Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kulta produkts – lapu kāposts

Pieci jautājumi lapu kāpostu audzētājam Edgaram Kravalim.

Pēdējos gados lapu kāpostu audzēšana ir kļuvusi populāra visā pasaulē. Tie ir garšīgi, veselīgi, salizturīgi un izskatās ļoti dekoratīvi, lai gan Latvijā tas ir salīdzinoši nenovērtēts augs. To mainīt apņēmušies divi jauni uzņēmēji, zīmola Kalé Latvia radītāji Edgars Kravalis un Laura Atelsone. Edgars savu pieredzi zīmola izveidē pastāsta arī Dabas Dienai.

Kā radās interese audzēt lapu kāpostus un ražot dažādus produktus no tiem?

Pirms trijiem gadiem kopā ar draudzeni Lauru savā mājas virtuvē sākām eksperimentēt ar dažādām receptēm. Laura gatavoja garšīgus salātus, savukārt man viņu gribējās pārsteigt ar kaut ko jaunu, jo arī man ļoti patīk gatavot. Gribēju nopirkt lapu kāpostus (angļu val. – kale), jo kaut kad biju ēdis čipsus no tiem, bet nekur tobrīd nevarēju atrast. Bieži vien lielas lietas dzimst no tā, ka ir vajadzība. Tā gadījās arī šoreiz. Kā pa jokam teicu, ka mums jāpamēģina lapu kāpostus izaudzēt pašiem, jo tie ir garšīgi un veselīgi. Esmu pilsētnieks, pirms tam nodarbojos ar pilnīgi citām lietām. Laura ir māksliniece un aktrise. Taču mums patīk ēst garšīgi un veselīgi, kā arī improvizēt un eksperimentēt. Tā no eksperimentiem virtuvē, domājot, kā moderni tos pasniegt, esam radījuši dažādus produktus no lapu kāpostiem: pesto, čipsus, kimči. Mūsu sauklis ir "Sentēvu tradīcijas modernā formā", jo lapu kāposti pie mums tika audzēti jau no XV gadsimta vidus. Tas patiesi ir izcils ziemeļnieku augs.

Kādēļ ir vērtīgi uzturā lietot lapu kāpostus?

65 gramos svaiga lapu kāposta, kas ir neliela sauja, ir gandrīz 700% no dienas devas K vitamīna, 280% A vitamīna, 130% C vitamīna, kā arī puse dienas devas dzelzs un olbaltumvielu, kas izcili absorbējas organismā tāpat kā gaļa. Tikai atšķirība tāda, ka, apēdot simts gramu steika, organismam nākas to pārstrādāt līdz pat 12 stundām. Daudzi pāriet uz augu izcelsmes pārtiku, jo, ēdot gaļu, rodas smaguma sajūta. Turpretim apēdot tikai nelielu saujiņu lapu kāposta, būsim jau uzņēmuši milzīgu devu ar vitamīniem, šķiedrvielām un antioksidantiem. 

Latvijā ir uzņēmums Spirulina Nord, kas audzē spirulīnu. Ja vērtīgākais augs, kas aug ūdenī, ir spirulīna, tad lapu kāposts ir vērtīgākais augs uz zemes. Tas ir piemērots arī cilvēkiem, kas sirgst ar alerģijām. Pie mums brauca māmiņa, kuras pusotru gadu vecajai meitiņai bija dažādas pārtikas alerģijas, un viņas pediatrs ieteica uzturā lietot lapu kāpostus. Šim kāpostam medicīniskā līmenī ir augsta uzturvērtība. Pasaulē ir veikti daudzi un dažādi klīniskie pētījumi, kas pierāda šī auga veselīgās īpašības. Turklāt, kad to fermentējam, iegūstam klāt vēl laktobaktērijas, kas labvēlīgi ietekmē mūsu organismu. Mūsu ražotais ziemeļu kimči ir pats iecienītākais produkts ziemas mēnešos.

Kādi bija lielākie izaicinājumi, sākot audzēt lapu kāpostus?

Tas, ka grūti audzēt lapu kāpostus, ir mīts. Vai jūs varat nosaukt kaut vienu augu, ko varat iestādīt pie mums aprīlī un novākt ražu decembrī? Ļoti grūti. Mēs savus lapu kāpostus šogad esam jau novākuši, taču zinām saimniecību, kuriem uz lauka tie aug vēl – septiņos grādos. Lapu kāposti ir ļoti izturīgi gan pret salu, gan +35 grādu karstums tiem nekaitē. Lapu kāpostiem ir dažādas šķirnes. Esam audzējuši sešas, taču tagad izvēlējāmies audzēt trīs šķirnes, kuras vislabāk piemērotas mūsu produktiem. Ja Latvijā cilvēki kopumā zina, ka ir tāds lapu kāposts, tad mēs jau atpazīstam dažādas šķirnes un to priekšrocības. 

Kā jau stāstīju, lapu kāposts ir senlatviešu augs. Tāds pats kā, piemēram, sparģelis jeb asparāgs. Gribētos, lai pie mums lapu kāposts nav delikatese, bet ikdienā patērējams produkts, līdzīgi kā tas ir citviet Eiropā. Tā ir mūsu misija, izglītot cilvēkus par lapu kāposta veselīgajām īpašībām un parādīt, kā to varam lietot uzturā. Jau tagad jūtam atgriezenisko saiti no mūsu pircējiem, kas gan iecienījuši mūsu produktus, gan paši savos dārziņos ir sākuši to audzēt. Tā mums ir viena no lielākajām balvām, ka cilvēki arvien vairāk izvēlas šo augu. Varbūt pēc pāris desmitiem gadu visi audzēs un ēdīs lapu kāpostus. Līdz šim lielākā problēma ir bijusi tā, ka cilvēki nezina, kā tos pagatavot. Viņi cept tos eļļā, taču bieži vien piededzina, vai ēd svaigus, bet viņiem šķiet, ka tie ir stiegraini. Jāmāk tos pagatavot, tāpēc mēs atvieglojam cilvēkiem dzīvi, ražojot jau gatavus produktus.

Ko savā ikdienā darāt, lai strādātu ilgtspējīgi un videi draudzīgi?

Domājot par vidi mums apkārt, izvēlamies labāko kvalitāti it visam. Mūsu kāposti jau no paša sākuma auga bioloģiskā saimniecībā. Šobrīd sertificējam arī ražotni, lai mūsu produkti būtu bioloģiski sertificēti. Esam pabeiguši ražotni Rīgā, kurā ražosim produktus eksportam. Izvēlamies iepakojumu, kas ir pārstrādājams. Izmantojam stiklu, kas ir organisks materiāls. Jāpiemin, ka patlaban esam vienīgais uzņēmums pasaulē, kas savu produktu ražošanā lapu kāpostus izmanto simtprocentīgi. Ja paskatāmies uz lapu kāpostu kā uz augu, tam ir vairāki kātiņi, uz kuriem aug lapas. 60% ir lapu, un 40% no auga ir kāti. Uz desmit tonnām lapu kāpostu četras tonnas būs kāti. Ārzemju ražotāji šos kātus izmet vai ieliek biokompostā, taču mēs pārstrādājam visu augu. Mums nav nekādu atlikumu. Mūsu produkts ar fermentētām šķiedrvielām ir vienīgais šāda veida produkts pasaulē. Ar to lepni braucam uz dažādām izstādēm. Ļoti saudzējam augu un maksimāli paņemam no tā visu, līdz pat kātiņam, lai tas top par labu un veselīgu produktu cilvēkiem.

Kāds kopumā bija šis gads, un kādi plāni tuvākajā nākotnē?

Šis gads mums abiem ar Lauru bijis visintensīvākais gads, kāds jebkad ir piedzīvots. Pirms pāris gadiem darbojāmies savā virtuvē. Tam sekoja neliela ražotne Siguldā, bet tagad jau mums ir plaša ražotne ar iekārtām. Pilnīgi visu no nulles esam izdomājuši paši. Tūlīt pat sāksim savu produktu eksportu. Šķiet, ka šis gads mums pagājis vienā sekundē, jo bija jādomā, kā visu organizēt, optimizēt ražošanu. Atceros pērno Vecgada vakaru, kad varējām ievilkt elpu pēc spraiga decembra, kad braucām pa dažādiem tirdziņiem. Šogad arī mūs var sastapt Doma laukumā. Nākamais gads sola vēl lielākus izaicinājumus. Mums ir daudz dažādu ideju, taču par tām labāk nestāstīšu, jo šī brīža pārmaiņu laikos grūti kaut ko ieplānot. Taču plāni mums ir lieli, tāpēc ceram, ka nākamgad veiksmīgi attīstīsim eksportu, jo šobrīd otra tāda produkta pasaulē nav. Pēdējos gados cilvēkiem ir arvien lielāka interese par to, ko un kā ēst veselīgi. Mums prieks, ka esam pareizajā vietā un laikā, piedāvājot pircējiem šo unikālo produktu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena