Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Saule – videi un maciņam

Paplašinās iespējas iedzīvotājiem izmantot atjaunojamos resursus.

Šā gada 1. martā Ministru kabinets apstiprinājis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto noteikumu projektu Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansēto projektu atklāta konkursa Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana mājsaimniecībās – atbalsts atjaunojamo energoresursu izmantošanai nolikums, kas paredz finansiālu atbalstu atjaunojamo energoresursu iekārtu iegādei mājsaimniecībās, tajā skaitā saules enerģijas izmantošanai.

Zemākas cenas un draudzīgāk videi

Saules enerģiju elektrības un arī siltuma ražošanai gan uzņēmumi, gan pašvaldības un arī mājsaimniecības izmanto arvien vairāk, meklējot gan lētākus, gan videi draudzīgākus risinājumus. "Ministrijā esam izstrādājuši atbalsta programmu iedzīvotājiem pieaugušo energoresursu cenu samazināšanai un to kompensēšanai. Šis lēmums ir arī solis uz priekšu mūsu enerģētiskās neatkarības veicināšanā, kas ir īpaši svarīgi, reaģējot uz Krievijas izvērsto karadarbību Ukrainā. Tas ļaus mums kāpināt atjaunojamo energoresursu jaudas un sniegs iedzīvotājiem nepieciešamo atbalstu, lai ilgtermiņā samazinātu rēķinus par elektrības un siltumenerģijas patēriņu," teic vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs.

Kā zināms, saules paneļi darbojas, ražojot elektroenerģiju no saules gaismas. Izpētīts, ka Latvijā saule spīd teju tikpat bieži, cik Vācijā, kur saules paneļi ir ļoti izplatīti: 850–1200 stundu gadā. Turklāt tieši saules stari nav saules paneļu efektivitātes obligāts nosacījums – elektroenerģijas ražošanai pietiek ar dienas gaismu. Saules paneļi elektroenerģiju ražo ne vien saulainā, bet arī mākoņainā un pat lietainā laikā, taču, protams, to efektivitāte visaugstākā ir saulainā laikā. No marta līdz septembrim saules paneļi elektroenerģiju ražo visefektīvāk, vēsta uzņēmuma Elektrum informācija. Saules paneļu ražošanas apjomu ietekmē vairāki faktori, tajā skaitā laikapstākļi, dienas garums un gaisa temperatūra. Lai arī šķiet, ka vasaras vidū saules paneļi saražo vairāk, realitātē saules paneļu efektivitāte vēsākā temperatūrā ir nedaudz lielāka – vēsākos mēnešos, piemēram, aprīlī, ražošanas apjoms būs tikpat liels kā vasarā. 

Kalpo ilgi

Vislielākā efektivitāte ir saules paneļiem, kas novietoti dienvidu virzienā, aptuveni 36 grādu slīpumā pret horizontu, bez ēnojuma. Saules paneļus var droši novietot uz jumta – to svara un lieluma proporcija jumtam rada gandrīz 10 reizes mazāku spiedienu par vēja radīto. Ja nevēlaties saules paneļus uzstādīt uz jumta, tos var uzstādīt arī uz zemes – efektivitāte nemainīsies. Turklāt jaunākas paaudzes saules paneļu dizains ir tik neuzkrītošs, ka tikpat kā neietekmē vides estētiku. Tiem ikdienā nav nepieciešamas arī kādas īpašas rūpes vai kopšana – saules paneļiem regulāra apkope nav vajadzīga. Pietiekami efektīvi putekļus notīra lietus, savukārt ziemā sniega sega ātri nokūst vai noslīd, paneļiem uzsilstot. Protams, estēti, ja vēlas, saules paneļus var kopt un tīrīt, izvēloties piemērotus tīrīšanas rīkus un materiālus.

Zaļi domājošie jautās – bet kā ar ilgtspēju pašiem paneļiem? Kvalitatīvu saules paneļu kalpošanas ilgums pārsniedz 25 gadus. Turklāt 25. gadā paneļu darbības efektivitāte saglabājas vismaz 80% apmērā. Viens no saules paneļu popularitātes pieauguma iemesliem ir tieši to darbības principa ilgtspēja. Saules paneļu tehnoloģija ir tik efektīva, ka tiek lēsts – turpmākā tehnoloģiju attīstība saules paneļu uzbūves un darbības principus ietekmēs minimāli.

Elektrībai un apkurei

Saražoto enerģiju var patērēt, kā arī uzkrāt un vēlāk patērēt no tīkla vai akumulatora. Ir vairāki principi, kā izmantot saules enerģiju. Kad saražots tiek vairāk, nekā mājās darbojošās elektroierīces tajā momentā patērē, elektroenerģija automātiski tiek nodota kopējā elektropārvades tīklā. Uzņēmums Elektrum skaidro, ka ir iespējams arī pieslēgt akumulatoru, kas uzkrāj paneļu saražoto elektroenerģiju. Kad saražots tiek vairāk, nekā mājās darbojošās elektroierīces tajā momentā patērē, elektroenerģija automātiski uzkrājas akumulatorā. Par elektroenerģiju jāmaksā tikai tad, kad ar paša saražoto un akumulatorā uzkrāto elektroenerģiju nepietiek un to nepieciešams izmantot papildus no elektropārvades tīkla. Taču, uzstādot akumulatoru, jārēķinās ar tā iegādes un nomaiņas izdevumiem.

Turklāt saules enerģiju var izmantot ne tikai elektrības ražošanai. Saules paneļi saules enerģiju pārvērš elektroenerģijā. Savukārt saules kolektori – siltumenerģijā, ko izmanto ūdens sildīšanai. Tā kā sistēmas nav savstarpēji saistītas, abas var uzstādīt vienā īpašumā, kur tās var darboties paralēli. 

Ļauj ietaupīt piekto daļu siltumenerģijas

Viena no pašvaldībām, kas aktīvi izmanto saules enerģiju, ir Salaspils. 2019. gada septembrī tika atklāta Latvijā pirmā saules siltumenerģijas lielizmēra stacija, ar ko Salaspils siltums kļuva par pirmo uzņēmumu Latvijā un lielāko Baltijā, kas centralizētajā siltumapgādes sistēmā izmanto saules enerģiju. Saules enerģijas parku veido vairāk nekā 1700 saules paneļu. Tie spēj sasildīt siltuma nesēju līdz pat 90 grādu augstai temperatūrai. Ideja aizgūta no Dānijas, kur šādi saules enerģija siltumapgādē tiek izmantota vairāk nekā 30 gadu. Salaspils siltumā apkures un siltā ūdens ražošanai galvenokārt izmanto šķeldu, lielā aukstumā kā papildu kurināmais tiek izmantota dabasgāze. Saules paneļi vasarā ļauj šīs iekārtas nedarbināt un veido piekto daļu no visas patērētās siltumenerģijas, pastāstīja Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars. 

Finansējums atjaunojamo energoresursu izmantošanai

  • VARAM konkursa mērķis ir siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana un energoefektivitātes uzlabošana mājsaimniecībās, atbalstot siltumenerģijas vai elektroenerģijas ražošanas iekārtu iegādi uzstādīšanai dzīvojamās mājās, lai nodrošinātu siltumenerģijas vai elektroenerģijas ražošanu un piegādi mājsaimniecības vajadzībām vai mājsaimniecību pieslēgumu izveidošanu centralizētajai siltumapgādes sistēmai.
  • Atbalsts tiks sniegts iedzīvotājiem, kuriem ir īpašumtiesības uz dzīvojamo māju vai tās daļu, t. i., viena dzīvokļa māju, dārza māju, individuālu dzīvojamo māju un vasarnīcu ar koka, mūra vai mūra-koka ārsienām, divu dzīvokļu māju, kā arī dvīņu, rindu un atsevišķu divu dzīvokļu māju.
  • Atbalsta programmas ietvaros pieejamais kopējais finansējums ir 20 000 000 eiro. Konkursa ietvaros vienam projektam pieejamais maksimālais atbalsts ir līdz 15 000 eiro. Konkursa ietvaros aktivitātes jāīsteno līdz brīdim, kamēr beidzas pieejamais atbalsta apjoms, bet ne ilgāk kā līdz 2023. gada 31. decembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena