Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Gāze - zaļš kurināmais

Siltuma ražošanai ar gāzes katlu var izmantot gan sašķidrināto, gan dabasgāzi, turklāt jebkuram gāzes katlam var izmantot abus gāzes veidus. Katli neatšķiras. Tas nozīmē - ja jūs nākotnē nolemsiet apkurei izmantot dabasgāzi, gāzes katlu mainīt nevajadzēs, stāsta sašķidrinātās naftas gāzes tirdzniecības uzņēmuma SIA Intergaz mārketinga direktors Aleksandrs Karevs.

Nepieciešamā jauda

Jauda ir pirmais un vissvarīgākais raksturlielums, kas jāizvērtē, izvēloties gāzes katlu. Aprēķinos gan jāņem vērā daudz un dažādi faktori, tādēļ pašam bez specifiskām zināšanām aprēķināt nepieciešamo jaudu ir sarežģīti un visdrošākais ir prasīt padomu konsultantam. Pieredzējis speciālists spēs aprēķināt to gāzes katla jaudu, kura apkures sistēmai būs vispiemērotākā, norāda uzņēmuma speciālisti.

Divas vispopulārākās metodes paredz, ka jaudas aprēķinos izmanto apkurināmo platību lielumu, kā arī mājas siltuma zudumus. Nepieciešamās jaudas lielumu ietekmē arī patērētā karstā ūdens daudzums. Vidēji var rēķināt 70-100 vatu vienam kvadrātmetram. Piemēram, ja mājas kopējā platība ir ap 200 kvadrātmetru, tad gāzes katla jaudai jābūt 19-26 kilovati.

Katla izvēle

Karevs stāsta, ka ir divi gāzes katlu tipi - atmosfēriskie un kondensāta katli. Tiek uzskatīts, ka kondensāta katli ir visekonomiskākie. Šāda katla darbības princips ir šāds - apkurei nepieciešamā enerģija tiek iegūta ne vien sadegot maisījumam, bet arī no tvaika kondensāta, kas veidojas degšanas laikā. Tas ļauj palielināt gāzes katla efektivitāti līdz pat 20%. Pastāvot līdzīgiem parametriem, parasts atmosfēriskais katls tērēs par 20% vairāk gāzes nekā kondensācijas tipa katls.

"Kondensācijas tipa katls gan maksā pusotru līdz divas reizes dārgāk nekā parasts atmosfēriskais katls. Tādēļ, izvēloties šāda veida katlu, jāizvērtē tā lietderība. Ja īpašumā ir liela ārpilsētas māja, kuras platība pārsniedz 200 kvadrātmetru, tad kondensācijas tipa katls salīdzinoši ātri atmaksāsies un būs izdevīgs risinājums. Ja māja ir neliela un līdz ar to arī siltumenerģijas patēriņš ir mazs, tad derēs atmosfēriskais katls, jo kondensācijas katls neļaus būtiski ietaupīt un tā iegāde atmaksāsies tikai pēc daudziem gadiem," atgādina Intergaz pārstāvis.

Ūdens sildīšanai

Nepieciešamā ūdens daudzuma uzsildīšana ir vēl viens parametrs, kas jānoskaidro, izvēloties gāzes katlu mājas apkurei. Ir divi ūdens karsēšanas veidi - caurtece un boilers. Caurteces ūdens sildītājs ļauj karsēt ūdeni tieši tā lietošanas laikā. Šādi katli būs vispiemērotākie, ja ūdens patēriņš nav pārāk liels - nelielai mājai vai dzīvoklim, kurā nav liels iemītnieku skaits.

Boilers labi der lielām mājām ar daudziem iemītniekiem. Tā kā boilers uzkrāj noteiktu karstā ūdens tilpumu, tad karstais ūdens vienmēr būs pieejams un nebūs pārtraukumu brīžos, ja vienlaikus tiks tērēts daudz ūdens.

Automatizācijas līmenis

Automatizācija ir vēl viens ļoti svarīgs gāzes katla raksturlielums. Protams, šai tehnikai mēdz būt dažādas automatizācijas pakāpes, piemēram, gāzes katlu pat iespējams vadīt attālināti ar mobilo ierīci, kas ir īpaši ērti apkures regulēšanai vasarnīcā vai ārpilsētas mājā, kuru jāsagatavo dzīvošanai pirms ierašanās.

Pirmais un vienkāršākais līmenis - iespēja sistēmā iestatīt nemainīgu apkures šķidruma temperatūru. Katls mājā nepārtraukti uzturēs noteiktu temperatūru. "Sarežģītākas un modernākas sistēmas pašas regulē temperatūru, ievērojot temperatūras sensoru mērījumus ēkas iekšpusē un ārpusē. Īpaši ērti, ja gāzes katla vadības sistēma fiksē temperatūru ārā. Tādā gadījumā katls negaida, kamēr temperatūra mājā pazemināsies, bet sāk kurināt, "saprotot", ka ārā gaisa temperatūra pazeminājusies," stāsta Karevs. Šāds variants ir viskomfortablākais un ekonomiskākais, jo samazinās temperatūras svārstību amplitūda un katls kopumā darbojas mazāku laiku, tērējot mazāk gāzes.

Ekspluatācijas izmaksas

Gāzes katla cenu ietekmē ne tikai pašas iekārtas iegādes izmaksas, bet arī tā stiprināšanas veids, apkures sistēmas apjoms, jauda un automatizācijas līmenis.

Parasti pie sienas stiprināmi katli ar vidēju jaudu ir lētāki un pieejamāki, to cena svārstās 600-1100 eiro robežās. Jaudīgāki gāzes katli, kas paredzēti lielām mājām, būs dārgāki. Cenu ietekmēs arī automatizācijas līmenis - jo tas ir augstāks, jo lielāka ir katla cena. Protams, katla cena ir atkarīga arī no tā ražotāja. Latvijā ir pieejama dažādu valstu ražotāju produkcija.

Nedrīkst aizmirst arī tādu faktoru kā ēkas energoefektivitāte - jo augstāka ir ēkas energoefektivitāte, jo mazāk jūs maksāsiet par jebkura veida apkuri, pauž apkures sistēmu eksperti.

Gāzes katls nav jātīra no kvēpiem un putekļiem. "Ja jūs izmantojat apkures sistēmu ar sašķidrināto gāzi, tā vienkārši strādā," akcentē apkures speciālists. Turklāt gāzes katls arī neaizņem daudz vietas.

Kas attiecas nepieciešamo laiku, lai gāzes katlu ievietotu mājā, "viss projektēšanas un uzstādīšanas process ilgst aptuveni pusotru, divus mēnešus," pauž Karevs.

Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko atvest ciemakukulī no Albānijas

Iepriekšējā reizē stāstīju, ko nogaršot uz vietas, esot Albānijā. Šoreiz par to, ko atvest ciemakukulī mājiniekiem.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena