Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Piedzīvojumiem un izziņai

Meža meistarklasē iepazīst Latvijas "zaļā zelta" dzīves ciklu.

Daudzi aktīvi mežā gājēji atzīst, ka pavasara sākums ir labs laiks, lai dotos izzināt, pētīt un baudīt dabas skaistumu. Tāpēc a/s Latvijas valsts meži (LVM) eksperti aicināja interesentus doties šā gada pirmajā meža izzināšanas meistarklasē.

No mežinieku skatpunkta

Došanās mežā kādam ir ierasts brīvā laika pavadīšanas veids, kādam vieta, kur iegūt meža veltes un mieru, bet vēl kāds uz mežu raugās ar svešinieka acīm. Tāpēc viens no meistarklases uzdevumiem bija vienot visus dalībniekus un iepazīstināt ar mežu, aicinot uz to palūkoties no mežinieka skatpunkta.

Lai dalībniekiem sniegtu pilnvērtīgu redzējumu par to, kādi mežsaimnieciskie pasākumi tiek īstenoti valsts mežos, klātesošie dienu pavadīja kopā ar LVM Vidusdaugavas reģiona vecāko plānotāju Kārli Taukaču, LVM Kalsnavas arborētuma vadītāju Sanitu Vaivodi-Āzenu un citiem meža ekspertiem, kuri sniedza atbildes ne vien par meža saimniecisko, bet arī par ekoloģisko vērtību un rekreācijas iespējām tajā.

Vērot un izprast notiekošo dabā

Piedzīvojums sākās Latvijas valsts mežu Kalsnavas arborētumā ar jautājumu "Kas ir mežs?". To vislabāk redzēt paša acīm, tāpēc dalībnieki jau pavisam drīz devās meža takās iepazīt meža apsaimniekošanas ciklu.

"Dodoties dabā meža meistarklasē, dodam sev iespēju atklāt, ka skolas solā vai attālinātā formā gūtās zināšanas noder arī pārgājiena laikā un tām ir plašs praktisks pielietojums. Saskatām un analizējam likumsakarības, kas atklājas, kad rokās turam ar Preslera svārpstu izurbto skaidiņu vai pH indikatorlapiņu, kas samitrināta augsnes izvilkuma šķīdumā. Vērojam un izprotam notiekošo dabā – esot dabā. Pārgājienu pavadījām sarunās, uz ikvienu jautājumu radām atbildes vai piemērus apkārtnē, jo devāmies pa ļoti ainavisku maršrutu ar dažāda vecuma mežaudzēm, kas ļāva pašiem dalībniekiem atrast atšķirības un vērtīgo katrā no audzēm. Dalībnieki atzina, ka uzzinājuši arī ko jaunu un nedaudz vairāk izprot, kādēļ meži tiek apsaimniekoti noteiktā veidā. Dalībnieki bija ļoti ieinteresēti un priecājās arī par iespēju darboties praktiski," ar spilgtākajiem dienas ieguvumiem dalās LVM Kalsnavas arborētuma vadītāja Sanita Vaivode-Āzena.

Mācīties no meža

Lai stiprinātu jaunās zināšanas un labāk iepazītu mežsaimnieku darbu, meistarklases darbinieki noteica koka augstumu, koku vecumu, pētīja dažādas apkārtnē atrodamās ekoloģiskās vērtības un veica vēl citus praktiskus uzdevumus. Īpaši interesants meistarklases dalībniekiem šķita veids, kā mežsaimnieki nosaka koku vecumu, izmantojot Preslera svārpstu – tievu ierīci, ar ko var iegūt cilindrisku koksnes paraugu, lai pēc gadskārtu skaita noteiktu koka vecumu vai spriestu par stumbra caurmēra pieaugumu dažādu mežsaimniecisko pasākumu vai dabas faktoru ietekmē. No koka stumbra iegūtā skaida kļuva par suvenīru ne vienai vien apmeklētāju saimei. 

LVM vides izglītības vadītāja Līga Abizāre norāda: "Pastaigas un darbošanās dabā uzlabo ne vien mūsu veselību, bet arī mācīšanos, jo šajā procesā tiek iesaistītas visas maņas. Mēs atceramies labāk to, ko ne tikai redzam un dzirdam, bet arī izmēģinām praksē, kā, piemēram, meistarklases pārgājiena laikā mēs to pašu matemātiku apguvām praktiski, veicot lauka darbu un nosakot koku skaitu hektārā. Arī koka augstuma noteikšana ietvēra ģeometrijas zināšanu apguvi, bet ugunskura aizdedzināšana – prasmes, kas saistās ar fiziku un tehnoloģijām. Tāpēc arī prieks, ka šajā pārgājienā bija tik daudz skolas vecuma bērnu kopā ar saviem vecākiem, jo tā viņiem bija iespēja ne tikai kvalitatīvi pavadīt laiku kopā, bet arī iemācīties ko jaunu, kas var vēlāk noderēt ne tikai skolā, bet arī dzīvē."

Meža stādīšana mūsdienās tiek uzticēta profesionāļiem, taču praktiskā meistarklasē neiztikt bez rokas ievingrināšanas darbā ar stādstobriem un ietvarstādiem. Daudziem šī bija pirmā pieredze meža stādīšanā.

Savukārt bērni īpaši priecājās par iespēju pašiem iekurt ugunskuru – sākot ar sauso zaru meklēšanu tuvākajā apkārtnē, beidzot ar sērkociņa piešķilšanu. Tiesa gan, šo darbu izaicinošāku padarīja negaidītā lietusgāze, taču nebija ilgi jāskumst – drīz vien turpat līdzās kā negaidīts pārsteigums koku galotnēs, gandrīz ar roku sasniedzama, parādījās koša varavīksne.

Tvert sajūtu, izziņas un miera mirkļus

"Latvijas valsts mežu meistarklase ir lieliska iespēja kopā ar pieredzējušiem meža speciālistiem draudzīgā gaisotnē noskaidrot interesējošos jautājumus par un ap mežu! Kā jau daudzās jomās, arī par mežu un tā kopšanu mums katram ir savi priekšstati, tāpēc iespēja ieraudzīt mežu dažādās tā attīstības stadijās, pašam noteikt augsnes pH līmeni, mērīt koku vecumu, aprēķināt koksnes daudzumu mežā pavēra jaunus apziņas apvāršņus gan bērniem, gan pieaugušajiem. Īpašs prieks bija par iespēju stādīt kociņus un piedalīties meža radīšanā! Paldies LVM mežu meistarklases komandai par atraktīvu, radošu un izzinošu pastaigu," ar gūtajiem iespaidiem dienas laikā dalās Arta, kura meistarklasē piedalījās ar ģimeni. 

Dienas noslēgumā dalībnieki devās iepazīt LVM Kalsnavas arborētuma plašo pasaules kokaugu pasauli. Arborētumā ik dienas var darboties radošās un izzinošās nodarbībās, izstaigāt tūju labirintu, uzkāpt 25 metrus augstajā skatu tornī, paveroties uz arborētuma un Kalsnavas puses mežu plašumiem. LVM Kalsnavas arborētumā gadiem ilgi tiek kolekcionēti iedvesmojoši mirkļi. To darīt LVM eksperti aicināja arī pārgājiena dalībniekus: doties ārā un tvert ik mirkli, kas piepildīts ar sajūtām, izziņu un mieru. 

Līdzīgas izzinošas meistarklases Latvijas reģionos plānots rīkot arī turpmāk. Aktuālo informāciju meklē Latvijas valsts mežu Facebook lapā 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena