Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Pioneers into Practice 2018 ir vadošā mobilitātes programma pasaulē, kas vērsta uz klimata pārmaiņu samazināšanu

Zināšanas zaļākai pasaulei

Lai spētu mazināt ietekmi uz vidi un tādējādi arī klimata pārmaiņas, liela loma ir izglītībai, zināšanām, praksei – gan īstenojot izvēles personīgajā ikdienā, gan darbā, veidojot inovatīvus projektus vai atrodot jaunus risinājumus jau esošajiem. Šādas izglītības un prakses programmas pieejamas daudzviet pasaulē, arī Latvijā. Latvija šogad jau otro reizi piedalīsies programmā Pioneers into Practice, dodot iespēju profesionāļiem, kas jau ir guvuši vismaz divu gadu pieredzi ar vides jautājumiem saistītā jomā, gūt plašāku skatījumu par klimata pārmaiņu ietekmi un meklēt inovatīvus risinājumus dažādām ar šo jomu saistītām problēmām. Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) līdz pat aprīļa vidum izsludinājusi jauno dalībnieku pieteikšanos.

Inovatīvi risinājumi


Programma Pioneers into Practice 2018 ir Eiropas Inovāciju un tehnoloģijas institūta klimata zināšanu un inovāciju kopienas Climate KIC atbalstīta izglītības un mobilitātes programma profesionāļiem, kurā apvienojas industrijas pārstāvji, mazie uzņēmumi, augstākās izglītības iestādes, zinātnes institūti, kā arī valstiskās un nevalstiskās institūcijas. "Tā ir vadošā profesionāļu mobilitātes programma pasaulē, kas vērsta uz klimata pārmaiņu samazināšanu. Piedalīšanās programmā dod iespēju ne vien satikties ar citu jomu profesionāļiem, kuriem ir interese par vides jautājumiem, bet arī meklēt inovatīvus risinājumus. Ikdienā, risinot dažādus izaicinājumus saistībā ar klimata pārmaiņām, pārsvarā domājam par standartizētu problēmu risinājumu, bet programmas ietvaros svarīgi ir neizlaist nevienu soli. Proti, sākt ar problēmas nozīmības izvērtēšanu, bet risinājumu meklēt tādu, kas būtu pēc iespējas vērtīgāks, ietekmētu problēmas novēršanu, kā arī rosinātu darboties inovatīvi, izmantojot radošo domāšanu," norāda projekta Pioneers into Practice vadītāja Latvijā Santa Krastiņa. 


Ieguvums – zināšanas

Programma ilgs no šī gada maija līdz novembrim, dodot iespēju desmit profesionāļiem gūt plašāku skatījumu par klimata pārmaiņu ietekmi, piedalīties praktiskās nodarbībās, tiešsaistes apmācībās, darboties starpdisciplinārās komandās, izstrādāt ar klimata izmaiņām saistītu projekta risinājumu un saņemt 2000 eiro lielu stipendiju, lai dotos četras līdz sešas nedēļas ilgā praksē kādā no dalībvalstu vadošajām organizācijām. RTU programmā piedalās otro reizi, bet citur pasaulē tā veiksmīgi darbojas jau vairāku gadu garumā, rodot dažādus risinājumus pastāvošajām klimata pārmaiņu problēmsituācijām. 

Programmas Climate KIC vadītāja Liene Rubina norāda, ka programma kopumā sniedz vēl kādu būtisku ieguvumu – jo sabiedrība kļūst izglītotāka, kā mazināt klimata izmaiņas, jo vairāk tas veicina visas sabiedrības domas maiņu un rada vēlmi iesaistīties problēmu risināšanā plašākā mērogā. "Programmas dalībnieku lielākais ieguvums neapšaubāmi ir zināšanas. Jo vairāk pārzini procesus, jo atbilstošāk vari rīkoties. Tādējādi dalībniekiem ir vieglāk izmantot piedāvātās iespējas, kā arī iegūt jaunus kontaktus, kas šajā nozarē ir ļoti nepieciešami," pārliecināta Liene Rubina. 


Aicina pieteikties

2017. gadā programmā Pioneers into Practice pirmo reizi piedalījās dažādu nozaru profesionāļi no Latvijas, vairākas nedēļas praktizējoties ārvalstīs un piedāvājot risinājumus vides problēmām dažādās Eiropas valstīs, bet programmas finālā sniedzot savu redzējumu divu Latvijas biedrību – Ekodizaina kompetences centrs un homo ecos: – dotajiem izaicinājumiem. Tā rezultātā elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumu plūsmas bremzēšanai tika piedāvāts radīt sociālo tīklu, bet oglekļa dioksīda emisiju samazināšanai pašvaldībās – aktīvi izmantot zaļo iepirkumu. "Pagājušais gads bija pirmais gads, kad RTU iesaistījās šīs programmas realizēšanā, uzņemot 10 dalībniekus. Šogad programmā plānojam uzņemt tikpat lielu dalībnieku skaitu, bet, ja interese būs ļoti liela, tad izskatīsim iespēju palielināt šo skaitu. Lai arī šobrīd programmā ir ļoti liels piedāvājums prakses vietām citās valstīs, mēs tomēr vēlētos, lai šogad pieteiktos arī universitātes, institūti, nevalstiskās organizācijas un uzņēmumi no Latvijas, kas labprāt uzņemtu savā organizācijā dalībnieku no citas valsts," aicina Santa Krastiņa. 


Pēta karstuma viļņu ietekmi

Pieteikties programmai iesaka arī būvinženiere Evika Apine, kas tajā piedalījās pērn. Evika ir pētījusi, kā izmantot mājsaimniecību radītos pelnus ceļu būvēšanā, bet projekta ietvaros stažējās Budapeštā Ungārijā, kur palīdzēja izstrādāt pētījumu par pilsētā arvien biežāk esošo karstuma viļņu ietekmi uz iedzīvotājiem. "Budapeštas Tehnoloģiju un ekonomikas universitāte (BME) no Ungārijas nacionālā meteoroloģiskā dienesta saņēma iespēju izveidot jaunu pētījumu saistībā ar karstuma viļņu ietekmi uz iedzīvotājiem. Pēdējos gados Budapeštā gaisa temperatūra ir palielinājusies, kas ir galvenais šī pētījuma ierosinātājs. Manā apmaiņas braucienā vairāk tika pielietotas praktiskās zināšanas nekā teorētiskās. Pirmajā nedēļā izpētīju citu valstu pieredzi un to piedāvātos risinājumus, kas varētu līdzēt BME sniegtajai problēmsituācijai. Šajā projektā palīdzēju BME izveidot bāzi, kur meklēt nepieciešamo informāciju par karstuma viļņu ietekmi uz iedzīvotājiem. Budapeštā ir ļoti daudz vēsturisku ēku, kur dzīvo lielākā daļa šīs pilsētas iedzīvotāju. Šajās ēkās nav ierīkotas centrālās gaisa kondicionēšanas sistēmas, un vasarās, kad gaisa temperatūra sasniedz 40 grādu atzīmi, tas iedzīvotājiem var izraisīt veselības problēmas. Projekta ietvaros meklēju iedzīvotāju statistikas datus, izpētīju NASA  gaisa temperatūras mērījumu datus, kā arī uzsāku veidot slāņa karti par ēkām vienam no Budapeštas rajoniem. Klimata pārmaiņas visā pasaulē ir acīmredzamas, tāpēc, manuprāt, šāds projekts būtu noderīgs jebkurai Viduseiropas valstij," norāda Evika Apine.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena