Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Rīgas Zoodārza ziemeļbriedis priekšlaicīgi nomet ragus un nokļūst zem tupeles

Trešdien no savas 7,1 kilogramu smagās galvas rotas - ragiem - vēl agrāk, nekā ierasts, atbrīvojies Rīgas Zooloģiskā dārza ziemeļbriedis Lācis, aģentūru informēja Zooloģiskā dārza Informācijas dienestā.

Kā novērojuši Zooloģiskā dārza darbinieki, jau pirmdien rīta pusē starp pārējiem ziemeļbriežiem grozījies pavisam neparasts vienragains briedis. Lācis bija pazaudējis vienu ragu, un trešdien krita arī otrs.

Līdz šim vairākus gadus ziemeļbriedis Lācis no savas varenās galvas rotas šķīrās precīzi - kā pēc kalendāra - 27.decembrī vai 28.decembrī. Pērn viņš pasteidzās un ragus nometa jau pirms Ziemassvētkiem - 17.decembrī, savukārt šogad - vēl ātrāk.

"Tātad 12.12.2012 laikam nebūs bijis laimīgs Lāča dzīvē, jo līdz ar tēviņa nokritušajiem ragiem briedenēm zudis respekts pret vadoni un tās nu steidz atdarīt par visa gada laikā sakrātajām pārestībām. Lācis gan cenšas tām bukņīt sānos ar savu bezragaino galvu, bet vairs nekā. Jā, ziemeļbriežu tēviem nav paveicies, jo tikai šai briežu sugai ragi, kaut mazāki nekā tēviem, ir arī mātēm. Viņas ragus met vasarā, pēc mazuļu piedzimšanas," stāsta Zooloģiskā dārza pārstāvji.

Taču agrajai ragu nomešanai sekojis vēl viens pārsteigums - lai arī varenā galvas rota - ragi - ir skaisti un lieli, tie tomēr nav smagāki nekā iepriekšējos gados izaudzētie. Aizpērnie ragi svēra 8,7 kilogramus un pērnie - 9,1 kilogramu, šī gada ragu svars ir tikai 7,1 kilograms. "Parasti tēviņiem ar gadiem galvas rota kļūst lielāka un dižāka, bet tad dzīves otrajā pusē tie pamazām paliek arvien mazāki. Vai ziemeļbriedim Lācim pienācis šis periods, vai arī zoodārza 100 gadu jubilejas gaidas un nemitīgās runas par pasaules galu dzīvnieku pārlieku satraukušas, to rādīs laiks - nākamziem, kad būs izaudzēti un nomesti nākamie ragi," norāda zoodārza pārstāvji.

Rīgas zoodārza ziemeļbriežu dzīve parasti ir apskaužami organizēta. Līdz šim precīzi pēc kalendāra notikusi ne tikai tēviņa ragu mešana, bet arī dzemdības. Visas trīs briedenes jau vairākus gadus mazuļus pasaulē laiž laika posmā no 15.maija līdz 17.maijam.

Rīgas zoodārzā dzīvo augumā prāvie meža ziemeļbrieži. Šī ir viena no retākajām, skaita ziņā nelielākajām un apdraudētākajām ziemeļbriežu pasugām, kas savvaļā mīt tundrā un skrajos, purvainos skujkoku mežos. Savvaļā ir tikai divas nelielas populācijas Somijā un Karēlijā, un šīs pasugas vairošana nebrīvē tiek rūpīgi kontrolēta, bet dati par nebrīves populāciju reģistrēti Eiropas ciltsgrāmatā, kurā piedalās arī Rīgas Zooloģiskais dārzs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena