Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Plāno atvēlēt vairāk nekā 600 000 eiro trīs īpaši aizsargājamo dabas teritoriju aizsardzības plānu izstrādei

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) plāno atvēlēt 619 834 eiro trīs īpaši aizsargājamo dabas teritoriju dabas aizsardzības plānu izstrādei, liecina informācija DAP mājaslapā.

Iepirkuma konkursā tiek aicināti piedalīties pretendenti, kas izstrādātu dabas aizsardzības plānus Ķemeru nacionālajam parkam, Gaujas nacionālajam parkam un dabas liegumam Lubāna mitrājs.

Katras teritorijas dabas aizsardzības plāna izstrādei plānots atvēlēt konkrētu summu - Ķemeru nacionālā parka plānam 165 289 eiro, Gaujas nacionālajam parkam 206 611 eiro, bet Lubāna mitrājam - 247 933 eiro. Iepirkuma nolikumā noteikts, ka plāniem jābūt izstrādātiem līdz 2020.gada 30.jūnijam.

Ķemeru nacionālā parka īpaši aizsargājamās dabas teritorija ir 36 186 hektāri, un DAP vēlas, lai tajā tiktu veikta biotopu inventarizācija un kartēšana septiņos kartēšanas kvadrātos. Darbu veicējam būs jāizvērtē un jāplāno parka teritorijas ainavas, nosakot īpaši vērtīgās ainavu telpas un to galvenās vērtības, ainaviskie ceļi, objekti ar kultūrvēsturisko vērtību, publiski pieejami skatu punkti un to perspektīvas. Tāpat būs jāidentificē sliktā stāvoklī esošās nozīmīgās ainavas, kuras nepieciešams uzturēt vai atjaunot, kā arī identificēt zudušās ainavas vērtības, kuras nepieciešams atjaunot. DAP arī vēlas, lai tiktu apzināta Latvijas un Eiropas Savienības mērogā īpaši aizsargājamo augu, bezmugurkaulnieku, zivju, abinieku, rāpuļu, putnu un zīdītāju sugu sastopamība. Analīzei jābūt veiktai arī tūrisma jomā un par invazīvām sugām.

Gaujas nacionālajam parkam īpaši aizsargājamo dabas teritoriju platība ir 91 791 hektārs. Liela daļa darbu ir līdzīgi kā Ķemeru nacionālajā parkā, bet papildus tam darbu veicējiem būs jādefinē ieteicamo Līgatnes dabas taku teritorija, jāizvērtē taku atrašanās pašreizējā funkcionālajā zonējumā, kā arī jāizvērtē Līgatnes dabas taku attīstības perspektīvas, ņemot vērā teritorijā esošās dabas vērtības. Informācija par Gaujas nacionālo parku būs jāiegūst, arī veicot iedzīvotāju aptauju.

Dabas lieguma Lubāna mitrājs īpaši aizsargājamo dabas teritoriju platības apmērs ir 51 351 hektārs. Iepirkuma konkursa uzvarētājam būs jāveic paplašināts pētījums par zālāju stāvokli, jāsniedz priekšlikumi par apsaimniekošanas pasākumiem un par to, kāda veida lauksaimniecības tehniku un kādos laika posmos konkrētās zemes vienībās vēlams izmantot, lai veiktu zālāju apsaimniekošanu. Tāpat būs jāveic vispusīga hidroekoloģiskās situācijas izpēte un jāmodelē ūdens plūsmas dažādu teritoriju attīstības scenārijiem.

Pieteikumi iepirkuma konkursā jāiesniedz līdz 8.novembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena