Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Zaļdomātāju diena

Kādā vecā dziesmiņā ir rindas "..par zaļu pat vēl zaļāks bij’ mūsu skolas laiks.." – tolaik, kad tā tapa, ar "zaļu" bija domāts pavisam kas cits, nekā parasti mēdzam teikt mūsdienās, un pavisam citā kontekstā varam uzdot jautājumu – cik zaļa jeb videi draudzīga ir mūsdienu studentu dzīve?

Lai veicinātu Latvijas Universitātes (LU) studentu, darbinieku un pētnieku aizvien zaļāku dzīvesveidu un popularizētu ilgtspējīgas izvēles un atbildīgas rīcības, šodien, 22. septembrī, Latvijas Universitātē notiek Zaļdomātāju diena, kuras ietvaros tiek prezentēti pētījumi un atklāta akcija, kuru devums zaļākas dzīvošanas popularizēšanā un praktiskā rīcībā, protams, būs krietni ilgāks nekā tikai viena diena, un videi draudzīgās LU aktivitātēs iesaistīties var pagūt arī turpmāk. 

"Jautājumi, kas saistīti ar ilgtspējīgu attīstību, nav jauni, bet kļūst arvien aktuālāki tāpēc, ka sociālās ilgtspējas nodrošinājums kļūst līdzvērtīgs cilvēka pamattiesībām, līdzīgi kā tiesības uz apmierinošu dzīves līmeni, veselība, darbs un izglītība, dzimumu līdztiesība, vides nodrošinājums nākamajām paaudzēm, ko īstenot apgrūtina notiekošās klimata pārmaiņas, Zemes resursu pārmērīga izmantošana, bioloģiskās daudzveidības izsīkšana, citi ar vidi saistīti aspekti. Problēmu risināšanā nepieciešamas ne tikai zināšanas par ilgstpējīgu attīstību, bet arī prasme zināšanas pārvērst darbībā, kur universitāte var pierādīt savu kompetenci," skaidro LU Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes profesors Māris Kļaviņš un piebilst: "Studiju process, pētniecība un universitātes ikdienas dzīve nevar pastāvēt atrauti no mūsdienu nozīmīgākajām problēmām un izaicinājumiem. Atbildīga un ilgtspējīga attīstība ir mērķis, kurā apvienojas universitātes zinātniskā izcilība un vērtības."

Pēcpusdienā no plkst. 14.30 līdz 16.00 Dabas mājā 106. auditorijā notiks LU Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes docentes Kristīnes Āboliņas lekcija Vai ilgtspējīga universitāte ir inovācija?, uz kuru aicināti visi interesenti. Lekcija būs skatāma arī tiešsaistē LU internetvietnē un sociālajos tīklos. Lekcijas noslēdzošajā daļā tiks prezentēts LU Studentu padomes veiktais pētījums Studentu zaļuma indekss, sniedzot ieskatu, kādi ir Latvijas Universitātes studējošo videi draudzīgie ieradumi un kādi ir viņu ieteikumi citiem LU saimes locekļiem.

Lai rosinātu LU saimi ieviest ieradumu nodot otrreizējai pārstrādei elektronikas lietas, Zaļdomātāju dienā sadarbībā ar vides apsaimniekošanas uzņēmumu SIA Eco Baltia vide un Latvijas Zaļo punktu tiks uzsākta mazās sadzīves elektrotehnikas šķirošanas akcija Rudens ģenerāltīrīšana. Atbrīvo plauktus un atvilktnes!, kura ilgs līdz 30. septembrim. Akcijas laikā ikviens ir aicināts pārskatīt sev piederošo mazo sadzīves elektroniku, piemēram, datorpeles, austiņas, vadus, tējkannas, tosterus, mobilos telefonus un citas mazās sadzīves tehnikas lietas, izvērtējot, vai tās vēl kalpos pašam, vai arī jau ir nododamas otrreizējai pārstrādei, ievietojot tās akcijas konteineros. Tie būs izvietoti gan Dabas mājā, gan Raiņa bulvārī 19, gan arī studentu dienesta viesnīcās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena