Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Pieci jautājumi a/s Latvijas valsts meži speciālistam Edmundam Nastajam

Galvenais – saglabāt mieru

Atpūta pie dabas kļūst arvien iecienītāka, un tieši vasaras sezona ir piemērotākais laiks, lai baudītu dabas krāšņumu pilnā plaukumā. Pārgājieni, pastaigas pie jūras, laivu braucieni, ogošana, sēņošana, makšķerēšana – ko darīt netrūkst! Taču laikapstākļi, kā pēdējā laikā varam novērot, ir visai mainīgi. Kaut arī sinoptiķi izsaka prognozes par gaidāmajām lietavām vai negaisu, apstākļu maiņa var piemeklēt arī pēkšņi. Vasaras mēnešos Latvijā pērkona ducināšana ir gana bieža parādība. Taču, ko iesākt, ja spēcīgs negaiss mūs pārsteidzis, kad esam devušies uz mežu ogot vai sēņot? Un kā izvairīties no apmaldīšanās mežā? Ne katrs mūsdienās prot orientēties pēc dabas parādībām un objektiem!

Kā rīkoties, ja atrodies mežā un pēkšņi sākas spēcīgs negaiss?

Pirms došanās uz mežu vajadzētu sagatavoties un uzzināt laika prognozi, jo varbūt ir brīdinājums par negaisa tuvošanos. Tad gan labāk palikt mājās. 

Atbraucot uz mežu ar automašīnu, vajadzētu rūpīgi izvērtēt tās novietošanas vietu, lai blakus neatrastos bīstami koki, kā arī steidzamā situācijā viegli un ātri varētu izbraukt. Ja negaisa brīdī esat netālu no mašīnas, noteikti dodieties atpakaļ un uzturieties tajā, kamēr negaiss pāriet. Ja esat aizgājuši pārāk tālu no mašīnas un nevarat ātri atgriezties, mierīgi aplūkojiet apkārtnes reljefu un meklējiet iespējami zemāko vietu, pēc iespējas biezākā mežā, kur būs drošāk pārlaist negaisu. Svarīgi, lai tuvumā nebūtu lielu koku, kas ir izteikti augstāki par blakus augošajiem. Arī kaut kur kalna galā, zem atsevišķiem lieliem kokiem ir bīstami atrasties. Jāizvairās no vietām, kur nesen notikusi mežizstrāde, jo tur palikušie koki ir ar zemāku noturību pret vēju un šādu koku vainagā var būt iekārušies vai aizlauzti zari, kas var nokrist. 
 

Ko darīt, ja negaiss pārsteidzis mūs klajā laukā?

Lai patveros no negaisa, izmantojiet apkārtnes reljefu, atrodiet pēc iespējas zemāku vietu, piemēram, kādu gravu vai ieplaku. Izvēloties patvērumu no negaisa, paskatieties, lai tuvumā nebūtu elektrolīniju, metāla žogu un torņu, kuros var iespert zibens. Un, protams, nedrīkst slēpties zem atsevišķi augoša koka. 
 

Kā pareizi jārīkojas, ja negaisa laikā cilvēks ir uz ūdens, piemēram, laivojot?

Šādā situācijā pēc iespējas ātrāk jānokļūst uz sauszemes un jāsameklē drošs patvērums, piemēram, automašīna vai kāda ēka. Arī makšķerniekiem jāuzmanās. Redzot tuvojamies negaisu, pēc iespējas ātrāk jādodas krastā. Negaisa laikā nedrīkst peldēties!
 

Kā izvairīties no apmaldīšanās mežā? Kādi būtu ieteikumi pirms došanās uz mežu?

Nevajadzētu uz mežu iet vienam. Dodoties uz mežu, tuviniekiem, kaimiņiem vai draugiem jāpasaka, kur tieši plānojat ogot vai sēņot un kad domājat atgriezties. Noteikti neaizmirstiet paņemt līdzi uzlādētu mobilo tālruni. Ģērbieties atbilstoši laikapstākļiem. Karstā laikā noteikti jābūt līdzi dzeramajam ūdenim. Ja plānots būt mežā ilgāku laiku, jāparūpējas arī par ēdienu, lai situācijā, kad trūkst enerģijas, būtu ar ko iestiprināties. Ja cilvēkam ir kādas veselības problēmas, noteikti jāņem līdzi arī medikamenti. 

Iesaku tālrunī lejuplādēt karšu lietotni, jo tā ļauj noteikt atrašanās vietu, izmantojot GPS. Tas palīdzētu izkļūt no meža paša spēkiem vai vismaz identificēt savu atrašanās vietu, nosaucot koordinātas kādam pazīstamam cilvēkam vai operatīvajiem dienestiem. Viena no karšu lietotnēm, kuru bez maksas var lejupielādēt savā telefonā jebkurš Latvijas iedzīvotājs, ir LVM GEO Mobile. Tajā ir gan dažādas tiešsaistes kartes, gan iespēja detalizētu meža karti ar izceltiem meža ceļiem un meža masīviem lejupielādēt izmantošanai bezsaistē. Pat ja mežā nav mobilā tīkla pārklājuma zonas, būs iespēja noteikt savu atrašanās vietu un koordinātas.
 

Kā rīkoties, ja cilvēks tomēr ir apmaldījies un nevar atrast ceļu mājup?

Ja esat atbraucis uz mežu ogot vai sēņot, ieteiktu pavērot apkārtni, varbūt ir kādi dabas vai infrastruktūras objekti, kas apmaldīšanās gadījumā varētu palīdzēt vieglāk orientēties, piemēram, kāds neparasta izskata koks, dzelzceļš, tornis vai elektrolīnija, kas var kļūt par labu orientieri, lai atrastu ceļu atpakaļ. Bieži vien cilvēki mēdz aizrauties, lasot ogas vai sēnes, pazaudējot visus orientierus un apmaldoties. Protams, šādā situācijā cilvēki lielākoties uztraucas, un tas vēl vairāk pasliktina spējas atcerēties pareizo virzienu, lai izkļūtu no meža. Ja saprotat, ka esat apmaldījies, apstājieties, ievelciet elpu un centieties nomierināties. Kad pirmais satraukums pāri, bieži vien cilvēks sāk atcerēties, kuru taku šķērsojis, kur pa labi vai pa kreisi nogriezies. Ja cilvēks labi orientējas dabā, var mēģināt pēc dabas pazīmēm atrast pareizo virzienu. Mēģiniet klausīties, jo varbūt sadzirdēsiet automašīnu rūkoņu vai suņu rejas, kas var jūs izvest uz šosejas vai līdz tuvākajai apdzīvotajai vietai. Ja tomēr saprotat, ka pašu spēkiem neizdosies izkļūt no meža, negaidiet, kamēr iestāsies tumsa, nebrieniet dziļāk mežā, bet zvaniet Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam pa tālruņa numuru 112. Mēģiniet saskatīt un atcerēties kādus zīmīgus orientierus vai apskatiet tālruņa kartē koordinātas, kas var palīdzēt glābējiem ātrāk noteikt jūsu atrašanās vietu. 

Top komentāri

Labspadoms
L
reiz, braucot ar velosipēdu pa nomaļu meža ceļu, mani pārsteidza ļoti spēcīgs lietus. Iegāju mežā, novilku visas drēbes un iebāzu tās polietilēna maisā. Lietus, kā jau parasti vasarā, turpinājās minūtes divdesmit. Kad lietus beidzās MAN BIJA SAUSAS DRĒBES!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena