dārzeņus svaigā vai pulvera veidā, noteikti ir ieteicamāki par sintezētajiem vitamīniem kapsulās. Arī Latvijā esam bagāti ar izcili vērtīgiem produktiem, kas ieņemtu vietu superpārtikas kategorijā: smiltsērkšķi, mežrozītes augļi, upenes, skābi kāposti. Vienisprātis ir arī I. Siksna, pieminot vietējās sēnes, graudaugus, kaņepes, bišu produktus, svaigos zaļumus, diedzētos graudus un sēklas, kas īpaši nepieciešami pavasarī, kā arī bērzu sulas. Speciālistes aicina drošāk eksperimentēt virtuvē un izmēģināt lielāku produktu dažādību, lai nodrošinātu visu organismam nepieciešamo.

Ko ar īpašajiem produktiem darīt?

Superproduktus pulvera veidā var pievienot smūtijiem, zupām, sautējumiem, salātu mērcēm uz jogurta vai eļļas bāzes, siltajām mērcēm, kā arī iecept maizē vai cepumos, piešķirot ēdienam ne tikai papildu uzturvērtību, bet arī neparastāku garšu un izskatu – pulveri var pievienot kā dabīgu un veselīgu pārtikas krāsvielu. D. Lases virtuves plauktā ir plaša izvēle: "Tepat Latvijā mums ražo dažādu ogu pulverus, ir upenes, aronijas, brūklenes, dzērvenes, ir dažādu dārzeņu pulveri – rabarberu, biešu, burkānu pulveris. No importa lietām, kas, manuprāt, ir ļoti labas – kviešu asnu pulveris, makas saknes pulveris. Baobaba pulveris – tajā ir ļoti daudz C vitamīna, un tas ir jauks pēc garšas. Saldais lukumas pulveris, ko var izmantot cukura vietā. Zīdkoka ogas – ļoti vērtīgās un arī kā našķis – ņem no pakas un grauz čipsu vietā! Aļģes pulvera veidā – spirulīna, hlorellas un citas, ko tāpat vien neieēdīsi. Acai (jeb akai, asaī) ogas. Drupinātas kakao pupiņas, kas garšo kā tumšā šokolāde, bet nesatur neko papildus. Indijas ceļteka, kas ir bagāta ar šķiedrvielām. Te ir ābolu pulveris, kaņepju proteīns. Negrauzdēta malta zaļā kafija –  antioksidantiem bagāta. Visvisādas sēnes –  reiši, šitaki, mūsu pašu gailenes. Vēl ir diedzēti graudi – rudzi, auzas, kvieši, pieejami arī izdiedzēti un pēc tam izžāvēti – arī svaigēdājiem derīgi, ļoti augsta uzturvērtība. Rauga pārslas, kurām nav rūgšanas spējas, bet sastāvā ir rauga olbaltumvielas, viss B vitamīnu komplekss. Topinambūru pulveris –  bagāts ar inulīnu."

Vēl viens pulverveida superproduktu labums ir vienkāršība to lietošanā – nav jāmazgā, jāmizo un jāgatavo dārzenis, tādējādi steidzīgais pilsētnieks ietaupa laiku, bet var pagatavot maltīti ar augstu uzturvērtību. Izaicinājums varētu būt iemācīties dažādas nepazīstamas garšas kombinēt ar jau ierastajām sev tīkamā veidā.

Tīmeklī ir atrodamas receptes, kurās izmantoti superprodukti, tomēr informācijas joprojām ir diezgan maz. I. Siksna stāsta – pārtikas patēriņa pētījumu dati liecina, ka neparastāki produkti tiek pirkti samērā reti un mazā iedzīvotāju grupā. Tātad virtuvē esam diezgan konservatīvi, un jāpaiet laikam, lai spētu pieņemt, piemēram, tādu ēdienu kā tradicionālā Ķīnas zupa ar saldi skābajām godži ogām. Mums šķiet neparasti pievienot ogas dārzeņu gaļas zupai, tomēr garšu kombinācija ir interesanta. Uzsākot attiecības ar kādu nepazīstamu superfūdu, sākumā nebūtu vēlams pārspīlēt ar tā daudzumu uzturā, bet jāļauj sev pamazām pierast pie jaunajām garšām. Pārēdoties, piemēram, tādus augsta olbaltumvielu satura produktus kā rieksti, var iedzīvoties nepatikā pret tiem uz ilgu laiku, un tad visi labie nodomi ēst veselīgāk būs vējā.

Top komentāri

supersūds
s
ko par šo kroplo salikumu nez saka valodas sargi?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko atvest ciemakukulī no Albānijas

Iepriekšējā reizē stāstīju, ko nogaršot uz vietas, esot Albānijā. Šoreiz par to, ko atvest ciemakukulī mājiniekiem.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena