Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Virši-A: Degvielas cenu kāpums pēc nodokļu reformas sadārdzinās arī citas preces un pakalpojumus

Līdz ar nodokļu reformu, no nākamā gada 1. janvāra 95E markas benzīna akcīzes nodoklis pieaugs par 4 eiro centiem litrā, savukārt dīzeļdegvielai – par 3,1 eiro centu litrā. Turklāt, ņemot vērā, ka akcīzes nodoklis tiek aplikts ar pievienotās vērtības nodokli (PVN), gala patērētājam benzīna litrs maksās par 4,8 centiem vairāk, bet dīzeļdegviela - par 3,8 eiro centiem litrā, paudis degvielas mazumtirgotāja Virši-A Pārdošanas daļas vadītājs Arnis Andrianovs.

Arī kaimiņvalsts Igaunija no 1. janvāra atkārtoti paaugstinās akcīzes nodokli benzīnam, kas kopā ar PVN būs par 6,2 centiem litrā vairāk, savukārt dīzeļdegvielai akcīzes nodoklis mainīts netiks. Turklāt jāņem vērā, ka, no 1. janvāra iebraucot Igaunijā, būs jāiegādājas vinjete jeb autoceļu lietošanas nodeva tam autotransportam, kā svars pārsniegs 3,5 tonnas. Savukārt Lietuvā gaidāms tikai neliels akcīzes nodokļa pieaugums dīzeļdegvielai - 2 centi litrā.

Šādas nevienmērīgas degvielas akcīzes nodokļa celšanas rezultātā Baltijas valstu vidū sagaidāmas ievērojamas degvielas cenu starpības, kā rezultātā mēs nonāksim mazāk konkurējošā pozīcijā kā līdz šim, izteicies Andrianovs.

Igaunijā gan sagaidāma krasākā cenu starpība, kur, salīdzinot ar Latviju, benzīna litrs maksās pat par astoņiem centiem vairāk, savukārt dīzeļdegviela – par vairāk nekā 10 eiro centiem. Tā kā Lietuvā akcīzes nodoklis tiks celts minimāli, tad degvielas cena kaimiņvalstī, atkarībā no degvielas uzpildes staciju ģeogrāfiskā izvietojuma, būs par aptuveni 4 eiro centiem lētāka nekā Latvijā.

"Ir tikai likumsakarīgi, ka līdz ar akcīzes nodokļa kāpumu pieaugs loģistikas izmaksas, kā rezultātā gala patērētājam būs jāsamierinās ar cenu kāpumu arī citās preču un pakalpojumu kategorijās," piebildis Virši-A pārstāvis.

Top komentāri

v
v
Un ne par velti mūsu deputātiem ,ministriem nekavējoties tiek paaugstināts atalgojums uzreiz pa 150,200 eur.
Oskars
O
Tā ir Reiznieces īsta dāvana Latvijas ļaudīm simtgadi sagaidot! Paldies, komentāri lieki..
Linda
L
forši - nodokli apliek vēl ar nodokli!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē