Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kleitas pārtop ziedu dārzā

Pieci jautājumi uzņēmējai Katrīnai Resnei.

Pirms diviem gadiem Katrīna Resne izveidoja zero waste un dabai draudzīgu apģērbu zīmolu Rosafella. Turklāt no katras pārdotās kleitas tiek iestādīts zieds, jo top puķu dārzs, kuru apmeklējot varēs uzzināt par iespējām, ko sniedz ilgtspējīga mode.

Kā radās ideja izveidot dabai draudzīgu apģērba zīmolu?

Ideja radās jau sen, taču atspēriena punkts bija dalība Līderu programmā Junior Achievement Latvia. Sākumā bija vēlme radīt dabai draudzīgu apģērbu. Mode mani ir interesējusi vienmēr, taču bija svarīgi saprast, ko vēlos ar savu darbu pateikt. Par zīmola izveidi man jāpateicas savai mentorei Aivai Vīksnai. Kādas sarunas gaitā viņa citēja atziņu no Mazā prinča par rozi un kā viņš par to rūpējās. Tas spilgti palika atmiņā un deva cerību, ka man var izdoties izveidot kaut ko vērtīgu. Tādēļ roze ir arī manā zīmola logo.

Ja runājam par uzņēmumā jau tapušo apģērbu, agrāk to saucu par kompostējamu, bet tagad dēvēju par iestādāmo apģērbu. Ideju aizguvu no avīzes Japānā, kurai starp papīra slāņiem iestrādāti dīgsti. Vari izlasīt avīzi un pēc tam izmest parkā, jo no tās pēcāk izaugs zāle. Nezinu, vai tāda avīze joprojām eksistē, bet šī ideja man lika aizdomāties par apģērbu, ka arī to pēc novalkāšanas varētu ierakt zemē un no tā varētu kaut kas izaugt. Tā sākās informācijas meklēšana par augu izcelsmes materiāliem, jo tie mēdz būt daudz un dažādi, ne tikai kokvilna un lins.

No kādiem materiāliem pieejamas Rosafella kleitas?

Audumi, pogas, diegi, viss, ko izmantojam, lai uzšūtu kleitas, tapuši no augu izcelsmes materiāliem. Audumi tiek krāsoti ar krāsvielām, kas radītas no augu saknēm vai lapām. Varam teikt, ka viss apģērbs ir izveidots no augiem, tāpēc to arī dēvējam par iestādāmo apģērbu. Kad sintētisks apģērbs tiek novalkāts, tas beigu beigās nonāk atkritumu izgāztuvē, taču mūsu zīmola apģērbu var iestādīt savā piemājas dārziņā, un tas lieliski kalpos par mēslojumu. Arī mēs visus tekstila atgriezumus sasmalcinām, ierokam zemē mūsu ziedu dārzā, kur tie dabiski sadalās. Kad veicām eksperimentu laboratorijā, kur ir noteikti labvēlīgi apstākļi, auduma atgriezumi sadalījās 20 dienās. Mājas apstākļos, piemēram, dārzā, tas var aizņemt divus trīs mēnešus.

Pirmās kleitas, ko izveidojām, bija no lina un kokvilnas. Pogas bija veidotas no kokosriekstu čaulas. Šobrīd man ir pienākuši jauni audumi, kas veidoti no apelsīnu mizām, lotosa, rožu krūma. Sākumā šķiet neticami, bet šie audumi līdzinās dabiskajam zīdam. Bieži vien, ja iedomājamies dabiskus audumus, mums nāk prātā tāds lins, kas ir raupjš un smagnējs, taču mūsdienās auduma ražošanas procesā ir iespējas aust šķiedras dažādos veidos un iegūt dažādus galarezultātus. Pie tam audums no lotosa ir ļoti mīksts, mīkstāks par kokvilnu. Ļoti patīkams ādai.

Salīdzinot naftas izcelsmes audumus ar mūsu dabiskajiem materiāliem, vispirms jāsaprot ražošanas process. Ražojot sintētiskos audumus, tiek patērēti milzīgi dabas resursi, rodas arī piesārņojums, kas kaitīgs apkārtējai videi. Lai radītu augu izcelsmes materiālus, arī tiek izmantoti tādi dabas resursi kā zeme un ūdens, taču izpaliek piesārņojums, kā tas ir naftas produktu gadījumā. Dabisko audumu ražošana ir ar mazāku negatīvo ietekmi uz vidi.

Zīmola ietvaros top arī ziedu dārzs, jo no katras pārdotās kleitas tiek iestādīts viens zieds, kuru pircēji paši var izvēlēties. Kā šobrīd sokas ar tā izveidi?

Ziedu dārzs tiek veidots manos laukos Cēsu pusē. Šobrīd no katras pārdotas kleitas iestādām pa ziedam. Mums ir rozes, hortenzijas, rudzupuķes, īrisi, dažādas pļavu puķes. Taču varu atklāt, ka šobrīd strādājam pie jaunas idejas, ka arī citi līdzīgi apģērbu zīmoli, kas izmanto dabiskos materiālus, varēs pie mums nodot savus tekstila atgriezumus, kurus izmantosim sava dārza izveidē, kā arī šie zīmoli saviem pircējiem varēs piedāvāt iespēju iestādīt ziedus. Šis dārzs būs pieejams arī apmeklētājiem kā ekspedīcija, jo interaktīvā veidā varēs redzēt, kā noris process, kad auduma atkritumi pārtop par ziediem. 

Kādi līdz šim ir bijuši lielākie izaicinājumi, stāstot cilvēkiem par ilgtspējīgu modi un dabai draudzīga apģērba priekšrocībām?

Līdz šim lielākais izaicinājums ir bijis pastāstīt šo ideju tā, lai tā šķiet sasniedzama cilvēkiem un izprotama. Tā kā tas ir kaut kas samērā jauns, vienmēr saņemu daudz jautājumu. Cilvēkiem patīk ideja par dārzu, ziediem, bet par pašu dabai draudzīgo apģērbu viņiem ir maz zināšanu. Ne tikai Latvijā, bet arī citviet pasaulē. Izglītot cilvēkus ilgtspējas jautājumos ir nenoliedzami izaicinājums un reizē svarīgs uzdevums.

Kādi vēl ir tuvākie nākotnes plāni un ieceres?

Rosafella mērķu kartē ir vērienīga jaunās kolekcijas prezentācija kādā īpašā Latvijas vietā, kas ilgi bijis mans sapnis!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena