Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Skolēni iepazīst mežu

Vecsaules pamatskolas bērni, kas dzīvo lauku teritorijā starp Bausku un Saulkalni, atstāj īstu dabas bērnu iespaidu, un paši daudz zina pastāstīt gan par lauku dzīvi, gan saviem bunkuriem kokos. Tomēr pēc mācībām Saulkalnes mežos Jauno mežkopju skolā 4.–8. klases skolēni atzīst, ka ir uzzinājuši daudz ko jaunu.

Vecsaules pamatskola kopā ar a/s Latvijas valsts meži (LVM) īstenoja divu gadu projektu Jauno mežkopju skola, kura laikā bērniem bija iespēja doties mežā kopā ar šīs nozares ekspertiem un iemācīties jaunas prasmes. Šajā pasākumā, kas bija pēdējais projektā, bērni mācījās par mežaudzes krājas noteikšanu un dabas aizsardzību.


Māca iemīlēt dabu

Skolēniem bija uzdevums noteikt, cik kubikmetru koksnes ir cirsmā. Tika iezīmēts parauglaukums, kurā bērni mācījās mērīt, piemēram, cik gari ir koki, lai saprastu, kāds ir audzes vidējais augstums. Tas bija vidēji 15 metru. Grūtāks uzdevums, kurā jau vajadzēja zināt matemātikas formulas, bija nomērīt koku šķērsgriezumu. Tāpat kārtīgam mežkopim jāzina novērtēt, kā koks ir audzis. Pēc tā, cik liels attālums ir starp koku zariem, var saprast, pirms cik gadiem kokam ir bijusi labāka augšana un vai pēdējos gados tā ir uzlabojusies. Vēl bērni devās mežā noteikt dažādas augu sugas, ko viņi atpazīst. Iepriekšējā nodarbībā bērni šajā pašā mežā vērojuši aizsargājamā auga – staipekņa – audzes.

"Projekta laikā esam daudz ko apguvuši: ziemā vērojuši zvēru pēdas, iekārtojuši dzīvnieku barotavu vietas, skatījušies jaunaudzes un iepazinušies arī ar meža kaitēkļiem. Esam bijuši arī vērot unikālus dabas objektus, piemēram, Skaistkalnes kritenes. Bet pats galvenais, ka bērniem ir iespēja to darīt kopā ar ekspertiem, kas pamāca un paskaidro. Principā tās ir stundas dabā – šeit skolēni var likt lietā gan dabas zinības, gan matemātikas, gan latviešu valodas zinības. Un tas viss mūsu bērniem ir mācījis iemīlēt mežu," saka Vecsaules pamatskolas skolotāja Dace Sausā. Sadarbībā ar LVM skolā audzēti arī koku stādi no egļu un priežu sēklām, kas bērniem ir unikāla iespēja apzināties, kā no sēklām var izaugt koki un veselas audzes.


Sēklas – pēc 30 gadiem

"Galvenais ir vērīgi skatīties un saprast likumsakarības, kuru dabā ir ļoti daudz," saka LVM eksperts Kaspars Riže. Viņš arī skolēniem uzdod jautājumu, kad priedes sāk ražot sēklas. Interesanti, ka mežaudzēs priedes sāk ražot sēklas tikai 30–40 gadu vecumā. Bagātīgi priedes zied ik pa trim četriem gadiem atkarībā no meteoroloģiskajiem apstākļiem. Ziedēšana notiek pavasara otrā pusē: maijā–jūnija sākumā. Pēc apputeksnēšanas izveidojas ieapaļš čiekura aizmetnis, kas sāk augt tikai nākamajā gadā pēc apputeksnēšanās, līdz jūlijā ir tapis par zaļu čiekuru. Nogatavojoties sēklām, sēklzvīņas saaug ar segzvīņām, un veidojas koksnainas čiekurzvīņas. Zem katras no tām attīstās pa divām sēklām. Katrai sēklai ir plēvjains lidspārniņš. No septembra pat līdz novembrim, kad sēklas nogatavojas, čiekurs kļūst pelēkbrūns. Tikai divus gadus pēc apputeksnēšanās priežu čiekuri pakāpeniski uzplīst, čiekurzvīņas atliecas, aprīļa beigās–maijā no čiekuriem izbirst sēklas, kas ar vēju izplatās. LVM daļu atjaunojamās teritorijas atstājot dabiskai atjaunošanai, bet daļa meža platības tiek atjaunotas ar LVM Sēklas un stādi kokaudzētavās augušiem priežu stādiem.


Iespēja piedalīties skolām

LVM aicina skolu pārstāvjus sekot līdzi jaunumiem par iespēju piedalīties dažādos izglītības projektos. LVM jau vairāk nekā 15 gadu Latvijā īsteno starptautisku vides izglītības programmu Izzini mežu sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru – vairāk un plašāk var uzzināt Skolu sadaļā LVM mājaslapā. Piemēram, Mammadaba meistarklasē mācību gada laikā 1.–6. klases audzēkņiem jāpaveic trīs meistardarbi: vismaz viena mācību stunda gada laikā ir jāpavada ārā, izmantojot dabas materiālus, individuāli vai grupā jāizveido kāda funkcionāla lieta no koksnes vai tās pārstrādes produktiem, kā arī jādodas meža ekskursijā. 7.–9. klasei ir Meža olimpiāde. Šogad tās fināls norisinājās Latvijas Meža dienu pasākumā. LVM Meža olimpiāde ir radošs un veselīgs āra mācību spēļu ideju konkurss 7.–9. klases komandām ar aktīvās atpūtas finālsacensībām LVM dabas parkā Tērvetē un galveno balvu čempionu komandai – ārzemju dabas ekspedīciju. LVM Meža olimpiādes mērķis ir popularizēt Latvijas skolās radošu un veselīgu mācīšanos ārpus telpām – dabā –, veicinot jauniešu izpratni par Latvijas vislielāko atjaunojamo resursu mežu. Sestajai klasei LVM piedāvā īpašu LVM Meža ekspedīciju, kas ir aptuveni divus km garš izglītojošs pārgājiens dabā ar 10 meža izziņas pieturām pieredzējušu mežsaimnieku vadībā. Pasākuma saturs veidots atbilstoši sestās klases dabaszinību mācību programmai. Šo ekspedīciju jebkurā laikā var iziet visa gada garumā, iepriekš piesakoties, trijos pastāvīgajos «poligonos»: LVM dabas parkā Tērvetē, LVM Vijciema čiekurkaltē un LVM Kalsnavas arborētumā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena