Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Māca nemēslot dabā: Pieci jautājumi Cūkmenam

Pavasarī teju ikviens cenšas uzkopt savu māju un tās apkārtni. Arī Cūkmenam šopavasar darba netrūkst. Līdztekus ekoprogrammas Cūkmena detektīvi vadīšanai viņam nākas apbraukāt Latvijas mežus, lai tvarstītu dabas mēslotājus un sakoptu vidi mums apkārt. Diemžēl valsts mežos atrasto atkritumu daudzums ik gadu turpina pieaugt.

Kā Cūkmenam klājas šajā pavasarī?

Pavasaris man vienmēr ir viens no darba pilnākajiem gada laikiem. Parasti ziemas periodā dodos pelnītā atpūtā, taču tas diemžēl nenozīmē, ka atpūtā dodas arī mēslotāji. Tāpēc, kad pavasarī lienu laukā no savas migas, pirmais, ar ko parasti sastopos, ir kāda pudele. Pēdējā laikā gan modē ir nākuši arī būvgruži, automašīnu riepas un pat to priekšējie bamperi. Domāju, ja tā turpināsies, drīz vien varēšu sev uzbūvēt vareni baisu Cūkmobili. 

Taču bez mēslotāju tvarstīšanas ir arī citi darbi, kā, piemēram, a/s Latvijas valsts meži (LVM) jauno Skābekļa paku piegāde visām klasēm un pirmsskolas izglītības iestāžu grupiņām, kas šā mācību gada laikā piedalījušās Mammadaba meistarklasē un, protams, arī manā ekoprogrammā Cūkmena detektīvi. Tāpat neviens nav atcēlis ikgadējās vizītes pie čaklākajiem bērnudārziem, kuri visu gadu čakli strādājuši. Ar katru no šīm grupām pavasara tikšanās ir īpaša, jo tās laikā tiek nodots Cūkmena zvērests – tādā veidā Latvijā kļūst arvien vairāk iedzīvotāju, kas sola nemēslot mežā, kā arī neļaut to darīt citiem!

Kuros Latvijas mežos šobrīd visbiežāk mīt Cūkmens?

Teikšu, kā ir – Latvijā nav vietas, kurā neesmu viesojies. Pavasara sākumu esmu pavadījis, apkopojot informāciju par to, kur mēslotājus ar astēm un šņukuriem esmu apdāvinājis visvairāk. Pagaidām pirmajā vietā ierindojas Zemgale, kur, piemēram, valsts mežu teritorijās 2020. gadā atrastas 562 piemēslotas vietas. Tajā pašā gadā otrajā vietā bija Ziemeļkurzeme ar 345 piemēslotām vietām, bet trešajā – Dienvidlatgale ar 322 mēslotāju "mākslas darbiem". Konkrētas pilsētas gan neminēšu, jo vainīgie jau paši pietiekami labi zina, kur un kādas nešpetnības tie pastrādājuši.

Kā pēdējos gados mainījusies situācija ar atkritumiem mežos? Vai cilvēki kļuvuši apdomīgāki un vairāk rūpējas par dabu sev apkārt?

Ziņas nav iepriecinošas, jo valsts mežos atrasto atkritumu daudzums ik gadu turpina pieaugt. Pēdējo desmit gadu laikā no mežiem, kuros uzturos, izvesti vairāk nekā 18 tūkstoši kubikmetru atkritumu. Lai to būtu vieglāk iztēloties – šāds daudzums ir līdzvērtīgs 115 slēgtajiem dzelzceļa vagoniem! 

Tomēr gadu gaitā mainījies ir sastopamāko atkritumu veids. Senāk par savu lielāko ienaidnieku dēvēju plastmasas pudeli un cita veida pārtikas iepakojumus, kuru sastāvā ir dažādi antioksidanti, UV staru filtri, plastifikatori un skābju tīrītāji, tagad ar drošu sirdi varu teikt, ka izplatītākie noteikti ir būvniecības atkritumi un auto riepas. Ik nedēļu savā Facebook kontā saņemu paziņojumus no cilvēkiem, kuri mani atzīmējuši kādā no mēslošanas epicentriem, un lielā daļā no šīm vietām sastopamas tieši šīfera plāksnes, riepas vai pat ķīmiskie atkritumi. Protams, neiztikt arī bez kāda noklīduša dīvāna, tāpēc varētu teikt, ka noteikti esmu mežā redzējis visu iespējamo!

Kas ir ekoprogramma Cūkmena detektīvi, un kā tajā var piedalīties?

Ekoprogramma bērnudārziem Cūkmena detektīvi ir mans un LVM kopdarbs. Ik gadu tajā aicinām piedalīties piecus līdz septiņus gadus vecus bērnus no visas Latvijas, lai kopīgi izzinātu dažādus meža netīros noslēpumus, kā arī dodos piedzīvojumos dabā. Tās mērķis ir rosināt bērnos atbildību pret vidi, vairojot izpratni par vērtīgo un lieko mežā. 

Brīdinu, ka programma nav tikai laiska pastaiga! Tajā ietilpst atbildīgs darbs divu gadu garumā. Pirmajā gadā bērni izzina četras tēmas, kuru laikā noskaidro sēkliņas ceļu līdz pat gatavam koksnes produktam, kā arī sper pirmos soļus, lai iepazītu skābekļa rašanās procesu. Turpretim otrajā gadā viņi kopā ar skolotājām un pašu veidotām zeķu lellēm dodas pārgājienos, lai attīstītu visas savas maņas un mācītos pareizu un cieņpilnu dabā iešanu.

Pieteikšanās programmai ik augustu notiek mājaslapā www.cukmens.lv. Aizpildot pieteikšanās anketu un nonākot pirmo simts bērnudārzu sarakstā, kas pieteikušies jaunā mācību gada piedzīvojumiem, katrai no šīm grupām pats personīgi piegādāju Cūkmena slepeno maisu. Taču programmā var piedalīties visi, jo mācību materiāls ir pieejams digitāli, bet nodarbības esmu sagādājis pat video formātā!

Kādi būtu Cūkmena ieteikumi, ko vērts atcerēties, pirms dodamies dabā?

Nemēslo mežā! Pirmkārt, tu tapsi par cūku. Otrkārt, tu sabojāsi mežu, saindēsi un nonāvēsi daudz dzīvu radību. Treškārt, tu sabojāsi prieku daudziem cilvēkiem. Un, ceturtkārt, man tevis dēļ būs jāpaliek par Cūkmenu pārāk ilgu laiku.

Šis ir brīdinājums, kuru izsaku pilnīgi visiem. Taču, ja runājam par reāliem padomiem, pirms došanās dabā noteikti ir jāpārliecinās, ka viss, ko esi paņēmis līdzi, varēs tikt arī aiznests no meža. Ne zvēriem, ne citiem cilvēkiem nav vajadzīgas tavas tukšās pudeles, maisiņi vai riepas. Pirmos divus no minētajiem noteikti vari ielikt atpakaļ somā un nogādāt tuvējā atkritumu tvertnē, bet tai trešajai nevajadzētu rādīties pat tuvumā mežam.

Ja esi atbildīgs mežā gājējs, pirms došanās ceļā pārliecinies, vai tavā telefonā ir divas lietotnes – LVM GEO un Vides SOS. LVM GEO tev palīdzēs atrast gan dažādus pārgājiena maršrutus, gan labiekārtotas atpūtas vietas, kurās varēsi iekurt ugunskuru vai pat apmesties uz nakti. Turpretim, ja uziesi kādu īpaši piesārņotu vietu mežā, Vides SOS aplikācijā ātri un ērti varēsi par to ziņot attiecīgajām iestādēm, kuras parūpēsies, lai vieta tiktu sakopta un nepieciešamības gadījumā vainīgais tiktu saukts pie atbildības! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko atvest ciemkukulī no Umbrijas

Umbrijas auglīgie ozolkoku meži, kristāldzidrie strauti un auglīgā zeme dāvā daudzas delikateses. Tāpēc tikpat daudz gardumu, ko nobaudīt uz vietas, no Umbrijas var atvest arī mājās.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena