Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Vasaras izskaņā uz SUP dēļa

Pilsētā, pa upi un jūrā – vari ceļot visur, arī nokļūt tur, kur ar laivu neizbraukt.

Supošana pieskaitāma pie aktīvā tūrisma, taču tajā pašā laikā tas ir viens no meditatīvākajiem laika pavadīšanas veidiem dabā – uz SUP dēļa tu vari gan stāvēt un airēt, gan sēdēt, meditēt lotosa pozā, gan pavingrot un pat apgulties. Protams, ir kāda niansīte – vispirms jāiemanās uz tā noturēt līdzsvaru, bet tas jau būs atkarīgs tikai no tava vestibulārā aparāta un pārliecības par savām spējām.

Visur, kur ūdens

Supotāji manāmi it visur, kur vien ir ūdens – gan Rīgas kanālā, gan ezeros, jūras piekrastē, pat purvu ezeriņos, gan lielajās upēs, mazupītēs un pat tādās straujās upēs kā Rauna, kur ir ne tikai spēcīga straume, bet arī daudz kritušu koku un citu šķēršļu, – tikai jāizvēlas piemērots SUP dēlis un pareizi jānovērtē savas supošanas un peldēšanas prasmes. Piemēram, vienmēr jārēķinās, ka daba ir daba un var gadīties, ka dēlis apgāžas. Tāpat ir riski, ka ūdentilpēs, kurās ir daudz zarainu koku, piepūšamo SUP dēli var gadīties sadurt, tādēļ, plānojot baudīt šādu maršrutu, ieteicams izvēlēties dēli, kuram ir divi līmēti vai savstarpēji kausēti PVC slāņi, skaidro SUP maršrutu organizators Kristaps Salens. Mazās un straujās upēs piemērotāks būs arī īsāks SUP dēlis. Labā ziņā – laikā, kad ūdens līmenis ir visai zems, ar SUP var izbraukt tur, kur ar laivu nebūs iespējams.

Dažādi materiāli un kravnesība

SUP dēļu veidi ir dažādi, – gan materiāls, gan izmēri. Lai saprastu, kāds būs piemērotākais tieši jums, vajadzētu izmēģināt dažādus un pasupot pa atšķirīgiem ūdeņiem. Labā ziņa – dēļi visai plašā klāstā ir pieejami nomāšanai teju ikvienā Latvijas malā. Ļoti daudzās atpūtas vietās pie ūdeņiem iespējams iznomāt ne tikai laivu, bet arī dēli. Turklāt vairākas tūrisma organizācijas piedāvā speciālus SUP maršrutus, vieni no iecienītākajiem ir supošana pa purvu ezeriņiem saulrietā vai saullēktā. Jā, pilni sociālie tīkli ar šādiem foto, tomēr supošanā pieredzējušais Kristaps teic, ka, pašam esot dabā šajā skaistajā brīdī, pieredze ir spilgta.

Supošana kā aktīvās atpūtas veids un nu jau arī sports ir nācis no Havaju salām, un tiek pieņemts, ka tā pirmsākumi esot bijuši jau ap 1940. gadu, kad sērfošanas instruktori uz saviem dēļiem esot stāvējuši, lai labāk pārskatītu, ko dara viņu audzēkņi. Kopš tā laika SUP dēļi ir arvien tikuši uzlaboti un attīstīti. Iesācējiem par vispiemērotākajiem tiek uzskatīts piepūšamais SUP dēlis. Tas ir viegli manevrējams, stabils un nodrošina pienācīgu sniegumu uz ūdens. Iegādājoties piepūšamo SUP dēli, jāņem vērā lietotāja garums un svars, kā arī kravnesība. Piepūšamie dēļi ir ērti arī no pārvadāšanas viedokļa, jo neaizņem daudz vietas – kad gaiss ir izlaists, dēli var vienkāršu sarullēt un iemest mašīnas bagāžniekā. Koka, stikla šķiedras SUP dēļi būs dārgāki nekā piepūšamie, un tos visbiežāk izvēlēsies cilvēki, kuri ar šo ūdenssportu nodarbojas profesionāli. To forma, svars var mainīties no veicamās disciplīnas un ūdens virsmas, kurā tas tiks izmantots.

Sākotnēji SUP dēlis bija piemērots vienam cilvēkam, bet laika gaitā ir izveidoti tādi dēļi, uz kuriem var supot ne tikai divatā, bet arī visa ģimene un pat astoņu cilvēku komanda. 

Uz visiem dēļiem iespējams nostiprināt bagāžu, bet papildu drošībai ieteicams dēli aprīkot ar pavadu, kuras vienu galu piestiprina pie SUP dēļa, bet otru – ap kāju. Ja dēlis apgāžas un cilvēks iekrīt ūdenī, dēlis neaizpeldēs un nepazudīs. Riskantākos ūdeņos un tiem, kas šaubās par savu peldētprasmi, jāvelk drošības veste, vēsākā laikā noderēs hidrotērps.

Maršruti, kas jāpiedzīvo

Kristaps Kiziks, tūrisma maršrutu eksperts un aktīvs dabā gājējs, kā skaistāko SUP pieredzi ikvienam iesaka izbaudīt supošanu kādā no purviem – populārākie ir Cenas tīrelis un Ķemeru purvs. Cenas tīrelī SUP piedzīvojumi tiek organizēti pie laipas esošajā Skaista ezerā, kurš ir bagāts ar daudzām mazām saliņām. Savukārt vietā, kur reiz Ķemeru tīrelī uzsāka kūdras ieguvi, tagad plešas appludināti karjeri. Sirreāla ainava ir saulrieta laikā, kad caur appludinātajiem kokiem laužas saules stari un no visas tuvējās apkārtnes sarodas dzērves un citi putni. SUP braucienus Cenas tīrelī un Ķemeru purvā ļoti regulāri piedāvā Supadventures.me, Bullulaivas.lv, šad un tad Supfit.lv vai Rigaslaivas.lv

Arī ikviena no upēm ir SUP brauciena vērta, piemēram, Ogre, īpaši posmā no Glāžšķūņa līdz ietekai Daugavā ir ļoti skaista, ik pa brīdim ir gan akmeņi un krācītes, gan dolomīta atsegumi un dziļi atvari. Pie Glāžšķūņa atrodas arī ļoti skaists kaskādes veida ūdenskritums. Vai Brasla posmā no Braslas HES un zivju audzētavas līdz par ietekai Gaujā, kur upes krastus veido sārti smilšakmeņi, kuru atsegumi seko cits citam

Lieliskas ainavas iespējams baudīt sev tīkamā tempā un teju jebkurā diennakts laikā arī Rīgā, supojot pa pilsētas kanālu un Daugavu. Grupu braucienus piedāvā Rigaslaivas.lv, taču iespējams iznomāt dēli, izpētīt interesējošo maršrutu un doties piedzīvojumā arī individuāli.

Savukārt Kristaps Salens kā īpaši interesantu supošanas piedzīvojumu iesaka Engures ezera ziemeļu daļas niedrāja labirintus, kā arī Mērsraga kanālu, kas ezeru savieno ar Mērsraga ostu. Bet saulrietu baudīt viņš mudina Jūrmalas grīvas pļavu tuvumā iepretim Lielupes Baltajai kāpai. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko atvest ciemakukulī no Albānijas

Iepriekšējā reizē stāstīju, ko nogaršot uz vietas, esot Albānijā. Šoreiz par to, ko atvest ciemakukulī mājiniekiem.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena